Στη ζαχαροπλαστική, το κάστανο πέρασε με γαλλικά ονόματα: μαρόν γκλασέ, μαρόν ντεγκιζέ (τυλιγμένα σε σοκολάτα), μαρόν αλ αρμανιάκ (κάστανα που διατηρούνται σε μπράντι αρμανιάκ). Είναι επίσης το κυρίαρχο υλικό στη διάσημη τούρτα Μον Μπλαν (φτιάχνεται με κάστανο βρασμένο και αλεσμένο στο μύλο λαχανικών, με κρέμα από κάστανο και σαντιγί και είναι δολοφονικά γευστική). Ο πουρές κάστανου χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκίσματα (μους, παγωτό, πουτίγκα με διάφορα αποξηραμένα φρούτα, ρολό με μπανάνα και σοκολάτα, κρέμες καραμελέ). Στην ιταλική ζαχαροπλαστική, όμως, όταν αναφέρονται στον πουρέ κάστανου αλά μιλανέζε, εννοούν έναν πολτό αρωματισμένο με ρούμι και βανίλια που, εκτός από κάστανο, περιέχει πάντα και σοκολάτα.
Στις κουζίνες του κόσμου, πάλι, ανακαλύπτεις πολλές συνταγές με κάστανο, όπως τις αλμυρές κροκέτες που φτιάχνουν στη βόρεια Ιταλία με πουρέ κάστανου, ψίχα ψωμιού, κρεμμύδια, αβγά, βούτυρο και γάλα, και αρωματίζουν με δάφνη και γαρίφαλο. Υπάρχει βέβαια και η γλυκιά τους εκδοχή, με άχνη και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού. Στην Καταλονία, το τυπικό πιάτο των ορεινών της όγκων είναι ένα γευστικότατο ρύζι με ντομάτα, ζαφορά, κρεμμύδια και κάστανα, το arros amb castanyes, στο οποίο, φυσικά, οι ορεσίβιοι Καταλανοί δεν διστάζουν να προσθέσουν χοιρινό λίπος και κομμάτια από χοιρινά παϊδάκια, πράγμα που, ομολογώ, το κάνει γευστικότατο.
Κάστανα, ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούν όμως και οι Γάλλοι στις φρέσκες σαλάτες τους, όπως αυτή με confit πάπιας ή χήνας, την οποία αρωματίζουν με ξίδι φραμπουάζ και της προσθέτουν κάστανα σοτέ – αφού τα βράσουν τα περνούν από βούτυρο, καθώς το κάστανο στεγνώνει στο ψήσιμο και θέλει κάποια υγρή ή λιπαρή ουσία για να ανακτήσει την υγρασία του.
http://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=2001654
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (35 φοντάν περίπου)
400 γρ κουβερτούρα Nestle
350 γρ πουρέ κάστανου ( εγώ πήρα έτοιμο)
200 γρ τρίμμα από κέικ σοκολάτα η μπισκότα
Λιώστε σε μπαίν μαρί την κουβερτούρα .
Προσθεστε τον πουρέ και ανακατέψτε .
Ρίξτε το τρίμμα..
Πλάστε μικρά μπαλάκια..
Κυλήστε τα αν θέλετε σε άγλυκο κακάο κοσκινισμένο η καλύψτε τα με γκανάζ.
Αν τα καλύψετε με γκανάζ βάλτε τα πρώτα για 5 λεπτά στο ψυγείο.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΖ
400 γρ κουβερτούρα Nestle
200 γρ κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ρούμι( προαιρετικό)η ένα κουταλάκι του γλυκού εσάνς ρούμι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και βάζετε μέσα την κουβερτούρα.
Τραβάτε από την φωτιά και αφήνετε να λιώσει η σοκολάτα .
Ρίχνετε το βούτυρο και το άρωμα( προαιρετικό).
Ανακατέψτε καλά και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
Βουτήξτε ένα ένα φοντάν στην γκανάζ.
Αφήστε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος να σφίξουν.
Πασπαλίστε με λίγη πολύχρωμη τρούφα αν θέλετε.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)