Το σουφλέ σοκολάτας με τη λειωμένη σοκολάτα είναι ένα υπέροχο γλυκό που θα ενθουσιάσει και τους πιο απαιτητικούς. Χρειάζεται μικρό χρόνο προετοιμασίας και λίγα υλικά.
Το σουφλέ, όπως και όλες τις συνταγές μας τις έχουμε δοκιμάσει και παρασκευάσει πολλές φορές, για να μπορούμε να σας εγγυηθούμε την επιτυχία. Είναι απλούστατο, με λίγα υλικά, θέλει μόνο λίγο προσοχή στο ψήσιμο, γιατί αν υπερβεί το χρόνο θα μετατραπεί σε κέικ, εάν μείνει λιγότερο θα είναι πολύ ρευστό.
Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών για τη σοκολάτα
• Η μαύρη σοκολάτα πιθανόν να χαμηλώνει την υψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς (πανεπιστήμιο Βοστόνης).
• Η σοκολάτα μπορεί να δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων (πανεπιστήμιο Georgetown).
• Η θεοβρωμίνη της σοκολάτας παρουσιάζεται να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση (Imperial College του Λονδίνου).
• Η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό.
• Η σοκολάτα συμβάλλει στη μακροβιότητα.
Το ξέρετε πως…
• Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
• Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg.
• Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.
• Από το 16ο ως τον 20 αιώνα η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και πυρετού.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (4 ΜΕΡΙΔΕΣ)
125 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη σε κομματάκια
100 γρ λευκή ζάχαρη
100 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο σκόνη κοσκινισμένο
μια πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (1/4 φλιτζανιού)
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάλτε το βούτυρο και προσθέστε την σοκολάτα
ανακατεύοντας να λιώσει..
Βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπώλ και χτυπήστε τα με ένα σύρμα( φουέ)
μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε το μείγμα βουτύρου-σοκολάτας στο μπώλ ανακατεύοντας συνεχώς.
Με ένα πινέλο βουτυρώστε ελαφρά 4 φόρμες για σουφλέ( ράμκινς)
και πασπαλίστε τες με κακάο.
Μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 175 βαθμούς για 8-10 λεπτά..
Αφήστε να κρυώσουν και ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντας τα ράμκινς..
Υπέροχο μαζί με μια μπάλα παγωτό.. η και δύο !!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)