ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΠΚΕΙΚΣ

Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο τους από την Αίγυπτο.

Πριν ξεκινήσουν για την μεγάλη έξοδο ο Θεός μέσω του Μωυσή, τους είπε να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες και να θυσιάσουν όλες οι οικογένειες από ένα αρνί. Με το αίμα έπρεπε να βάψουν τους παραστάτες των θυρών των σπιτιών τους για να μην εξολοθρευτούν από τον άγγελο του Θεού που εκείνο το βράδυ θα έφερνε θανατικό στα πρωτότοκα κάθε οικογένειας που δεν θα είχε με αυτό το αίμα του αρνιού σημαδέψει την είσοδο του σπιτιού του. Μετά βγήκαν περίπου ένα εκατομμύριο λαός από την Αίγυπτο με εντολή του ίδιου του Φαραώ.

Εκείνο το βράδυ, της εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα. Με το αίμα του έβαψαν πόρτες τους.

Την έξοδό τους από την Αίγυπτο οι Ισραηλίτες τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 14 του μήνα Νισάν (μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου) και την ονομάζουν Πάσχα πού σημαίνει πέρασμα, διάβαση, γιατί με τη διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας πέρασαν από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία. Η γιορτή του Πάσχα (στα εβραϊκά Πεσάχ) είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων και διαρκεί μαζί με την Εβδομάδα των Αζύμων οκτώ μέρες.

Επίσης ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι.

Το απόγευμα στην Εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης. Οι Χριστιανοί ανταλλάσσουν αδελφικό ασπασμό διαβάζοντας το Ευαγγέλιο σε διάφορες σε διάφορες γλώσσες. Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας “Χριστός Ανέστη” και απαντώντας “Αληθώς Ανέστη”.

Την Κυριακή του Πάσχα εκτός απ’ τα αυγά σε μερικά μέρη καθαγιάζεται και ο Αμνός του Πάσχα και διανέμεται στους εκκλησιαζόμενους από τον παπά. Αυτοί φέρνουν τη μερίδα τους στο σπίτι τους και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους παίρνουν από το αγιασθέν κρέας. Αυτό είναι “το καταβόλι” των Κερκυραίων.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(24 κομμάτια)

0304201737439 (2)

2 φλυτζάνια φάριν απ

1 φλιτζάνι κοσκινισμένο κακάο σκόνη 

1,1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι αλάτι

1 βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ εσπρέσο 

1 φλυτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλυτζάνια άσπρη ζάχαρη

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος+μισό φλιτζάνι φρέσκο γάλα(ενώστε τα μαζί)

0702201422169 (2)

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς.

Βάλτε σε  μπόλ το αλεύρι.το κακάο,τον καφέ, την βανίλια και το αλάτι.

Χτυπήστε στο μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά και περιμένετε να ενσωματωθούν προτού ρίξετε το επόμενο.

Προσθέστε το 1/3 του μείγματος του αλευριού κάθε φορά εναλλάξ με το μισό

γάλα+κρέμα γάλακτος .

Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά αλλά μην το παρακάνετε.

0304201737402 (2)

Γεμίστε την  κάθε θήκη στα 3/4 της χωρητικότητας της.

0802201736520 (2)

Ψήστε για 17  λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν η τρυπήστε τα με οδοντογλυφίδα

και μόλις βγει καθαρή είναι έτοιμα.

Αφήστε τα στις θήκες τους για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ

0304201737432 (2)

150 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ  Κρέμα Φιλαδέλφεια
μισό  κιλό ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

2  βανίλιες

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 1-2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε και τη κρέμα τυριού.

Όταν  ομογενοποιηθεί το μείγμα μας , χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη.

Προσθέτουμε το άρωμα .

Χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι η βουτυρόκρεμα  να αφρατέψει και να γυαλίσει.

Αν τη θέλετε την κρέμα σας  πιό σφικτή ( να στέκεται) προσθέστε και άλλη ζάχαρη.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

0304201737433 (2)

χρωματιστή ζαχαρόπαστα για τα λουλουδάκια(κόκκινη και κίτρινη)

πράσινο βρώσιμο χρώμα ζαχαροπλαστικής

μαύρη και άσπρη ζαχαρόπαστα

μαύρο βρώσιμο μαρκαδόρο

0304201737427 (2)

Χρωματίστε τα 2/3 της βουτυροκρέμας με το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής .

Με ειδικό κορνέ φτιάξτε <γρασίδι > πάνω στα κάπκεικς.

Με μικρό κουπάτ  κόψτε κόκκινα και κίτρινα λουλουδάκια και βάλτε τα

πάνω στο <γρασίδι>.

0304201737430 (2)

Με άλλο κορνέ (με στρογγυλή μύτη) κάντε μικρα <μπαλάκια>

το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στα κάπκεικς φτιάχνοντας έτσι τα

σώματα από τα <αρνάκια> σας.

Με μαύρη ζαχαρόπαστα φτιάξτε το κεφάλι από τα αρνάκια.

Ανοίξτε 2 τρυπούλες για τα ρουθούνια του και φτιάξτε το στόμα του.

Φτιάξτε τα μάτια και ζωγραφίστε  τις κόρες με τον μαύρο βρώσιμο μαρκαδόρο.

0304201737435 (2)

Έτοιμα..

0304201737434 (2)

Καλό Πάσχα!!

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON