ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΜΕ ΝΟΥΤΕΛΑ

Ήταν 1944… Η Ευρώπη σαρωμένη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πείνα… Οι τιμές των τροφίμων στα ύψη. Για “πολυτέλειες” όπως λίγη σοκολάτα, ούτε λόγος. Ο νεαρός Pietro (με το άγνωστο τότε επώνυμο Ferrero) σκέφτηκε πως μπορούσε να αναμείξει λίγη, πολύ λίγη σοκολάτα (κακάο για την ακρίβεια) με πολλά φουντούκια, που ήταν πολύ φθηνά.

Βέβαια πήρε περίπου 2 χρόνια στον Pietro να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα: το 1946, κυκλοφόρησε το προϊόν Giandujot ή Pasta Gianduja, ένα μπλοκ βρώσιμης ουσίας, κάτι σαν το βούτυρο – μαργαρίνη, που κυκλοφορούσε επίσης τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και κοβόταν κομμάτι με το μαχαίρι, όπως το τυρί. 2 – 3 χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε η πρώτη spread εκδοχή: η Supercrema, μια πραλίνα σε μορφή αλοιφής.

Και κάπως έτσι ο κόσμος γνώρισε… τη Nutella (Νουτέλα)!

Και went nuts for Nut(ella)!

Για τον Pietro Ferrero, τον εγγονό του Giovanni Ferrero (σημερινό αφεντικό) της αυτοκρατορίας που έφτιαξε ο παππούς του, κυριολεκτικά με… στραγάλια, και που σήμερα αποφέρει τζίρο άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που αλείφει στο ψωμί του (και όχι μόνον) περίπου 365.000.000 κιλά νουτέλα κάθε χρόνο. Αυτά είναι τα στοιχεία κατανάλωσης του προϊόντος για το 2014 από 160 χώρες του κόσμου, στην αγορά των οποίων υπάρχει το προϊόν. Αξίζει να πούμε ότι 365 εκατ. κιλά βάρος έχει το Empire State Building!

Η νουτέλα παράγεται σε 11 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Η Ferrero Group (που την παράγει) αγοράζει το 25% των φουντουκιών παγκοσμίως (δηλαδή 1 στα 4 φουντούκια που κυκλοφορούν το αγοράζει η Ferrero)!

Το όνομα Nutella προέρχεται βέβαια από τα φουντούκια ” nuts” και τη δηλωτική της καταγωγής του κατάληξη, το ιταλικό “-ella”. Κάτι που θυμίζει άλλα αγαπημένα βρώσιμα ιταλικά προϊόντα όπως η mozzarella (μοτσαρέλα), η tagliatella (ταλιατέλλα) αλλά και η caramella (καραμέλα… βέβαια).

Στις 14 Φεβρουαρίου, έφυγε από τη ζωή ο κληρονόμος του κολοσσού της Ferrero (πλέον είναι ο γιος του στο τιμόνι), ο Michele Ferrero, σε ηλικία 89 ετών.

http://www.news.gr/gefseis/h-istoria-enos-proiontos/article-wide/208556/noytela-h-glykia-aloifh-poy-edo-kai-miso-aiona-tr.html

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0203201632637 (2)

1000 γρ   νουτέλα 

5 αυγά

1,1/4  φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

μισό φλιτζάνι δάκρυα λευκής σοκολάτας (προαιρετικά)

0203201632615 (2)

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.

Βάζετε σε ένα μπολ την Νουτέλα .

0203201632620 (2)

Ρίχνετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα ..

0203201632629 (2)

Προσθεστε το αλεύρι ..

0203201632632 (2)

Ανακατέψτε πολύ καλά..

Ρίξτε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο

τετράγωνο ταψάκι διαστάσεων 24 επί 24 cm.

Αν θέλετε να βάλετε  το μείγμα σε πιο μεγάλο ταψάκι τα μπράουνις 

θα βγουν πιο λεπτά και θα πρέπει να μειώσετε τον χρόνο ψησίματος..

Προσθεστε και τα δάκρυα  λευκής σοκολάτας (προαιρετικά).

0203201632696 (2)

Ψήστε για 30 λεπτά περίπου στους 150 βαθμούς.

0203201632698 (2)

Αφήστε να κρυώσει  καλά και κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια..

Αφιερωμένα στους απανταχού chocoholics…

 18079

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON