Την Λένα την γνώρισα μέσα από την μαγειρική της ομάδα στο facebook
<ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ>.
https://www.facebook.com/groups/496450550527684/?fref=ts
Μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι η μαγειρική δεν είναι το μόνο της ταλέντο…
Κεριά,σαπούνια,κοσμήματα,μάσκες ,κατασκευές από όστρακα ,φύλλα ,μέταλλο..
Κάθε υλικό αποτελεί για την Ελένη μια πρόκληση και στα χέρια της γίνεται καλλιτεχνική δημιουργία..
Λίγα λόγια για μένα..
Γεννήθηκα και κατοικώ στην Αθήνα..
Οι γονείς μου ήρθαν στην Αθήνα από παιδιά από την περιοχή της Αρτας.
Ήμουνα καθηγήτρια μουσικής σε γυμνάσιο και παίζω πιάνο και ακορντεόν.
Έχω μια κόρη παντρεμένη με παιδί 3 ετών και ένα γιο 21 ετών που σπουδάζει Ιατρική.
Δεν μου αρέσει να λέω πολλά για τον εαυτό μου ..
Από παιδί μου άρεσε να φτιάχνω διάφορα πχ κεριά, χαλκογραφίες ,σαπούνια,
κοσμήματα και να μαγειρεύω.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γαύρος
αλάτι χοντρό
ξύδι
σκόρδο
μπούκοβο
ψιλοκομμένες πιπεριές (προαιρετικά)
ηλιέλαιο
Καθαρίζουμε το γαύρο.
Με το αριστερό χέρι κρατάμε το ψάρι και με το δεξί πιάνουμε το κεφάλι
πατώντας το για να κοπεί και σέρνουμε το δείκτη προς την ουρά για να αφαιρέσουμε και τα εντόσθια .
Πλένουμε καλά τα ψάρια για να αφαιρέσουμε ότι έχει μείνει (αίματα κλπ) .
Κατόπιν πιάνουμε ένα ένα ψάρι και πιέζουμε την ραχοκοκαλιά γιά να αφαιρέσουμε το κόκκαλο.
‘Οταν τελειώσουμε το φιλετάρισμα των ψαριών ,βάζουμε σε ένα σουρωτήρι λίγο
αλάτι χοντρό και κατόπιν αρχίζουμε να κάνουμε στρώσεις ψαριών και αλατιού
μέχρι να τελειώσουν όλα τα ψάρια,σκεπάζοντας τα κάθε φορά με αλάτι.
Βάζουμε το σουρωτήρι στο ψυγείο με ένα πιατάκι από κάτω για να μην τρέχουν
τα νερά και το αφήνουμε 3 ώρες.
(Την διαδικασία αυτή την κάνω συνήθως απόγευμα γιατί μετά πρέπει να
μείνει και στο ξύδι).
Όταν περάσουν οι 3 ώρες ξεπλένουμε τον γαύρο από το αλάτι και τον αφήνουμε
να στραγγίξει καλά.
Κατόπιν βάζουμε το γαύρο σε ένα γυάλινο μπώλ με καπάκι ,τον σκεπάζουμε
με ξύδι καλής ποιότητας (δυνατό),και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Aφού περάσουν οι 12 ώρες στραγγίζουμε πάλι τον γαύρο σε σουρωτήρι.
Έχουμε ετοιμάσει τα υλικά μας.
Αρχίζουμε να βάζουμε τα ψάρια σε στρώσεις πάλι μέσα στο γυάλινο μπωλ και
πάνω από κάθε στρώση ρίχνουμε μπούκοβο,σκόρδο,πιπεριές.
Σκεπάζουμε τελειώνοντας με ηλιέλαιο .(που δεν παγώνει στο ψυγείο)
Ο γαύρος μας διατηρείται μέσα στο λάδι πάνω από ένα μήνα …
Tο τσιπουράκι ή το ουζάκι μας λείπει τώρα!!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Επιμέλεια :Ρένα Κώστογλου Πρωτότυπη συνταγή- Εκτέλεση συνταγής : Ελένη Τσούνη
Φωτογραφίες : Ελένη Τσούνη