Το πορτοκάλι είναι εσπεριδοειδές που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γκρέιπφρουτ και το μανταρίνι. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, σε θερμές περιοχές και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, λόγω της αρωματικής του γεύσης, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας.
Τις γιορτινές μέρες έχει την τιμητική του σε γλυκά και φαγητά, αλλά και στη διακόσμηση του σπιτιού, ενώ όλο το χειμώνα μας γλυκαίνει με τη γεύση του, είτε ως χυμός, είτε ως ζουμερό κομμάτι φρούτου.
Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο κοινά και δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς του όλο το χρόνο και της νόστιμης γεύσης του. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, σε θερμές περιοχές και έχει δύο ποικιλίες, τη γλυκιά –που είναι συνήθως πιο αρωματική- και την πιο πικρή.
Επίσης τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, φολικού οξέως, πηκτίνης, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου, χλωρίου και ψευδαργύρου. Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C) και φλαβονοειδών στα πορτοκάλια, καθιστά το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα, που συμβάλλει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 πορτοκάλι ολόκληρο
4 αυγά
280 γρ ζάχαρη
200 ml σπορέλαιο
1 βανίλια
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ μπαίκιν πάουντερ
60 γρ δάκρυα σοκολάτας γάλακτος
Πλένουμε το πορτοκάλι ,το κόβουμε στα 4 ,βγάζουμε τα κουκούτσια και το περνάμε
από το μούλτι με την φλούδα να γίνει πολτός.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε με την σειρά στο μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνοστους 150 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου
(ο φούρνος μου είναι δυνατός/ ίσως χρειαστεί στον δικό σας φούρνο
να ανεβάσετε την θερμοκρασία στους 160-170 βαθμούς).
Αν θέλετε μπορείτε να μην βάλετε δάκρυα σοκολάτας ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)