ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Το ψωμί (αρχ. άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι. Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.

  • Ο Δημόκριτος πέθανε σε βαθιά γεράματα. Στα πρόθυρα του θανάτου κι ενώ δεν είχε ελπίδα να ζήσει ούτε μια μέρα ακόμη, η αδελφή του λυπόταν γιατί ο θάνατος του αδελφού της θα την εμπόδιζε να πάρει μέρος αμέσως στη γιορτή των Θεσμοφορίων, προς τιμήν της Δήμητρας. Τότε ο Δημόκριτος ζήτησε να του φέρει ζεστά ψωμιά και τ’ ακούμπησε στα ρουθούνια του, για ν’ αναπνέει το ζεστό αέρα. Έτσι κρατήθηκε στη ζωή μέχρι να τελειώσει το τριήμερο της γιορτής. Γι’ αυτό είπαν ότι ο σοφός Δημόκριτος φιλοξένησε το θάνατο στο σπίτι του τρεις ημέρες και του προσέφερε ζεστό ψωμί (Διογένης Λαέρτιος, 9, 7, 43).
  • Στην αρχαία Αθήνα, και ειδικά στα συμπόσια, προσφέρονταν άφθονες ποσότητες κρέατος και οι καλεσμένοι έτρωγαν με τα χέρια και χρησιμοποιούσαν αντί για πετσέτα, κομμάτια ψωμί, τα οποία πετούσαν έπειτα στα σκυλιά τους, που τους ακολουθούσαν παντού.
  • Εκτός όμως αυτού, στην καθημερινή ζωή των περισσότερων Ελλήνων, που ήταν λιτοδίαιτοι, η συνηθισμένη τροφή ήταν χορταρικά, ψωμί, τυρί κι ελιές.
  • Στους γάμους των αρχαίων Μακεδόνων, αφού κοβόταν το ψωμί, δοκίμαζε και τις δύο μερίδες ο μέλλων σύζυγος. Έτσι έγινε και στο γάμο του Μ. Αλεξάνδρου με τη Ρωξάνη.
  • Αλλά και στις τελετές του γάμου στην αρχαία Ρώμη, οι δύο οικογένειες που ενώνονταν έτρωγαν μαζί ψωμί.
  • Στις τελετές μύησης στη μιθραϊκή πίστη, ο μυούμενος γονατίζει και με τα δύο πόδια και φέρνει τα χέρια σταυρωτά στο λαιμό, ενώ ο μυσταγωγός πίσω του, πατά με το ένα πόδι την κνήμη του μυούμενου και κρατά ένα μπαστούνι ή σπαθί, στο όποιο είναι περασμένο ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό γινόταν επειδή το ψωμί ήταν ιερό, καθώς γινόταν από καρπούς της γης, γονιμοποιημένης από το σπέρμα του ιερού ταύρου.
  • Στη μυκηναϊκή εποχή, κάθε σπίτι έφτιαχνε μόνο του το ψωμί που κατανάλωνε και για το λόγο αυτό είχε το χειροκίνητο μύλο του που μετέτρεπε τη ζέα σε αλεύρι.
  • Η Κύπρος ήταν μία από τις αποθήκες του ελληνικού κόσμου. Κατά τα λεγόμενα του Πλίνιου, η ζέα της Κύπρου έδινε ένα περίφημο καστανόξανθο ψωμί.
  • Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να βάζουν θαλασσινό αλάτι στο ψωμί για νοστιμιά.
  • Όσοι έπαιρναν μέρος στα Μεγάλα Διονύσια, πήγαιναν με καλάθια που περιείχαν κρασί, νερό και ψωμί, τα οποία ήταν απαραίτητα για τη θυσία.
  • Το άσπρο ψωμί, σύμφωνα με τους ονειροκρίτες της αρχαίας Αιγύπτου, ήταν καλό σημάδι.
  • Διδακτικά κείμενα στην αρχαία Αίγυπτο αναφέρουν: Ανταπόδωσε στη μητέρα σου όλα όσα έκανε για σένα. Δώσε της άφθονο ψωμί και σήκωνε τη στα χέρια, όπως σε σήκωσε και αυτή.
  • Στο γερμανικό Μουσείο Ψωμιού που λειτουργεί στην πόλη Ουλμ, τα ωραιότερα εκθέματα είναι τέσσερα ελληνικά ειδώλια του 5ου αιώνα π.Χ., προερχόμενα από τη Βοιωτία, με γυναικείες μορφές. Στα ειδώλια εικονίζεται το άλεσμα του σιταριού σε γουδί, το πλάσιμο της ζύμης, το ψήσιμο του ψωμιού και οι άρτοι έτοιμοι προς πώληση και βρώση.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CF%89%CE%BC%CE%AF

 

YΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ

1910201634028-2

240 ml χλιαρό πλήρες γάλα

3 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη

84 γρ μέλι

1 μεγάλο αυγό και 1 κρόκο

60 γρ ανάλατο βούτυρο λιωμένο

1 κουταλάκι αλάτι

452 γρ αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις (3,1/2 φλιτζάνια)+ 5 κουταλιές της σούπας

1910201633979-2

Βάλτε το χλιαρό γάλα την μαγιά και την ζάχαρη στο μπολ του μίξερ.

Ανακατέψτε με ένα κουτάλι και αφήστε το  για 5 λεπτά .

Πρέπει το μείγμα σας μετά από 5 λεπτά να έχει κάνει αφρό.

Ζεσταίνετε τον φούρνο σας στους 100 βαθμούς.

1910201633984-2

Προσθέστε στο μείγμα της μαγιάς το μέλι, το αυγό , τον κρόκο , το βούτυρο,το αλάτι

και τα 3 φλυτζάνια αλεύρι .

Χτυπήστε το μείγμα με τον γάντζο  .

Προσθέστε  το μισό φλιτζάνι.

Η ζύμη σας κολλάει όποτε προσθέστε μια μια κουταλιά αλεύρι την φορά .

Λαδώστε ένα σκεύος που μπορεί να μπει στον φούρνο.

1910201633990-2

Λαδώστε τα χέρια σας και βγάλτε την ζύμη από το μπολ του μίξερ.

1910201633997-2

Βάλτε την στο λαδωμένο σκεύος ,λαδώστε την παντού με τα χέρια σας,σκεπάστε την με διάφανη μεμβράνη,

Σβήστε τον φούρνο και βάλτε την μέσα να διπλασιαστεί σε όγκο( περίπου 1 ώρα).

1910201634004-2

Βγάλτε την ζύμη και πιέστε την να βγάλει τον αέρα της.

Κόψτε την ζύμη στην μέση και μετά κόψτε κάθε μισό σε 8 ίσα μέρη(σύνολο 16).

Αλείψτε με λιπαρή ουσία τα χέρια σας( βούτυρο η λάδι).

1910201634007-2

Βουτυρώστε ένα ταψάκι(23 x 33 εκ) και φτιάξτε τα κομμάτια της ζύμης σας όσο πιο στρογγυλά μπορείτε.

1910201634013-2

Σκεπάστε το ταψάκι χαλαρά με μεμβράνη και αφήστε τα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ( μισή ώρα περίπου).

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς( εγώ ψήνω στους 150 γιατί έχω δυνατό φούρνο).

1910201634016-2

Ψήστε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι τα ψωμάκια σας να χρυσίσουν από πάνω (χρυσό καφέ χρώμα).

1910201634018-2

Βγάλτε τα από τον φούρνο και αλείψτε τα πλουσιοπάροχα με ένα πινέλο με το μείγμα του βουτυρόμελου.

1910201634029-2

Όσο σας περισσέψει χρησιμοποιήστε το σαν αλοιφή για ψωμί η φρυγανιές.

1910201634031-2

Ψωμάκια όχι απλά αφράτα αλλά αέρινα…

1910201634038-2

 

 

YΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1910201633992-2

60 γρ μαλακό βούτυρο

42 γρ μέλι

1910201633994-2

Αναμείξτε καλά το βούτυρο και το μέλι ..

Αφήστε το στην άκρη μέχρι να ψηθούν τα ψωμάκια.

1910201634035-2

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON