ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΔΕΝΔΡΑΚΙΑ

Τα Mπράουνις (brownies), αγαπημένο αμερικάνικο γλυκό από τον 19ο αιώνα, οφείλουν το όνομά τους στο βαθύ καφέ χρώμα σοκολάτας (brown). Η σοκολάτα φτιαγμένη από αμερικανικής παραγωγής κακάο καταναλώθηκε πρώτα ως πικρό ποτό, τύπου καφέ, και μετά με προσθήκη ζάχαρης, η οποία μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα ήταν πανάκριβη. Το 1780 ο John Hanan με χρηματοδότηση του Δρ Τζέιμς Μπέικερ (της Baker’s Chocolate που ακόμα παράγεται από την Κράφτ) άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας. Κακάο σε σκόνη δεν υπήρχε μέχρι το 1828 και η πρώτη σοκολάτα της Κάντμπουρυ ήρθε μόλις το 1842. Το σοκολατένιο κέικ, επομένως, ήταν κάτι σπάνιο και μάλλον το πρωτοέφτιαξε ένας Αμερικανός αρτοποιός. Το brownie με μαύρη σοκολάτα ανήκε σ’ αυτά τα πρώτα κέικ, με υφή κάπως σαν …τσίχλα (παρά σπογγώδη), εξ ου υπάρχουν κι αυτοί που προτιμούν την κρεμώδη εκδοχή του πλούσιου fudge.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του brownie τοποθετείται στο Σικάγο, το 1893, στη διάρκεια κολομβιανής έκθεσης. Η Μπέρθα Πάλμερ ζήτησε από τον σεφ του ξενοδοχείου Πάλμερ House να φτιάξει ένα επιδόρπιο για τις κυρίες της έκθεσης, που να είναι από κέικ και να τρώγεται εύκολα σε lunchbox. Eκείνα τα πρώτα μπράουνις είχαν επικάλυψη βερίκοκου και περιείχαν καρύδια, εξακολουθούν μάλιστα να γίνονται στο εν λόγω ξενοδοχείο, σύμφωνα με την αρχική συνταγή.

Mια σημείωση στο βιβλίο Betty Crocker’s Baking Classics (1979) αναφέρει ότι πιθανότατα τα Βangor Βrownies είναι τα πρώτα αυθεντικά. Αυτά σύμφωνα με το θρύλο έγιναν στο Μπανγκόρ του Μέιν, από μια νοικοκυρά που έψησε μια μέρα κέικ σοκολάτας και… της «κάθισε». Αντί λοιπόν, να το πετάξει, το σερβίρισε κομμένο κερδίζοντας γευστικούς πόντους! Η ιστορικός τροφίμων Meryle Evans αμφιβάλλει αν αυτή ήταν όντως η αρχή των μπράουνις όπως τα ξέρουμε σήμερα, θεωρώντας ότι είναι απλώς μια ακόμη ιστορία ανάμεσα σε τόσες άλλες… Κάποιοι πάλι ισχυρίζονται πως εφευρέθηκαν από μια άλλη γυναίκα που ονομαζόταν Brownie και κάποιοι άλλοι ότι πρόκειται για αμερικανοποίηση των σκωτσέζικων Σκόουνς με κακάο … Η πραγματική ιστορία τέλος πάντων δεν είναι γνωστή …

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

1312201634898-2

175 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

113 γρ κουβερτουρα κομμένη σε κομματάκια

200 γρ λευκή ζάχαρη

200 γρ καστανή ζάχαρη

3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 βανίλιες

95 γρ άγλυκο κακάο σκόνη κοσκινισμένο

125 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

225 γρ δάκρυα σοκολάτας γάλακτος

1312201634857-3

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς.

Βουτυρώστε ένα μακρόστενο  ταψί 33 επί 22 cm ,στρώστε το με χαρτί ψησίματος

( να προεξέχει γύρω γύρω) και βουτυρώστε το και αυτό.

Σε μεγάλο μπωλ πάνω  σε μπαίν μαρί(χαμηλή φωτιά) λιώστε το βούτυρο και

την μισή κουβερτούρα.

1312201634866-2

Προσθέστε την ζάχαρη και ανακατέψτε να λιώσει.

1312201634870-2

Ρίξτε μέσα ( ανακατεύοντας) τα αυγά.

1312201634874-2

Προσθέστε τις βανίλιες,το κακάο , το αλεύρι , το αλάτι , την υπόλοιπη κουβερτούρα

και τα δάκρυα σοκολάτας γάλακτος.

Η ζύμη σας θα είναι  πυκνή.

Απλώστε με μια σπάτουλα στο ταψί σας.

Ψήστε για 15-20 λεπτά και μετά δοκιμάστε να δείτε αν ψήθηκαν τα μπράουνις

βυθίζοντας ένα σουβλάκι στο γλυκό σας.

Αν βγαίνει καλυμμένο με υγρή ζύμη δεν έχουν γίνει ακόμα.

Αν βγαίνει μόνο με λίγα υγρά ψίχουλα τα μπράουνις είναι έτοιμα.

Βγάλτε και αφήστε να κρυώσουν.

1312201634880-3

Κόψτε τα σε τρίγωνα (όπως θα δείτε στην φωτο).

1312201634893-3

Λιώστε λευκή σοκολάτα  και χρωματίστε την με λίγο πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής .

1312201634894-2

Κάντε ζίγκ ζάγκ γραμμές πάνω στα μπράουνις -δενδράκια και πασπαλίστε

με χρωματιστά καραμελάκια.

1312201634897-2

Tips: Αν ο φούρνος σας είναι πολυ δυνατός ψήστε τα λιγότερο …

Αν δεν έχετε καστανή ζάχαρη μπορείτε να βάλετε μόνο λευκή..

1312201634903-2

 Καλές γιορτές!!

1312201634896-2

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON