ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

<Άντε βρε χαλβά !!> Το έχετε πει αυτό ποτέ σε κάποιον??

Η <Πολύ την χαλβαδιάζεις την κοπέλα ! >

Φράσεις που έχουν περάσει στην καθημερινή μας γλώσσα και αφορούν

το όνομα του συμπαθούς αυτού γλυκού ..

Η λέξη Χαλβάς δεν είναι Ελληνική αλλά Τούρκικη..

Ο χαλβάς είναι πολύ αγαπητός στον Ελληνικό πληθυσμό για την ιδιαίτερα γλυκιά του γεύση.

Συναντάται σε πολλές εθνικές κουζίνες από τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία και την Αφρική.

Την πρώτη θέση των προτιμήσεων μας κατέχει ο χαλβάς με ταχίνι.

Είναι μια συνηθισμένη, εύκολη και ευχάριστη επιλογή για γλυκό κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Χαλβάς στα τούρκικα σημαίνει γλυκό.

Ο χαλβάς φαίνεται να είναι το αρχαιότερο γλυκό της τουρκικής κουζίνας.

Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το έδεσμα έγινε γνωστό στην Ινδία απο 

τους Μογγόλους τον 16ο αιώνα.

Άλλοι ιστορικοί μελετητές θεωρούν ότι το γλυκό έγινε γνωστό στις

αραβικές χώρες από Τούρκους μετανάστες μόλις πριν από εκατό χρόνια.

Ο χαλβάς παρασκευάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά συστατικά.

Ιδιαίτερα γνωστός είναι ο χαλβάς που παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, ζάχαρη και ελαιόλαδο.

Επίσης δημοφιλής είναι και ο χαλβάς Φαρσάλων που φτιάχνεται με ρυζάλευρο και καμένη ζάχαρη.

Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ελλάδας και σε πολλά νησιά του Αιγαίου

εμφανίζονται τουλάχιστον 5-6 παραλλαγές του χαλβά (όχι ιδιαίτερα γνωστές)

που έχουν σαν κύριο συστατικό το τυρί.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(2 φόρμες κέικ)

1502201632327 (2)

500 ml ηλιέλαιο η άλλο σπορέλαιο

920 γρ χοντρό σιμιγδάλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

μισό φλιτζάνι κονιάκ

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό  κανέλα

750 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

4 μεγάλες κουταλιές της σούπας μέλι

1600 ml νερό

200 ml χυμό απο φρέσκα πορτοκάλια

1502201632308 (2)

Ρίχνουμε σε μια πλατιά μεγάλη κατσαρόλα το ηλιέλαιο να ζεσταθεί.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ξύσμα.

1910201425855 (2)

Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.

Σβήνουμε με το κονιάκ .. Προσθέτουμε την κανέλα.

1502201632310 (2)

Ρίχνουμε μαζί  το νερό,τον χυμό  και την ζάχαρη.

Προσθέτουμε το μέλι.

Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να κάνει μεγάλες φουσκάλες και να αρχίζει να σφίγγει.

1502201632317 (2)

Ρίχνουμε το μείγμα στις φόρμες και αφήνουμε τον χαλβά μας να κρυώσει 2-3 ώρες.

1502201632332 (2)

Αναποδογυρίζουμε  σε πιατέλα.

1502201632328 (2)

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 (Αρχική συνταγή : Νίκος Θηριανός)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON