ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ

Για να φτιάξετε καραμελωμένα μήλα δεν χρειάζεται να είσαστε γκουρού της ζαχαροπλαστικής. Εύκολη συνταγή και λίγα υλικά. Προσωπικά όταν ήμουνα παιδί τα καταβρόχθιζα.Η αφορμή για να φτιάξω τα μήλα,μου ήρθε μέσα από μια τούρτα Χιονάτη για το κοριτσάκι μιας καλής φίλης ..

Έτσι μπήκα στην διαδικασία…Γιατί Χιονάτη χωρίς μήλο γίνεται?? Δεν γίνεται..

Τα μήλα είναι εντυπωσιακή ιδέα για τον παιδικό μπουφέ και είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Επίσης τα έχω δει σε βαφτίσεις , σε πάρτι και σε στολισμό τραπεζιών..

Η συνταγή  με πήγε πίσω πολλα χρόνια στην Σάμο στην γειτονιά μου,αρχές της δεκαετίας του 70 …Καλοκαίρι…

Απόγευμα…Όλη η γειτονιά στον δρόμο.. Οι μάνες μας ρίχνανε νερό με το λάστιχο να καθίσει η σκόνη και να δροσίσει..

Εμείς παίζαμε <μήλα> ( τα αυτοκίνητα σπάνια .Που και που περνούσε κανένα μηχανάκι η κανένα τρίκυκλο που το ακούγαμε από μακρυά να ανεβαίνει την ανηφόρα της Νεάπολης και κάναμε στην άκρη)..

Και μετά ακούγαμε μια γνώριμη φωνή ..<Πασατέμπο,φιστίκια, στραγάλια,ζεστά ….> Ο πλανόδιος πωλητής με το καροτσάκι του περνούσε τακτικά από την γειτονιά .. Και τον κυκλώναμε  εμείς τα μικρα σαν τα μυρμήγκια ,για να πάρουμε πασατέμπο,λιόσπορο. ζεστά φιστίκια και 2 ειδών στραγάλια … Και βέβαια καραμελωμένα μικρά μηλαράκια … και γλειφιτζούρια – κοκοράκια … Αλλά τα μήλα  ήταν για μένα οι πρωταγωνιστές .. Γλυκιά κόκκινη τραγανή καραμέλα που μύριζε βανίλια απέξω και ξινό σφικτό μήλο από μέσα…

Μοσχοβόλαγε όλη η γειτονιά ..Καθόμασταν στα σκαλιά των σπιτιών πάνω στο ζεστό τσιμέντο από τον ήλιο της ημέρας και απολαμβάναμε αυτά που μας είχαν αγοράσει οι μάνες μας … Και άρχιζε το νυχτέρι … Μιλούσαν οι μεγάλοι και μεις ακούγαμε ..

Και σιγά σιγά από την κούραση του ολοήμερου παιχνιδιού γλιστρούσαμε μέσα στην αγκαλιά της μάνας μας η κάναμε τα πόδια της μαξιλάρι …Και το καλοκαίρι πέρναγε γεμάτο γλύκα ανακατεμένη με την αλμύρα της θάλασσας και την ξεγνοιασιά της αθώας παιδικής ψυχής..

 0202201736341 (2)

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0202201736351 (2)

2 φλυτζάνια λευκή ζάχαρη

3/4 φλιτζανιού νερό

μισό φλιτζάνι ελαφρύ σιρόπι ζαχαροκάλαμου η σιρόπι που θα φτιάξετε μόνοι σας

με ένα φλιτζάνι νερό- ένα φλιτζάνι ζάχαρη και μια κουταλιά της σούπας γλυκόζη/

βράστε για 15-20 λεπτά και αφήστε να κρυώσει) η  χρησιμοποιήστε γλυκόζη

4-5 σταγόνες άρωμα εκχύλισμα βανίλιας Spice Drops

κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή ζελέ

8 μήλα μέτρια 

θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για καραμέλα

ξυλάκια  για σουβλάκια

0202201736296 (2)

Βάλτε την ζάχαρη, το νερό, το σιρόπι η την γλυκόζη και το άρωμα μέσα σε ένα

κατσαρολάκι με βαρύ πάτο σε  μέτρια φωτιά ..

0202201736300 (2)

Προσθέστε το χρώμα ( εγώ προτιμώ της Wilton).

Όσο πιο πολύ,τόσο πιο κόκκινη θα βγει η καραμέλα σας

(εγώ έβαλα ένα κουταλάκι του γλυκού).

0202201736303 (2)

Ανακατέψτε να διαλυθεί η ζάχαρη και η γλυκόζη και βάλτε μέσα το θερμόμετρο ..

Σε λίγο το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει..

Μειώστε την φωτιά για να μην σας ξεχειλίσει..

Εν τω μεταξύ μέχρι να ανεβεί η θερμοκρασία της καραμέλας σας πλύντε τα μήλα σας

και σκουπίστε τα να μην έχουν υγρασία.

0202201736308 (2)

Μπήξτε τα ξυλάκια από τα σουβλάκια στο κέντρο των μήλων ..

Αν τα μήλα σας είναι λίγο μεγαλούτσικα σπάστε 2 ξυλάκια σχεδόν στην μέση

και μπήξτε τα και τα 2 δίπλα-δίπλα στο μήλο για περισσότερη σταθερότητα.

Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και αλείψτε το με βούτυρο για να μην

κολλήσουν τα μήλα πάνω στο χαρτί.

0202201736317 (2)

Όταν το θερμόμετρο φτάσει στους 150 βαθμούς αφαιρέστε την καραμέλα από την φωτιά..

0202201736321 (2)

Βουτήξτε τα μήλα ένα ένα στην καραμέλα και περιστρέψτε τα να καλυφθούν ..

Μην αφήσετε την καραμέλα να πάει μέχρι το κέντρο του μήλου εκεί που είναι τα ξυλάκια.

0202201736325 (2)

Σηκώστε τα πάνω από την κατσαρόλα να στραγγίξουν λίγο και αφήστε τα πάνω στο χαρτί ψησίματος ..

0202201736337 (2)

Κάντε το ίδιο με  όλα τα μήλα ..

Η καραμέλα στα μήλα θα στεγνώσει πολύ γρήγορα (περίπου σε 8-10 λεπτά)..

0202201736353 (2)

Αντί για ξυλάκια από σουβλάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρα κλαράκια από δένδρο.

Καταναλώστε τα στις επόμενες 2-3  μέρες γιατί μετά τα υγρά από τα μήλα μαλακώνουν την καραμέλα.

0202201736340 (2)

Καλή επιτυχία!!

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON