ΑΥΓΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΓΚΟΥΝΤΑ

Αχνιστός καφές, δροσερός χυμός σε ψηλό ποτήρι και μικρές λαχταριστές λιχουδιές, από αφράτα κρουασάν και πολλά υποσχόμενα γλυκίσματα, μέχρι προκλητικές συνταγές με αυγά, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, συνήθως με παράξενα ονόματα, τάρτες και πίτες γεμάτες αρώματα. Το brunch, κάτι μεταξύ πρωινού (breakfast) και μεσημεριανού (lunch), σερβίρεται αργά το πρωί και υποκαθιστά το μεσημεριανό γεύμα. Σε Αμερική και Αγγλία, τα μεγάλα και πλούσια πρωινά αποτελούν καθημερινότητα, ενώ σταδιακά γίνονται συνήθεια και στην Ευρώπη.  Επιλέξτε  χρωματιστά σερβίτσια, ανοίξτε την εφημερίδα σας και δείτε την εβδομάδα που ξεκινάει με άλλο μάτι! 

Η λέξη brunch προέκυψε από την συνένωση των λέξεων BReakfast και lUNCH. Και δικαιολογημένα άλλωστε, μιας και είναι το φαγητό -και ό,τι αυτό συνεπάγεται- που ξεκινά μετά το αργοπορημένο ξύπνημα της Κυριακής, χοντρικά από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 4-5 το απόγευμα.

Μπορεί να μην είχαμε βαφτίσει «brunch» όλα εκείνα τα καλούδια που έφτιαχνε η μητέρα μας από νωρίς τις Κυριακές του χειμώνα, όμως οι λαλαγγίδες με το τυρί, οι τηγανίτες με το μέλι και την κανέλα, ο καγιανάς, το παστό, συχνά πυκνά τα «χανουμάκια» και οι τάρτες, τα σπιτικά σάντουιτς και οι χειροποίητες πίτες κάθε λογής, γέμιζαν το οικογενειακό τραπέζι και το μετέτρεπαν  σε έναν ελεύθερο μπουφέ ανοιχτό για κάθε φίλο που θα περνούσε για την πρωινή καλημέρα.

Σύμφωνα με τους “New York Times” η έννοια του brunch καθιερώθηκε τελικά στην Αμερική στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γενιά του πολέμου τις Κυριακές ήθελε να κοιμηθεί, να διαβάσει την εφημερίδα και να χουζουρέψει στο κρεβάτι. Σταδιακά η Κυριακή έγινε μία ημέρα που ο κόσμος δεν ήθελε να κάνει απολύτως τίποτα, σταμάτησε να πηγαίνει στην εκκλησία με αποτέλεσμα η μόδα του brunch να εξαπλωθεί ραγδαία.

Περνώντας οι δεκαετίες και φτάνοντας στα ΄60s τα brunch αντικατέστησαν τα μεγάλα, κυριακάτικα παραδοσιακά τραπέζια όμως η ανώτερη κοινωνική τάξη τα τροποποίησε εμπλουτίζοντάς τα με περίεργα εδέσματα, μοναδικές γευστικές επιλογές που απείχαν πολύ από όσα μέχρι τότε γνώριζε ο πολύς κόσμος.

Σιγά-σιγά αυτό το γεύμα έγινε προνόμιο των πλουσίων, αφορμή για κοινωνικοποίηση και ιδιωτικές συναντήσεις σε χώρους προσβάσιμους μόνο από τους εκλεκτούς. Στην αρχή brunch σέρβιραν μόνο τα ακριβά ξενοδοχεία και τα πολύ καλά εστιατόρια, εξαιρώντας αυτομάτως όλους όσους δεν είχαν να διαθέσουν χρήματα για μία τέτοια πολυτέλεια.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, τα brunch έχουν διεισδύσει στην κουλτούρα των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων ενώ μπορούν να τα απολαμβάνουν, σε ολοένα και περισσότερα καταστήματα που από τις 12:00-17:00 προετοιμάζουν τα δικά τους brunch. Οικονομικά ή πιο ακριβά ανάλογα με την “τσέπη” του καθενός. 

Υπάρχει μία ελευθερία στα πιάτα που μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα “Brunch Menu” καθώς και στον τρόπο που μπορούν να σερβιριστούν: ελεύθερός μπουφές δηλαδή ή παραγγελία πιάτων από τον κατάλογο. Συνηθίζεται πλέον να γίνεται ένας συνδυασμός τροφών του πρωινού και του μεσημεριανού, αποφεύγοντας «βαριά» πιάτα, τις πολλές σάλτσες και τα κόκκινα κρέατα. Μπορεί κανόνας να μην υπάρχει, σε ελεύθερες κοινωνίες ζούμε άλλωστε με ό,τι συνταγές θέλουμε εμπλουτίζουμε τα γεύματά μας, όμως καλώς ή κακώς brunch χωρίς αυγά, τάρτες, μπομπάκια και κάθε είδους σάντουιτς, δεν νοείται.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0702201736491 (2)

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

5 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες

πιπέρι,τσίλι σκόνη η μπούκοβο,αλάτι

ένα ποτηράκι του κρασιού κονιάκ για το σβήσιμο

1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1/4 κουταλάκι του γλυκού καυτερή σάλτσα Σάμπαλ( προαιρετικά-θα την βρείτε σε σουπερμάρκετ)

6 αυγά

200 γρ γκούντα κομμένο σε κυβάκια

0702201736465 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.

Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και μετά

ρίχνετε μέσα το σκόρδο..

Προσθέστε αλάτι,πιπέρι και το μπούκοβο..

0702201736466 (2)

Σβήνετε με το κονιάκ .

0702201736470 (2)

Ρίξτε τα ντοματάκια ,μισό φλιτζάνι νερό και την ζάχαρη.

0702201736477 (2)

Προσθέστε την καυτερή σάλτσα.

Αφήστε να πάρει μια βράση και να εξατμισθεί το νερό και να αρχίσει να δένει .

Αν το τηγάνι σας είναι μεταλλικό και μπορεί να μπει στον φούρνο  μπορείτε να τελειώσετε εκεί την συνταγή.

0702201736479 (2)

Αν όχι μεταφέρετε την σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος ( εγώ το έβαλα με μια  ταρτιέρα).

Σπάστε μέσα στην σάλτσα τα αυγά..

0702201736484 (2)

Ρίξτε γύρω γύρω τούς κύβους του τυριού .

Ψήστε για 6 μέχρι 8 λεπτά αναλόγως πως θέλετε τα αυγά σας ..

0702201736488 (2)

Βγάλτε τα  από τον φούρνο .

0702201736495 (2)

Αφήστε να κρυώσει για λίγο και απολαύστε αυτό το πιάτο με

φρέσκο χυμό και καλή παρέα..

0702201736496 (2)

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON