ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΡΥΠΕΣ (POKE CAKE)

Ας δούμε πώς η επιστήμη απαντά σε 5 θέματα σχετικά με τη σοκολάτα!

  1. Γιατί λαχταράμε τόσο πολύ τη σοκολάτα

Λόγω μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών και πολιτισμικών παραγόντων. Έτσι, τα εγκεφαλικά δίκτυα που σχετίζονται με την ενίσχυση μιας συμπεριφοράς και την ευχαρίστηση, μας υπενθυμίζουν «θέλω σοκολάτα».

Εξάλλου το νευρικό μας σύστημα έχει δομές και ουσίες (π.χ. ντοπαμίνη) που ανταποκρίνονται στα συστατικά της σοκολάτας.

Τότε… μπορούμε μήπως να εθιστούμε στη σοκολάτα;  Με βάση τα αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, μάλλον όχι.

Σε σχετικές έρευνες διαπιστώθηκε πως η απευθείας χορήγηση των συστατικών της σοκολάτας, δεν μειώνει καθόλου την επιθυμία.  Χρειάζεται και η γεύση, η πληρότητα στο στόμα και τις αισθήσεις.

Επίσης είναι ενδιαφέρον πως ούτε το σκέτο κακάο, ούτε η λευκή σοκολάτα μειώνουν τη λαχτάρα… μόνο η κλασική σοκολάτα γάλακτος μας ικανοποιεί αρκετά!

  1. Σοκολάτα & Συναισθήματα

Στην κουλτούρα μας συνδυάζεται με θετικά γεγονότα και προσφέρεται ως ένδειξη αγάπης, εκτίμησης, επιβράβευσης.  Από τα Χριστούγεννα ως του Αγίου Βαλεντίνου και τα Πασχαλινά λαγουδάκια, σε μια επίσκεψη, σε κάθε είδους γιορτές κι επιτυχίες, η σοκολάτα υπάρχει παντού.

Άλλοτε πάλι την θεωρούμε παρηγοριά κι ανακούφιση σε δυσάρεστες καταστάσεις, ή αντιστάθμισμα σε ψυχοσωματικές ελλείψεις.  Τσακωμός, χωρισμός, στρες, μοναξιά… η σοκολάτα είναι ένα πολύ ευχάριστο καταφύγιο!

Στην πραγματικότητα βέβαια, μεγαλύτερη αντικαταθλιπτική δράση έχουν τα… ψαράκια με τα ω-3 λιπαρά οξέα, παρά η σοκολάτα.

Εμείς όμως την προτιμάμε, επειδή έτσι έχουμε μάθει και επειδή είναι αισθητηριακά πιο απολαυστική.

  1. Σοκολάτα & Γνωστικές Λειτουργίες

Η διανοητική κόπωση και υπερφόρτωση, μας κάνει να χρειαζόμαστε ενέργεια.  Έτσι λόγω αυξημένων αναγκών για γνωστική επεξεργασία, επιλέγουμε τροφές με ζάχαρη και λιπαρά, όπως η κλασική σοκολάτα.

Αλλά η πρόσθετη κι επεξεργασμένη ζάχαρη δεν κάνει καλό στον εγκέφαλο. Μακροπρόθεσμα μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο σωματικών και νευρολογικών προβλημάτων, τα οποία δεν αντιστρέφονται εύκολα.

Μάλιστα οι άνθρωποι που έχουν κάποια εγκεφαλική φλεγμονή ή τραύμα, πρέπει να την αποφεύγουν εντελώς!

Μπορούν να τρώνε όμως μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 85% κακάο), που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Λόγω αυτών βοηθά γενικά τις γνωστικές λειτουργίες, όπως μνήμη, μάθηση, αυτοσυγκέντρωση, σε συνδυασμό βέβαια με εξάσκηση και πιο υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα!

  1. Σοκολάτα & Γυναίκες

Οι γυναίκες συνήθως έχουν αυξημένη επιθυμία για σοκολάτα πριν την έμμηνο ρύση.  Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτή τη φάση του κύκλου έχουν πολύ χαμηλή σεροτονίνη, μια ουσία που επηρεάζει την διάθεση.

Η σοκολάτα και άλλα τρόφιμα με πολλούς υδατάνθρακες και λιπαρά, βοηθούν την παραγωγή σεροτονίνης, αλλά και ενδορφινών, που είναι τα φυσικά παυσίπονα και ηρεμιστικά του οργανισμού μας.

Βέβαια το ίδιο (και καλύτερο) αποτέλεσμα, έχει η έντονη άσκηση, το σεξ, κάποιες βιταμίνες, ή το (καθόλου ελκυστικό) μπρόκολο!….

Read more : http://www.tsemperlidou.gr/tzina-chondrou/society-relationships/i-psichoviologia-tis-sokolatas

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1501201735993 (2)

1,3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη άγλυκο κοσκινισμένο

2 φλυτζάνια ζάχαρη

1,1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1,1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 βανιλέτες Αλσα

2 αυγά

1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο

1/2 φλιτζανιού ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι γαλλικό καφέ η εσπρέσο (αν δεν σας αρέσει ο καφές απλά προσθέστε

ένα φλιτζάνι ζεστό νερό)

1501201735947 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς αέρα και αντιστάσεις πάνω κάτω.

Βουτυρώστε και πασπαλίστε με κακάο ένα ταψί 23 επί 33 εκατοστά.

( αν είναι δυνατόν βαθύ αντικολλητικό ταψί η πυρέξ)

Βάλτε τα πρώτα 7 (στερεά ) υλικά στο μπώλ του μίξερ.

Προσθέστε όλα τα  υπόλοιπα  και στο τέλος τον καφέ ( η το ζεστό νερό).

1501201735949 (2)

Βάλτε την ζύμη μέσα στο ταψάκι .(Η ζύμη είναι ρευστή).

Ψήστε για 35 με 40 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα όταν το τρυπήσετε.

Αν το κέικ σας φουσκώσει  στο κέντρο και έχει κράκς πιέστε το απλά με τις

παλάμες σας όταν κρυώσει αρκετά και θα ισιώσει.

1501201735960 (2)

Με ένα ξύλινο κουτάλι ανοίξτε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του κέικ.

Αφήστε το να κρυώσει.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1501201735968 (2)

1 κουτί Νουνού ζαχαρούχο γάλα (396 γρ)

1 φλιτζάνι δάκρυα σοκολάτα κουβερτούρα

Βάλτε το ζαχαρούχο σε ένα αντικολλητικό σκεύος να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.

Ρίξτε μέσα την σοκολάτα και ανακατέψτε να λιώσει .

1501201735971 (2)

Ρίξτε την σοκολάτα στο κέικ και απλώστε το με ένα κουτάλι για

να γεμίσουν οι τρύπες(κρατήστε λίγη για την τελική διακόσμηση).

1501201735978 (2)

Βάλτε το στο ψυγείο για μια ώρα..

Φτιάξτε την σαντιγί σοκολάτας.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΙΓΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1211201529676-2

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1/2 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη

1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη άγλυκο κοσκινισμένο

1 βανιλέτα

1,1/2 φλιτζανιού δάκρυα σοκολάτας γάλακτος

1501201735986 (2)

Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος .

Προσθέστε την άχνη ,το κακάο και την βανίλια.

Εξακολουθήστε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν μυτούλες στην κρέμα σας.

Απλώστε την σαντιγί πάνω στο κρύο κέικ .

1601201736015 (2)

Πασπαλίστε την επιφάνεια με τα δάκρυα σοκολάτας γάλακτος και

 την γέμιση σοκολάτας που περίσσεψε( αν έχει σφίξει ζεστάνετε την ξανά

προσθέτοντας 1- 2 κουταλιές της σούπας γάλα ).Βάλτε στο ψυγείο να σφίξει.

1601201736004 (2)

Απολαύστε αυτό το κέικ που ξεχειλίζει παντού από σοκολάτα μαζί με άλλους

σοκολατομανείς σαν εσάς.

20170117_103343 (2)

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON