ΡΟΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΠΕΣΤΟ,ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΜΑΣΤΕΛΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Είναι μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη η οποία έχει την ιδιότητα όταν ψήνεται να φουσκώνει πολύ, με αποτέλεσμα να γίνεται ελαφριά και να φυλλοποιείται.
Η σφολιάτα ήταν γνωστή στους Αιγυπτίους, στους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής της βρίσκονται σε ένα συνταγολόγιο του 600 μ.Χ. Η πρώτη επίσημη συνταγή σφολιάτας δημοσιεύεται το 1653 στο βιβλίο “Patissier François” από τον Pierre François La Varenne, πρώην μάγειρα του βασιλιά Ερρίκου του 4ου της Γαλλίας.
Η παρασκευή της σφολιάτας γίνεται με αλεύρι, βούτυρο, αλάτι και νερό. Το σωστό και προσεκτικό δούλεμα των συστατικών έχει σαν αποτέλεσμα ο αέρας να εγκλωβισθεί ανάμεσα στα διάφορα στρώματα της ζύμης και του βουτύρου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο αέρας αυτός διογκώνεται και σπρώχνει προς τα πάνω τα στρώματα της ζύμης. Έτσι επιτυγχάνεται αυτό που λέμε φυσικό φούσκωμα. Η σφολιάτα καλής ποιότητας ξεχωρίζει από το φούσκωμα, το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση της.

http://www.xrisizimi.gr/index.asp?a_id=95

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ

1502201311944

2 φύλλα σφολιάτας

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας Πέστο Τζενοβέζε της Barilla

3 μεγάλες κουταλιές της σούπας τυρί Φιλαδέλφεια

200 γρ λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη

250 γρ Ανθότυρο Μαστέλο

1 αυγό χωρισμένο σε ασπράδι και κρόκο

σουσάμι

1502201311929

Ανακατέψτε το πέστο με το Φιλαδέλφεια και αλείψτε  τα 2 φύλλα της σφολιάτας

αφήνοντας περιμετρικά 2-3 δάκτυλα κενό.

Ψιλοκόψτε την λιαστή ντομάτα και βάλτε την πάνω στο πέστο ..

1502201311930

Ρίξτε το τυρί αφού το λιώσετε με πηρούνι  η το ψιχουλιάσετε με τα χέρια σας..

1502201311935

Διπλώστε γύρω γύρω το φύλλο ( τα 2 δάκτυλα που αφήσατε κενά) για να μην βγεί 

έξω η γέμιση .

1502201311938

Τυλίξτε προσεκτικά σε ρολό( όχι σφικτά).

1502201311943

Βάλτε στο κλείσιμο ασπράδι αυγού ..

1502201311953

Αλείψτε με το κρόκο του αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι και πασπαλίστε με το σουσάμι.

1502201311962

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν  καλά..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON