ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΦΩΛΙΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ

Γαλατόπιτα έφτιαχναν παλιά στα χωριά της Ηπείρου που είχαν πολύ γάλα και δεν ήξεραν τι να το κάνουν. Είναι ένα πολύ θρεπτικό γλυκό χωρίς να είναι πολύ παχυντικό και τέλειο για όλα τα παιδιά.

Η αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά καμιά δεν μπορώ να πω ότι με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες ήταν πολύ «σφικτές», αν και όλοι μου έλεγαν ότι η κλασική γαλατόπιτα έτσι πρέπει να είναι.

Έτσι πειραματίστηκα και κατέληξα στην δική μου εκδοχή.. Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει την γέμιση του γαλατομπούρεκου και μοσχομυρίζει κανέλα, μοσχοκάρυδο,βανίλια και βούτυρο.

Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα βρίσκει κανείς πολλά και διαφορετικά είδη πίτας, τα οποία ποικίλουν ανά γεωγραφικό διαμέρισμα κι έτσι, κάθε περιοχή στην πατρίδα μας έχει ως σημείο αναφοράς της, τη δική της πίτα.Με πολλές παραλλαγές, προσθαφαιρέσεις στα υλικά, διαφορετικό τρόπο σερβιρίσματος και πολλά διαφορετικά ονόματα, οι πίτες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό έδεσμα σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0502201736439 (2)

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ( για το φύλλο)

μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο(για το φύλλο)

2 κουταλάκια του γλυκού λευκή ζάχαρη(για το φύλλο)

6 φύλλα κρούστας

λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα

1 λίτρο γάλα(1038 γρ)

180 γρ σιμιγδάλι ψιλό(1 φλιτζάνι)

4-5 σταγόνες εσάνς βανίλιας spice drops η 2 βανίλιες

260 γρ ζάχαρη(1 φλιτζάνι και 1/8  ζάχαρη)

3 αυγά

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

0502201736413 (2)

Βάλτε την κανέλα,την ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπώλ.

Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα που κουμπώνει ( διαμέτρου 26 εκ) και στρώστε

4 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας το καθένα ένα από αυτά.

Στο 5 φύλλο μετά το βουτύρωμα πασπαλίστε το  με  το μισό μείγμα των μπαχαρικών

και της ζάχαρης.

Κάντε το ίδιο και στο 6 φύλλο.

0502201736425 (2)

Ζεστάνετε το γάλα σε μια αντικολλητική κατσαρόλα.

Ρίξτε μέσα το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα μέχρι να αρχίζει να πήζει.

Χτυπήστε τα 2 από τα αυγά με την ζάχαρη.

Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίξτε μέσα το μείγμα των αυγών.

Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.

Προσθέστε  μια κουταλιά βούτυρο.

0502201736429 (2)

Η κρέμα είναι έτοιμη. Ρίξτε την  μέσα στην φόρμα.

Βουτυρώστε τα φύλλα γύρω γύρω.

Μην τα διπλώσετε πάνω στην κρέμα αλλά κρατήστε τα στην περίμετρο του ταψιού,

σαν το περίγραμμα μιας φωλιάς.

0502201736437 (2)

Χτυπήστε καλά το τρίτο αυγό και ρίξτε το πάνω στην κρέμα.

0502201736444 (2)

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-165 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά

μέχρι από πάνω να πάρει ένα καφέ-μπέζ χρώμα.

Βγάλτε την από τον φούρνο, αφήστε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρετε

την γαλατόπιτα σας.

0502201736453 (2)

Η εμφάνιση συμβαδίζει με την γεύση, σας το υπόσχομαι.

Η συνταγή δίνει μια άγλυκη γαλατόπιτα .

0502201736456 (2)

Αν την θέλετε πιο γλυκιά προσθέστε άλλα 40-50 γρ ζάχαρη…

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON