Αγάπη ή έρωτας; Τι προκύπτει μέσα από μία μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα; «Έρωτας της ποίησης, Έρωτας του μύθου. Γλυκύπικρο, τον λέει η Σαπφώ, λυσιμελή ο Ησίοδος στην αρχή της κοσμογονίας του. Δημιουργός για τους Ορφικούς, φτερωτός πάρεδρος της Αφροδίτης για τους Ολύμπιους…».
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, οι Στωικοί, ο Πλούταρχος –αν θέλετε- είδαν τον έρωτα από πνευματικότερη, θεωρητικότερη άποψη απ’ ότι οι περισσότεροι απ’ τους φιλοσόφους της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, που έβλεπαν τον έρωτα κυρίως απ’ τη φυσική του πλευρά.
Οι χριστιανοί, και ιδιαίτερα ο Παύλος, θ’ αντιτάξουν στον έρωτα την αγάπη – φιλανθρωπία που, ενώ αποβλέπει στο Θεό, δεν ξεχνά τον πλησίον.
Με το πέρασμα των αιώνων διαμορφώνονται δύο κύριες αντιλήψεις για τον έρωτα. Οι κύριοι εκφραστές της πρώτης αντίληψης είναι ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σπινόζα, ο Ντεκάρτ κ.ά., όπου θεωρούν τον έρωτα πάθος και πρέπει πάντα το πάθος να κυριαρχείται απ’ το λογικό. Στη δεύτερη αντίληψη, που τη συναντάμε στους μυστικούς, όπως ο Πλωτίνος, ο Άγιος Αυγουστίνος, ο Άγιος Ιωάννης του Πασκάλ, κάθε αγάπη διέπεται από την αγάπη του Θεού.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Φρόιντ επιχείρησε ν’ αναλύσει τον έρωτα στα συστατικά του στοιχεία. Ο Φρόιντ, λοιπόν ορίζει “τον αληθινό έρωτα” σαν σύνθεση των καθαυτό σεξουαλικών ορμών και των “τρυφερών αισθημάτων” που εμφανίζονται ως συνέπεια της απώθησης των σεξουαλικών ορμών της πρώτης παιδικής ηλικίας. Έτσι, ο έρωτας είναι μία σύνθετη περίπλοκη και βασική κλίση της ανθρώπινης ύπαρξης που επιδρά στις ιδιότητες και ικανότητές μας, όπως κι αυτές με τη σειρά τους επιδρούν και αντιδρούν στην κλίση αυτή.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(24 κομμάτια)
2 φλυτζάνια φάριν απ
1 φλιτζάνι κοσκινισμένο κακάο σκόνη
1,1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι αλάτι
1 φλυτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλυτζάνια άσπρη ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
8 σταγόνες εσάνς πορτοκάλι Spice drops ( μπορείτε να βάλετε ότι άρωμα θέλετε η 2 βανίλιες)
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος+μισό φλιτζάνι φρέσκο γάλα(ενώστε τα μαζί)
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς.
Τοποθετήστε χαρτιά για κάπκεικς στις ειδικές θήκες.
Εμείς προτιμήσαμε κόκκινα χαρτάκια .. Ταιριάζουν με το θέμα των Καπκέικς.
Βάλτε σε μπόλ το αλεύρι.το κακάο και το αλάτι.
Χτυπήστε στο μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέστε ένα ένα τα αυγά και περιμένετε να ενσωματωθούν προτού ρίξετε το επόμενο.
Ρίξτε το άρωμα .
Προσθέστε το 1/3 του μείγματος του αλευριού κάθε φορά εναλλάξ με το μισό
γάλα+κρέμα γάλακτος .
Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά αλλά μην το παρακάνετε.
Γεμίστε την κάθε θήκη στα 3/4 της χωρητικότητας της.
Ψήστε για 17 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν η τρυπήστε τα με οδοντογλυφίδα
και μόλις βγει καθαρή είναι έτοιμα.
Αφήστε τα στις θήκες τους για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ
150 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό σε θερμοκρασία δωματίου
μισό κιλό ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2 βανίλιες
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 1-2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε και τη κρέμα τυριού.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα μας , χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη.
Προσθέτουμε το άρωμα .
Χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι η βουτυρόκρεμα να αφρατέψει και να γυαλίσει.
Αν τη θέλετε την κρέμα σας πιό σφικτή ( να στέκεται) προσθέστε και άλλη ζάχαρη.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΙΣΚΟΤΕΝΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ
150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ άσπρη ζάχαρη
50 γρ ακατέργαστη ζάχαρη
1 αυγό και ένα ασπράδι
440 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Κόκκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
2 βανίλιες η 1 κουταλιά της σούπας εσάνς ινδοκάρυδου η πικραμύγδαλου η πορτοκαλιού η ότι άλλο εσείς θέλετε
Χτυπήστε το βούτυρο με τις ζάχαρες να αφρατέψουν.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150-160 C.
Ρίξτε το αυγό, το ασπράδι και το άρωμα.
Αλλάξτε εξάρτημα και βάλτε τον γάντζο στο μίξερ.
Ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε.
Προσθέστε το χρώμα.
Ανοίξτε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σας ( 1 cm περίπου πάχος).
Κόψτε μπισκοτάκια με ένα μικρό κουπάτ καρδούλα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος για 8 λεπτά.
Αφήστε τες να κρυώσουν καλά..
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Με κορνέ κάντε ροζέτες πάνω στα κάπκεικς .
Βάλτε τα στο ψυγείο και αφού σφίξει η κρέμα μπήξτε στο κέντρο τα μπισκοτάκια
καρδούλες προτού τα παρουσιάσετε.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)