ΑΧΛΑΔΙΑ ΠΟΣΕ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ & NECTAR ΣΑΜΟΥ

Ο Όμηρος το ανέφερε ως « δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.

Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Διατροφικά χαρακτηριστικά

Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.

Οφέλη για την υγεία

Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες και γι αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.

Επιλέξτε τα αχλάδια που έχουν λεία και γυαλιστερή επιφάνεια και είναι σφιχτά και με πλούσιο άρωμα. Αποφύγετε όσα έχουν χτυπήματα ή σκούρες κηλίδες. Έχτε υπόψη σας πάντως, ότι ορισμένοι τύποι αχλαδιών -συνήθως οι ασιατικές ποικιλίες- έχουν σκούρες κηλίδες στον φλοιό τους και αυτό είναι φυσιολογικό.

Διατηρείτε τα πιο άγουρα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα με χαρτί. Όταν μπορείτε να τα πιέσετε ελαφρά, είναι έτοιμα για κατανάλωση.

 

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/15223

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0202201631835 (2)

500 ml κόκκινο  κρασί(όχι πολύ ξηρό)

250 ml Nectar  Σάμου η άλλο γλυκό κρασί(μαυροδάφνη κτλ)

4 αστεροειδείς γλυκάνισοι

φλούδα ενός πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας μέλι

8-10 σφικτά αχλάδια

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

0202201631849 (2)

χυμό από 2 πορτοκάλια

1 φλιτζάνι ζάχαρη

0202201631802 (2) 0202201631809 (2)

Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα 5 πρώτα υλικά και βάλτε τα να βράσουν για 5 λεπτά

να εξατμισθεί το αλκοόλ από τα κρασιά.

0202201631814 (2)

Καθαρίστε τα αχλάδια αφήνοντας το κοτσάνι τους.

0202201631818 (2)

Κόψτε τα  λίγο από κάτω για να μπορούν τα αχλάδια να στέκονται όρθια όταν

τα σερβίρετε.

0202201631819 (2)

Βάλτε τα αχλάδια μέσα στην κατσαρόλα και σκεπάστε τα με ένα στρογγυλό

κομμάτι χαρτί ψησίματος.

0202201631824 (2)

Σιγοβράστε τα σε σιγανή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.

Γυρίστε τα προσεκτικά(μια φορά) και από την άλλη μεριά για

να μαλακώσουν  ομοιόμορφα.

0202201631825 (2)

Βγάλτε τα με ένα τρυπητό και αφήστε τα να κρυώσουν καλά( ψυγείο).

0202201631837 (2)

Αφαιρέστε τους γλυκάνισους και τις φλούδες του πορτοκαλιού.

0202201631830 (2)

Ρίξτε μέσα στο ζουμί που έμεινε την ζάχαρη και τον χυμό των πορτοκαλιών.

0202201631847 (2)

Βράστε για 20 λεπτά (ελαφρύ σιρόπι).

Σερβίρετε τα αχλάδια σας περιχυμένα με το σιρόπι  τους .

Μπορείτε να προσθέσετε σαντιγί η μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON