Την έμπνευση μου την έδωσε ο φίλος μου Στέλιος Μανώλαρος!! Και μετά η μαμά μου έφερε στο σπίτι ένα πιάτο σαμιώτικες θεόγλυκες ώριμες μπούκνες!!
Ε δεν ήθελα και πολύ!! Άρχισα να σκέφτομαι πως θα συνδυάσω μπούκνες και παγωτό!
Και το βρήκα!! Μετά στο πλάνο μπήκε το νέκταρ Σάμου !!
Και συγκεκριμένα ένα μπουκάλι (συλλεκτική έκδοση) της ένωσης Σάμου από λιαστό κρασί εσοδείας του 1975…
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΑΛΤΣΑΣ
15-20 ώριμες μπούκνες
2/3 φλυτζανιού άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
1 μικρό ποτηράκι νέκταρ Σάμου
1 βανίλια
Ξεφλουδίζετε τις μπούκνες .
Τις κόβετε κομματάκια και τις βάζετε σε αντικολλητική κατσαρόλα.
Ρίχνετε την ζάχαρη...Και το κρασί…
Ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά και βράζετε μέχρι να λιώσουν και να δέσει η σάλτσα.
Την αφήνετε να κρυώσει καλά.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΓΩΤΟΥ
4 αυγά φρέσκα η βιολογικά χωρισμένα
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι κρεμόριο
μισό φλυτζάνι ακατέργαστη ζάχαρη
2 φάκελοι γκαρνί
4 βανιλέτες
Ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάτε τα ασπράδια με την άχνη και το κρεμόριο.
Βάζετε την σφικτή μαρέγκα που μόλις φτιάξατε σε ένα μπώλ.
Στο μπώλ του μίξερ ρίχνετε τα κροκάδια με την ακατέργαστη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν.
Ρίχνετε μέσα στο μείγμα των κρόκων τους 2 φάκελους γκαρνί σκόνη μαζί με 1 1/2 φλυτζανιού κρέμα γάλακτος.
Προσθέτετε και τις 2 βανιλέτες.
Με απαλές κινήσεις ( για να μην χαθεί ο αέρας της μαρέγκας) ενσωματώνεται την μαρέγκα στην κρέμα του παγωτού.
Βάζετε το μείγμα σε 2 φόρμες να παγώσει στο ψυγείο.
Όταν αρχίσει να σφίγγει βάζετε στην μέση της μιας φόρμας κατά μήκος μια χονδρή γραμμή σάλτσα μπούκνας.Την ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσετε <νερά> μέσα στο παγωτό.Αφήνετε την άλλη φόρμα σκέτη.
Σερβίρετε μαζί με σάλτσα μπούκνας..
Καλή απόλαυση νάχετε!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..!!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
καλησπέρα σας! φαίνεται φανταστική συνταγή αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς garni χρησιμοποιούμε….κρέμας ή σαντιγύ?
Γκαρνι γιωτης ( την σκονη)