Ο σολομός του Ατλαντικού ή απλά σολομός (Salmo salar), γράφεται και σολωμός, είναι ένα ψάρι μετρίου μεγέθος που ανήκει στην οικογένεια των σολομονίδων. Το ψάρι απαντάται σε κρύα νερά στο βόρειο Ατλαντικό και σε ποταμούς που εκβάλλουν σε αυτό, ενώ έχει εισαχθεί και στο βόρειο Ειρηνικό. Ο σολομός εκτρέφεται σε ιχθυοκαλλιέργειες, με κύριες χώρες παραγωγής τη Νορβηγία, το Καναδά και τη Χιλή.
Είναι ένα μεγάλο είδος της οικογένειας των σολομοειδών, με μέγιστο μήκος 1,5 μέτρο και μέγιστο βάρος 47 κιλά. Το μέσο μήκος του είναι 40 εκατοστά. Έχει επίμηκες σώμα. Τα σαγόνια φτάνουν μέχρι κάτω από το μάτι. Πριν την αναπαραγωγή το σαγόνι γίνεται έντονα αγκιστρωτό. Η ράχη του έχει καφέ ή πράσινο/μπλε χρώμα, τα πλευρά είναι ασημί και η κοιλιά είναι λευκή. Πάνω από την πλευρική γραμμή στα πλευρά υπάρχουν στίγματα με σχήμα Χ. Όταν οι σολομοί βρίσκονται στο γλυκό νερό τα πλευρά τους είναι πρασινωπά ή καφέ, μαζί με κόκκινο ή πορτοκαλί και με μεγάλες μαύρες κηλίδες.
Οι σολομοί ζουν σε κρύα νερά, με θερμοκρασία από 2 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου. Τα ψάρια γεννιούνται σε γλυκά νερά και παραμένουν σε αυτά για 2 με 5 χρόνια, και στη συνέχεια μετακινούνται στον ωκεανό, όπου ζουν για άλλα πέντε χρόνια. Η διατροφή τους περιλαμβάνει ρέγγες, σαρδέλες και καλαμάρια. Μετά, όταν ενηλικιωθούν σταματούν να τρώνε και επιστρέφουν πίσω στα ρυάκια και λίμνες όπου γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν. Το θηλυκό σκάβει με χτυπήματα της ουράς του μια τρύπα στην άμμο ή στο ψιλό χαλίκι και αποθέτει εκεί τα αυγά του. Τα αυγά στη συνέχεια γονιμοποιούνται από το αρσενικό και εν συνεχεία καλύπτονται.Τα περισσότερα ψάρια πεθαίνουν μετά την αναπαραγωγή, ενώ λίγα επιστρέφουν στον ωκεανό.
Η εκτροφή του σολομού χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν αναπτύχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τεχνικές εκκόλαψης, με στόχο, τότε, την παραγωγή νεαρών σολομών για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ποταμών, προς όφελος της ερασιτεχνικής αλιείας. Η εκτροφή με στόχο την εμπορεία των ενηλίκων ξεκίνησε το 1960 στη Νορβηγία με εγκατάσταση ιχθυοκλωβών στα φιορδ, προσπάθεια η οποία στέφθηκε με επιτυχία και έτσι και άλλες χώρες σε εύκρατα ύδατα, πρώτα στην Ευρώπη και μετά στον υπόλοιπο κόσμο άρχισαν να εκτρέφουν και αυτές σολομούς. Η αγορά σολομού έφτασε σε κορεσμό το 1990, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση των τιμών και των περιθωρίων κέρδους και την αναδιάρθωση του τομέα. Η ποικιλία που εκτρέφεται είναι υβριδική, η οποία προέκυψε από διασταυρούμενες γονιμοποιήσεις της νορβηγικής ποικιλίας με διάφορες τοπικές ποικιλίες.
YΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ
μισό φλυτζάνι καλό ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού καλό άσπρο ξύδι
μισό κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι τριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο
Χτυπάτε σε ένα σέικερ τα 5 πρώτα υλικά να αναμειχθούν καλά.
Προσθέστε τον άνηθο και χτυπήστε ξανά ..
Βάλτε την βινεγκρέτ σας σε ένα μπώλ λίγο προτού την σερβίρετε.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ
4 μεγάλες φέτες φρέσκο σολωμό
αλάτι
Ελαιόλαδο για την επάλειψη
Αλείψτε το ψάρι με λάδι ( με ένα πινέλο) για να μην κολλήσει στην σχάρα.
Αλατίστε τις φέτες του σολωμού.
Ψήστε μέχρι το ψάρι να γίνει ρόζ.
Μην το παραψήσετε γιατί θα στεγνώσει.
Μπορείτε αν δεν έχετε ψησταριά να ψήσετε στον φούρνο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος ..
Αλείψτε τις φέτες και από τις 2 πλευρές με ελαιόλαδο.Αλατίστε τις.
Ψήστε για 15 λεπτά περίπου(αναλόγως πόσο χονδρές είναι οι φέτες σας).
Περιχύστε τον σολομό με την βινεγκρέτ και σερβίρετε μαζί με λαχανικά ..
Εγώ τον συνόδευσα με βραστά κολοκυθάκια baby ,πατάτες και φέτες παντζάρι.
Απαραίτητο ένα καλό λευκό κρασί ..
Προτείνουμε λευκό Κρασί Ψηλές Κορφές της Ένωσης Οινοποιητικών
Συνεταιρισμών Σάμου.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)