Η Σάμος, το Αιγαιοπελαγίτικο νησί που βρίσκεται κοντύτερα στα Μικρασιατικά παράλια από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί (την χωρίζει ο επταστάδιος πορθμός ή το Στενό της Μυκάλης) χάρισε στην Ελλάδα μεγάλες και διαχρονικές προσωπικότητες όπως ο Πυθαγόρας, ο φιλόσοφος Επίκουρος, ο αστρονόμος Αρίσταρχος κ.α.
Η Σάμος είναι σήμερα διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο και για ένα ακόμα λόγο: Για τα χρυσαφένια κρασιά της που παράγονται από το μικρόρωγο σταφύλι της περίφημης ποικιλίας μοσχάτο Σάμου. Η γόνιμη γη της Σάμου παράγει επίσης ελαιόλαδο στις περιοχές της Χώρας και του Μαραθοκάμπου, μέλι στην περιοχή του Πύργου, πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν στην περιοχή των Μύλων, κρεμμύδια στα Κουμέικα κ.π.α.
Το Σαμιώτικο κρασί είναι το πρώτο κρασί του ελληνικού αμπελώνα που αναγνωρίστηκε σαν ΟΠΕ (=Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχομένη) το 1970 και το όνομα της βουνοσειράς που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού (Άμπελος) μας θυμίζει την απύθμενη παράδοση που έχει η Σάμος στο χρυσαφένιο κρασί της. Άλλωστε ήταν πασίγνωστο από την αρχαιότητα αφού το συναντάμε σε κείμενα του Ιπποκράτη, του Γαληνού, το Θεόφραστου και πολλών άλλων – στις μέρες μας έχει ακόμα και το προνόμιο παρασκευής οίνου για τη Θεία Ευχαριστία από την καθολική εκκλησία!
Σήμερα, τα γλυκά κρασιά της Σάμου που προσφέρει στην Ελληνική και διεθνή αγορά η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) περιλαμβάνουν:
Νέκταρ εσοδείας 1975 : Χωρίς αμφιβολία, αποτελεί το «υγρό» κομμάτι της ελληνικής οινικής ιστορίας. Παρά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την πρώτη κυκλοφορία του στην αγορά, είναι εξαιρετικά καθαρό και ζωντανό αποκαλύπτοντας το φοβερό δυναμικό παλαίωσης του μοσχάτου της Σάμου.
Anthemis : Ένα πραγματικά ανεπανάληπτο κρασί που αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο σπουδαία κρασιά της ΕΟΣΣ. Παλαιωμένο, με ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ – αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ κ.α.
Nectar : Ίσως το πιο ιστορικό κρασί της ΕΟΣΣ που απέκτησε την μεγάλη φήμη του από τα μοναδικά αρώματα και την επίγευση που του χαρίζουν τα υπερώριμα λιαστά σταφύλια καθώς και η παλαίωση του για τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια.
Grand Cru : Ένα κλασικό Vin Doux Naturel που άνετα συγκρίνεται με τα αντίστοιχα (πολλαπλάσιας τιμής) Γαλλικά ή Αυστραλέζικα. Είναι φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο και προέρχεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια επιλεγμένων, ημιορεινών αμπελώνων της μαγευτικής Σάμου.
Φυλλάς : Από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας μέσα στην (ούτως ή άλλως) αγνή φύση του νησιού μας χαρίζει πλούσια αρώματα στα οποία επικρατούν το αποξηραμένο βερίκοκο και η κομπόστα φρούτων.
Vin Doux : Πρόκειται για το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου με το ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και τα πληθωρικά αρώματα από τα οποία ξεχωρίζουν εκείνα της μαρμελάδας βερίκοκου, του υπερβολικά ώριμου πεπονιού καθώς και οι νύξεις καραμέλας βουτύρου. Ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs (των οίνων που έχουν αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο του 15%).
Εκκλησιαστικός οίνος : Πρόκειται για το κρασί της μετάληψης και χρησιμοποιείται στη Θεία Ευχαριστία. Στο στόμα παρουσιάζεται αρκετά γλυκό αν και αραιώνεται με νερό.
Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) εφαρμόζει τόσο το Σύστημα Ποιότητας κατά ISO 9001:2008 όσο και το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων κατά ISO 22000:2005, απασχολεί 80 άτομα και βρίσκεται μέσα στις δέκα μεγαλύτερες Οινοποιίες της χώρας μας με συνολικό κύκλο εργασιών (έτος 2010) 10.654.000 Ευρώ*.
Το 65% περίπου της ετήσιας παραγωγής εξάγεται σε δεκάδες χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Γαλλία (ο πιο παραδοσιακός και ο μεγαλύτερος πελάτης των χρυσαφένιων κρασιών της Σάμου εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες), η Γερμανία (με πολύ μεγάλη και επώνυμη ζήτηση σε χιλιάδες σημεία πώλησης), η Αγγλία (με ολοένα και μεγαλύτερη τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία κύρους της πιο δύσκολης Ευρωπαϊκής αγοράς), οι μακρινές Κίνα και Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες, χώρες της Άπω Aανατολής κ.α.
Τα κρασιά της Σάμου έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς από ολόκληρο τον κόσμο – το πρώτο βραβείο χρονολογείται από το 1937! Μόνο την τελευταία τριετία πολλά από τα προϊόντα της ΕΟΣΣ έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από εξήντα βραβεία (κυρίως χρυσά) και διακρίσεις.
http://casss.analyst.gr/PressCenter/Articles/2467.html
YΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 φλιτζάνι βούτυρο η μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
6 μεγάλα αυγά
3 φλυτζάνια άσπρη ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού κακάο σκόνη άγλυκο
1,1/2 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 ,1/2 φλιτζανιού γλυκό κράση Σάμου η ότι άλλο γλυκό κρασί έχετε(μαυροδάφνη κτλ)
Μέσα σε ένα μπαίν μαρί σε χαμηλή φωτιά λιώστε το βούτυρο και την σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφαιρέστε από την φωτιά και προσθέστε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας δυνατά.
Προσθεστε την ζάχαρη και το κακάο και ανακατέψτε ξανά .
Κατόπιν ρίξτε το αλεύρι, το μπαίκιν και το αλάτι.
Προσθεστε στο τέλος το κρασί ανακατεύοντας απαλά να ενσωματωθεί στο μείγμα .
Βάλτε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι (διαμέτρου 28 εκ) που έχετε πασπαλίσει με κακάο.
Ψήστε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου .
Αφήστε να κρυώσει καλά προτού κόψετε σε κομμάτια .
Απόλυτη σοκολατένια γεύση διανθισμένη με άρωμα σαμιώτικου κρασιού.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου) (Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)