ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ/Guest Home Cook : Μαρία Χατζησίμου

Την Μαρία Χατζησίμου την γνωρίσαμε από μια άλλη υπέροχη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας ..

Το σύκο γλυκό του κουταλιού που αναρτήσαμε εδώ στο Koykoycook.gr είναι δική της

συνταγή και πολύ πετυχημένη https://koykoycook.gr/?p=21033 

Η Μαρία δεν σταμάτησε εκεί .. Μας έστειλε άλλο μια φανταστική συνταγή ..

Φράουλα γλυκό του κουταλιού .. Ένα φρούτο ευαίσθητο που θέλει πολλή προσοχή

και μαεστρία να μην λιώσει και να μείνει ατόφιο μέχρι το τέλος της παρασκευής.

Η Μαρία μας δίνει εδώ βήμα βήμα όλη την συνταγή και μοιράζεται την τεχνική της.

12722138_851310684997180_1448974528_n

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0203201312692

1.100 γρ φράουλα ακαθάριστη

700 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

χυμός από μισό λεμόνι

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ2 (2)

Βάζουμε τις φράουλες με τα κοτσανάκια, σε μπόλικο κρύο νερό και τις αφήνουμε

να σταθούν για μισή ώρα.

Δεν αφαιρούμε τα κοτσανάκια, γιατί έτσι δεν απορροφούν νερό.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ3 (2)

Στραγγίζουμε καλά τις φράουλες.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ4 (2)

Κόβουμε τα κοτσανάκια με προσοχή, χωρίς να αφαιρέσουμε πολλή

σάρκα και τραυματιστούν τα φρούτα.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ6 (2)

Στο 1 κιλό καθαρισμένες φράουλες, ζυγίζουμε 700 γρ

ζάχαρη κρυσταλλική.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ7 (2)

Προσθέτουμε 1 κρασοπότηρο νερό, για να βοηθήσουμε το γρήγορο ξεκίνημα

του βρασμού, χωρίς να καεί η ζάχαρη λόγω της αρχικής υψηλής θερμοκρασίας.

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ9 (2)

Από την αρχή κουνάμε την κατσαρόλα, για να βοηθήσουμε τη ζάχαρη να

αρχίσει να λιώνει χωρίς να καεί.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ8 (2)

‘Οπως φαίνεται στη φωτογραφία, η ζάχαρη φουσκώνει πολύ.

Μόλις δούμε ότι δεν ανεβαίνει άλλο, αποσύρουμε ΑΜΕΣΩΣ από τη φωτιά και κλείνουμε το μάτι.

Δεν παιδεύουμε παραπάνω τις φράουλες. Θέλουμε μόνο να λιώσει η ζάχαρη.

Αφήνουμε εκτός φωτιάς να σταματήσει εντελώς ο βρασμός και παρατηρούμε ότι ο αφρός

μειώνεται κατά πολύ.

Ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά και την γέρνουμε ώστε να πάρουμε όση ζάχαρη

εξακολουθεί να υπάρχει στα τοιχώματα.

Το σιρόπι καίει πολύ και την παρασύρει, λιώνοντας την.

Προσπαθούμε να πάρουμε λίγο αφρό αν μπορούμε, αλλιώς αφήνουμε το

γλυκό και περιμένουμε ως την άλλη μέρα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ10 (2)

Την άλλη μέρα, ανακινούμε πάλι την κατσαρόλα και με μια τρυπητή κουτάλα,

αφαιρούμε μόνο τις φράουλες στραγγίζοντας τες, όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ11 (2)

Τις βάζουμε να στραγγίζουν σε ένα σουρωτήρι, με μια λεκανίτσα από κάτω,

για να συγκεντρώνουμε το σιρόπι που έχουν απορροφήσει.

Τις αφήνουμε για μισή με μία ώρα το πολύ.

‘Οσο αφήνουμε τις φράουλες να στραγγίξουν, το ζουμάκι που βγάζουν,

το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο σιρόπι.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ13 (2)

Βάζουμε το σιρόπι να βράσει.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ14 (2)

Μετά από 5 λεπτά, αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά και καθαρίζουμε

τον περισσότερο αφρό.

Αφήνουμε να βράσει καλά για 10-15 λεπτά.

Καθώς βράζει, προσθέτουμε όσο σιρόπι βγάζουν ακόμα οι φράουλες.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ15 (2)

Το σιρόπι είναι καθαρό και σχεδόν έτοιμο να δεχθεί τις φράουλες….

Προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι.

Ελέγχουμε το δέσιμο του σιροπιού.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ17 (2)

Η σταγόνα στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, δείχνει ότι είναι σχετικά δεμένο

καθώς “απλώνει” λίγο κι όσο κινούμαστε προς τα πάνω, βλέπουμε πως

η τελευταία σταγόνα, στέκεται πια σαν μπαλίτσα.

Εδώ καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ καλά δεμένο.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ18 (2)

Ρίχνουμε μέσα τις φράουλες, ανακινούμε πολύ καλά και ελέγχουμε,

μήπως αραίωσε το σιρόπι.

Αυτό προλαβαίνουμε να το δούμε, γιατί οι φράουλες είναι κρύες και “κόβουν” το βρασμό.

Δεν θέλουμε να ξαναβράσουν. ‘Ισα να ζεσταθούν.

Αν το σιρόπι έχει δέσει πολύ καλά, τότε δεν αραιώνει.

Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και μαζεύουμε τον αφρό και τα κουκούτσια του λεμονιού που ίσως μας ξέφυγαν.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ19 (2)

Αν βουτήξουμε μια ξύλινη κουτάλα πριν δέσει το σιρόπι, έχει αυτήν ακριβώς την όψη.

Αλλού είναι βρεγμένη και αλλού είναι στεγνή.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ20 (2)

‘Οταν βουτήξουμε την κουτάλα στο πολύ καλά δεμένο σιρόπι, τότε βλέπουμε ότι

καλύπτεται όλη η επιφάνειά της, σαν να είναι παχύ λούστρο.

Αυτό το κολπάκι, μαζί με τη σταγόνα που στέκεται. είναι οι καλύτερες αποδείξεις μας

για το αν πετύχαμε καλό δέσιμο στο σιρόπι.

‘Ετοιμο το βάζο με τη φράουλα γλυκό κουταλιού.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ21 (2)

Πώς τα αποστειρώνουμε:

Tα βάζα είναι πλυμένα και ξεβγαλμένα καλά, πάνω στη σχάρα του φούρνου.

Τα βάζουμε βρεγμένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 130-150 βαθμούς,

με το στόμιο προς τα κάτω και τα καπάκια “ανάσκελα”.

Τα αποστειρώνουμε για 15 λεπτά, τα βγάζουμε πάνω σε πετσέτα με μια λαβίδα και τα γεμίζουμε

έχοντας και το γλυκό ζεστό και τα βάζα.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ22 (2)

Γεμίζουμε μέχρι πάνω, κλείνουμε καλά και το αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει.

‘Επειτα μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο, γιατί η φράουλα είναι πολύ ευαίσθητο γλυκάκι.

ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Μ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ23 (2)

Κοπιάστε για “ολοζώντανη” φράουλα γλυκό.

Η καλύτερη λύση για να στολίσουμε τις γλυκιές δημιουργίες μας, ή να συνοδεύσουμε

πολύ απλά το γιαουρτάκι μας….

 

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

Επιμέλεια :Ρένα Κώστογλου
Πρωτότυπη συνταγή- Εκτέλεση συνταγής :Μαρία Χατζησίμου
Φωτογραφίες :Μαρία Χατζησίμου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON