Ένας από τους χιλιάδες λόγους για να αγαπάμε την σοκολάτα είναι, όχι μόνο η ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν την απολαμβάνουμε, αλλά και όταν την ξετυλίγουμε, την οσφραινόμαστε, την κοιτάμε ή την νιώθουμε. Όταν την βγάζουμε από την συσκευασία της ή όταν ανοίγουμε ένα κουτί σοκολατάκια, ο μηχανισμός της προσδοκίας έχει ήδη πάρει μπρος! Η αγνή σοκολατένια μυρωδιά είναι σαν άρωμα και η σοκολάτα μοιάζει τόσο απαλή που θέλουμε να την … δαγκώσουμε, σπάζοντας ένα κομματάκι, μ’ ένα ανεπαίσθητο και γαργαλιστικό κρακ! Όταν τελικά περάσει την πύλη των χειλιών, λιώνει αμέσως στο στόμα και μας πλημμυρίζει με μια ανείπωτη αισθησιακή απόλαυση. Η σοκολάτα αξιοποιήθηκε κατά κόρον σαν δώρο. Όταν προσφέρεται ένα κουτί με υψηλής ποιότητας σοκολάτα, αυτό είναι αρκετό για να υφάνει δεσμούς φιλίας μεταξύ των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα. Η σοκολάτα επίσης δημιουργεί πολύτιμη πολιτιστική κοινωνική και πνευματική αφύπνιση. Ένα μικρό κουτί σοκολατάκια μπορεί να πει χιλιάδες ευχαριστώ σε μια οικοδέσποινα ή στον αγαπημένο-η. Επίσης μπορεί να πει “καλή τύχη”, “συγχαρητήρια”, “καλό ταξίδι” ή “συγγνώμη”. Η βασίλισσα Βικτορία της Αγγλίας, κάποτε, έστειλε 2.268 κιλά σοκολάτας στα πιστά στρατεύματά της, για τα Χριστούγεννα. Οι πωλήσεις εκτοξεύονται σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, την ημέρα της μητέρας, του Αγίου Βαλεντίνου και άλλες. Δεν υπάρχει χώρα του κόσμου που να μην συμπεριλάβει την σοκολάτα σαν μέρος της γαστρονομικής κουλτούρας της. Και είναι οι σοκολατένιες εμπειρίες που ενώνουν παγκόσμια τους εραστές της σοκολάτας, που απολαμβάνουν την “Τροφή των Θεών”.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
1,3/4 φλιτζάνια αλεύρι (220 γρ)για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού(65 γρ) άγλυκο κακάο σκόνη
1,3/4 φλυτζάνια(350 γρ)κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη εσπρέσο καφέ(προαιρετικά)
1/2 φλιτζανιού (120 ml) σπορέλαιο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι(240 ml) κρέμα γάλακτος (Arla)
1 φλιτζάνι Ζεστό δυνατό γαλλικό καφέ (240 ml)
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160-170 βαθμούς.
Ετοιμάστε 3 φόρμες του κέικ (20 εκ διάμετρο/βουτυρώστε και πασπαλίστε με κακάο).
Βάλτε τα πρώτα 7 υλικά και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι σε ένα μεγάλο μπώλ .
Ρίξτε το σπορέλαιο,τα αυγά,τις βανίλιες στο μίξερ σας και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα
μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε και την κρέμα γάλακτος.
Ρίξτε τα υγρά στο μπώλ με τα στερεά υλικά και προσθέστε τον ζεστό καφέ ανακατεύοντας
με ένα σύρμα η με μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν …
Η ζύμη σας θα είναι αραιή..
Μοιράστε το μείγμα στις φόρμες ..
Ψήστε για περίπου 22-25 λεπτά (όταν τα τρυπήσετε με οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή)
Αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά βγάλτε τα από τις φόρμες..
Ισιώστε τα από πάνω τριμάροντας με μαχαίρι ( αν χρειαστεί).
Βάλτε τα πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς …
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΝ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
1,1/2 φλιτζανιού (340 γρ ) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
3/4 φλιτζανιού (94 γρ) άγλυκο κακάο σκόνη κοσκινισμένο
2 βανίλιες
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος Arla
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και την άχνη σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει
το μείγμα. Σταματήστε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζέψτε την βουτυρόκρεμα που υπάρχει
στα τοιχώματα του κάδου.
Ρίξτε μέσα το κακάο και την βανίλια και ξαναχτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι
να ομογενοποιηθεί το μείγμα ..
Προσθέστε κουταλιά κουταλιά την κρέμα γάλακτος …
Ξανακλείστε το μίξερ και μαζέψτε ξανά την κρέμα που υπάρχει στα τοιχώματα του μίξερ.
Χτυπήστε ξανά σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι η κρέμα να είναι κρεμώδης
και αεράτη.
Η κρέμα σας θα γυαλίζει και θα έχει και φουσκάλες …
Tip: Αν θέλετε ρίξτε μέσα στην βουτυρόκρεμα σας ενώ την χτυπάτε στο μίξερ 2 κουταλιές
της σούπας Νουτέλα. Δίνει ξεχωριστή γεύση …
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ενώστε τα κέικ σας με βουτυρόκρεμα..
Αφήστε το γυμνό(naked) η καλύψτε το εξ ολοκλήρου …
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)