ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΜΕ ΝΟΥΤΕΛΑ ΜΕ 3 ΥΛΙΚΑ(NUTELLA BROWNIES WITH 3 INGREDIENTS)

Ήταν 1944… Η Ευρώπη σαρωμένη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πείνα… Οι τιμές των τροφίμων στα ύψη. Για “πολυτέλειες” όπως λίγη σοκολάτα, ούτε λόγος. Ο νεαρός Pietro (με το άγνωστο τότε επώνυμο Ferrero) σκέφτηκε πως μπορούσε να αναμείξει λίγη, πολύ λίγη σοκολάτα (κακάο για την ακρίβεια) με πολλά φουντούκια, που ήταν πολύ φθηνά.

Βέβαια πήρε περίπου 2 χρόνια στον Pietro να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα: το 1946, κυκλοφόρησε το προϊόν Giandujot ή Pasta Gianduja, ένα μπλοκ βρώσιμης ουσίας, κάτι σαν το βούτυρο – μαργαρίνη, που κυκλοφορούσε επίσης τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και κοβόταν κομμάτι με το μαχαίρι, όπως το τυρί. 2 – 3 χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε η πρώτη spread εκδοχή: η Supercrema, μια πραλίνα σε μορφή αλοιφής.

Και κάπως έτσι ο κόσμος γνώρισε… τη Nutella (Νουτέλα)!

Και went nuts for Nut(ella)!

Για τον Pietro Ferrero, τον εγγονό του Giovanni Ferrero (σημερινό αφεντικό) της αυτοκρατορίας που έφτιαξε ο παππούς του, κυριολεκτικά με… στραγάλια, και που σήμερα αποφέρει τζίρο άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που αλείφει στο ψωμί του (και όχι μόνον) περίπου 365.000.000 κιλά νουτέλα κάθε χρόνο. Αυτά είναι τα στοιχεία κατανάλωσης του προϊόντος για το 2014 από 160 χώρες του κόσμου, στην αγορά των οποίων υπάρχει το προϊόν. Αξίζει να πούμε ότι 365 εκατ. κιλά βάρος έχει το Empire State Building!

Η νουτέλα παράγεται σε 11 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Η Ferrero Group (που την παράγει) αγοράζει το 25% των φουντουκιών παγκοσμίως (δηλαδή 1 στα 4 φουντούκια που κυκλοφορούν το αγοράζει η Ferrero)!

Το όνομα Nutella προέρχεται βέβαια από τα φουντούκια ” nuts” και τη δηλωτική της καταγωγής του κατάληξη, το ιταλικό “-ella”. Κάτι που θυμίζει άλλα αγαπημένα βρώσιμα ιταλικά προϊόντα όπως η mozzarella (μοτσαρέλα), η tagliatella (ταλιατέλλα) αλλά και η caramella (καραμέλα… βέβαια).

Στις 14 Φεβρουαρίου, έφυγε από τη ζωή ο κληρονόμος του κολοσσού της Ferrero (πλέον είναι ο γιος του στο τιμόνι), ο Michele Ferrero, σε ηλικία 89 ετών.

http://www.news.gr/gefseis/h-istoria-enos-proiontos/article-wide/208556/noytela-h-glykia-aloifh-poy-edo-kai-miso-aiona-tr.html

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(INGREDIENTS AND RECIPE)

 

800 γρ   Νουτέλα 

800 gr Nutella

4 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

4 big eggs divided to yolks and whites

120 γρ Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

120gr flour self raised

μισό φλιτζάνι δάκρυα λευκής σοκολάτας (προαιρετικά)

half cup pieces of white chocolate(if you want to add more flavour)

0203201632615 (2)

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.

Preheat your oven at 150-160 degrees celcius.

Βάζετε σε ένα μπολ την Νουτέλα .

Put Nutella in a Bowl.

0203201632620 (2)

Ρίχνετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα ..

Add the yolks slightly beaten.

0203201632629 (2)

Προσθέστε το αλεύρι .. Το μείγμα σας θα σφίξει αλλά δεν πειράζει..

Add the Flour. Your mixture may be thick but its ok.

Χτυπήστε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα και προσθέστε τα σταδιακά στο μείγμα σας..

Beat the white in a soft maregue and add it in your mixture.

0203201632632 (2)

Ανακατέψτε πολύ καλά..

Mix it very well.

Ρίξτε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο

τετράγωνο ταψάκι διαστάσεων 24 επί 24 cm.

Put you dessert in a pan very well buttered and floured(square 24 cm x 24 cm)

 

Αν θέλετε να βάλετε  το μείγμα σε πιο μεγάλο ταψάκι τα μπράουνις 

θα βγουν πιο λεπτά και θα πρέπει να μειώσετε τον χρόνο ψησίματος..

If you put them in a bigger pan the brownies will be thinner.

Προσθεστε και τα δάκρυα  λευκής σοκολάτας (προαιρετικά).

Add the white chocolate if you want.

 

 

Ψήστε για 25 λεπτά περίπου στους 150-160 βαθμούς.(Ο δικός μου φούρνος είναι δυνατός 

οπότε ίσως να χρειαστεί να ψήσετε σε παραπάνω βαθμούς.. Εξαρτάται από τον φούρνο σας ).

Bake for approximatelly 25 minutes..( adjust the time of your baking to your oven.Ours is very strong so may be you will have to bake the dessert in different degrees)

 

Αφήστε να κρυώσει  καλά και κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια..

Let it cool and cut in square pieces.

Μπορείτε έτσι όπως είναι ζεστό να το καλύψετε με Νουτέλα.

As it it hot you may cover it with Nutella.

Αφιερωμένα στους απανταχού chocoholics…

Dedicated to the chocoholics all over the world.

 18079

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

TILL  NEXT TIME..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

HAVE A COOD TIME AND COOK EVEN BETTER !

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
RECEIPE-PHOTOS RENA KOSTOGLOU
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON