Η πηχτή, ο πασπαλάς και τα λουκάνικα με πορτοκάλι, ήταν τα φαγητά που βρίσκονταν πάντα στο γιορτινό τραπέζι στην ακριτική Σάμο.Αν και η γαλοπούλα τελικά επικράτησε σε όλη την Ελλάδα, εντούτοις τα παλιότερα χρόνια, το χοιρινό ήταν βασικό φαγητό.
Τα λουκάνικα με πορτοκάλι ήταν χειροποίητα. Aφού έκοβαν σε πολύ μικρά κομμάτια το κρέας και το λίπος, πρόσθεταν πολύ αλάτι, φλούδα από πορτοκάλι, τα ζύμωναν όλα καλά καλά και γέμιζαν τα έντερα του χοίρου.
Ο πασπαλάς φτιαχνόταν από κρέας στην περιοχή της κοιλιάς του γουρουνιού που είχε και πολύ λίπος.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ( για 10 μερίδες)
2 κιλά και 200 γρ μοσχάρι σπάλα
2 κονσέρβες μανιτάρια(500 γρ)
6 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
10 σκελίδες σκόρδο κομμένα σε φετούλες
2 ποτήρια κρασιού γλυκό σαμιώτικο κρασί η ότι άλλο γλυκό κρασί έχετε
1 κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα Κύκνος(πελτέ)
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού Κόκκινη γλυκιά πάπρικα
3 κύβους κότας η βοδινού
Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια (η το παίρνετε έτοιμο από τον χασάπη σας).
Το βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα να σωταριστεί και να πάρει χρώμα..
Ρίχνετε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το σκόρδο σε λεπτές φετούλες.
Ανακατεύετε να σωταριστούν και αυτά.
Σβήνετε με το κρασί..
Ρίχνετε τον πελτέ, τα τοματάκια ,αλάτι και πιπέρι,την πάπρικα και τους κύβους.
Αφήνετε να πάρει μια βράση .
Μεταφέρετε το φαγητό στην γάστρα σας και συμπληρώνετε με νερό ( ίσα να σκεπάζει το κρέας).
Ψήνετε σε αέρα και αντιστάσεις στους 150 βαθμούς για 1,1/2 ώρα περίπου.
Ανοίγετε την γάστρα να δείτε αν έχει μαλακώσει το κρέας και πως είναι από υγρά και
αν χρειάζεται το αφήνετε λίγο ακόμα στον φούρνο.
Εμείς το σερβίραμε με πουρέ πατάτας και το απολαύσαμε μαζί
με ένα καλό Σαμιώτικο κρασί .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)