ΣΠΕΣΙΑΛ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΦΟΚΑΤΣΙΑ

Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας

Τα ζυμαρικά και η λαχταριστή πίτσα είναι συνώνυμα της ιταλικής κουζίνας. Αλλά οι ιταλικές σπεσιαλιτέ δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Δημιουργήστε το δικό σας «ρωμαϊκό γεύμα» με 4-5 πιάτα, που ξεκινούν με ένα antipasto (ορεκτικό), πρώτο (ζυμαρικά) και δεύτερο (κρέας ή ψάρι) πιάτο, επιδόρπιο και ποτό και απολαύστε την ιταλική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο.

Pasta Carbonara

Αν και λανθασμένα θεωρείται η κρεμώδης μακαρονάδα με μπέικον, στην πραγματικότητα, η αυθεντική συνταγή της καρμπονάρα σνομπάρει την κρέμα γάλακτος. Ένας συνδυασμός ωμού αυγού με μπέικον και ελάχιστο λευκό κρασί δημιουργεί ένα αποτέλεσμα ακαταμάχητο που ταιριάζει άψογα με τα σπαγγέτι. Μην διανοηθείτε να μην δοκιμάσετε τουλάχιστον ένα πιάτο καρμπονάρα στην Ιταλία…

Κοτόπουλο parmigiana

Ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που αγαπούν πολύ οι ντόπιοι. Παραδοσιακά φτιάχνεται με φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανισμένο, περιχυμένο με σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια πασπαλισμένο με παρμεζάνα που λιώνει από πάνω.

Fettuccine alfredo

Η alfredo είναι μία από τις πιο βαριές ιταλικές σάλτσες. Είναι κρεμώδης και κολλά ιδανικά επάνω στα ζυμαρικά, ειδικά τα fettuccini. Τα αυθεντικά ζυμαρικά alfredo φτιάχνονται με βούτυρο και παρμεζάνα και αποτελούν ένα από τα παλιότερα και πιο νόστιμα ιταλικά πιάτα. Αν και στο εξωτερικό είναι ευρέως γνωστό αυτό το πιάτο, στην Ιταλία πιθανώς να μην το συναντήσετε με αυτό το όνομα, αλλά ως «pasta al burro e parmigiano».

Pizza Margherita

Είναι η πιο παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Με λεπτή και τραγανή ζύμη, με σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα. Κάθε οικογένεια στην Ιταλία έχει και τη δική της σος ντομάτας. Μπορεί να μοιάζει κάπως φτωχό και βαρετό πιάτο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η απλότητά του είναι και το μεγάλο του ατού. Μετά από αυτή θα θέλετε όλες οι πίτσες να είναι έτσι…

Lasagna

Τα lasagna φούρνου είναι ένα επίσης εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο στην Ιταλία. Μεγάλα φύλλα ζυμαρικών, τα πραγματικά lasagna δηλαδή, τοποθετούνται σε στρώσεις σε μεγάλο πυρέξ και ενδιάμεσα πέφτει  άφθονος κιμάς, ψιλοκομμένο λουκάνικο, ρικότα, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Όλα αυτά λιώνουν στον φούρνο και κάνουν τα σάλια μας να τρέχουν…

Γαρίδες fra diavolo

Η λέξη diavolo στο συγκεκριμένο πιάτο μαρτυρά και την πικάντικη γεύση της κόκκινης σάλτσας του, από το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι (μπούκοβο). Μέσα στην καυτερή αυτή σάλστα, κολυμπούν μεγάλες γαρίδες και το μίγμα σερβίρεται συνήθως, επάνω σε ένα βουνό από σπαγγέτι. Μμμμμ…

Risotto

Risotto θα βρείτε σε πολλά μέρη της Ιταλίας, αλλά το καλύτερο θα το γευθείτε στην Βενετία. Ένα πλούσιο χυλωμένο Risotto με μανιτάρια ή θαλασσινά είναι η τοπική σπεσιαλιτέ.

Gelato

Το gelato είναι το ιταλικό παγωτό. Θα βρείτε αμέτρητες gelaterias σε όλη τη χώρα και θα απολαύσετε μπάλες παγωτού σε κυπελάκι ή χωνάκι. Το gelato έχει πιο μαλακή υφή από το κλασικό παγωτό και έχει διαφορετικά συστατικά. Στη Νότια Ιταλία ανακάλυψαν μάλιστα και το sorbet, ενώ το κλασικό gelato θα το βρείτε στην καλύτερη εκδοχή του στα βόρεια της χώρας. Διαλέξτε ανάμεσα στις δεκάδες διαφορετικές γεύσεις του και απολαύστε το.

Tiramisu

Όπως και το gelato, έτσι και το Tiramisu βγαίνει σε πολλά διαφορετικά στιλ και μεγέθη. Το παραδοσιακό Tiramisu είναι στρώσεις σαβαγιάρ και κρέμας από μασκαρπόνε, αλλά σε πολλά μέρη θα το βρείτε σερβιρισμένο σε ποτήρια με μία μόνο στρώση από σαβαγιάρ και κρέμα από πάνω, αλλά και σε διάφορες άλλες εκδοχές.

Espresso

Και τέλος, όλα αυτά τα πεντανόστιμα γεύματα κλείνουν με έναν και μοναδικό τρόπο: με ένα αρωματικό σκέτο espresso σε κάποιο espresso bar, στα όρθια. Και καλή όρεξη!

http://www.clickatlife.gr/geusi/story/34470

 

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

2901201631626 (2)

400 ml  χλιαρό νερό

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

2 φακελάκια  ξηρή μαγιά 

700-750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

3 κουταλιές τής σούπας Ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το άλειμμα της ζύμης .

1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι2901201631581 (2)

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ την ζάχαρη, την μαγιά  και το νερό.Ανακατέψτε να διαλυθούν.

Ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο και το μισό αλεύρι.

Ανακατέψτε  μέχρι να έχετε ένα χυλό.

2901201631583 (2)

Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.

2901201631588 (2)

Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια σας.

Λαδώστε ελαφρά την ζύμη σας  και αφήστε την σε ζεστό μέρος σκεπασμένη στο μπώλ  για 1 με 1,1/2 ώρα.

2901201631619 (2)

Στρώστε το μεγάλο τετράγωνο ταψί του φούρνου σας με χαρτί κουζίνας .

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς.

2901201631624 (2)

Μεταφέρετε την ζύμη στο ταψί και πιέστε με τα χέρια σας να απλωθεί  σε όλη την επιφάνεια του ταψιού .

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

2901201631627 (2)

350 γρ κέτσαπ

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

μισό κουταλάκι πιπέρι

1 κουταλάκι αλάτι 

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από πρέσα

2901201631621 (2)

Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε μπώλ και ανακατέψτε.

Μπορείτε αντί για κέτσαπ να χρησιμοποιήσετε τριμμένη ντομάτα που

θα έχετε περάσει από τουλπάνι για να φύγουν τα νερά της η σπιτική σάλτσα ντομάτα.

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

2901201631664 (2)

340 γρ μανιτάρια

12 φέτες ζαμπόν βραστό η άλλο αλλαντικό 

200 γρ γκούντα

200 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι

1 κόκκινη και μιά πράσινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες

2901201631629 (2)

Απλώστε την σάλτσα πάνω στην φοκάτσια με ένα κουτάλι.

2901201631637 (2)

Ρίξτε τα μανιτάρια..

2901201631639 (2)

Το ζαμπόν..

2901201631641 (2)

Το τυρί γκούντα ..

2901201631646 (2)

Το κεφαλοτύρι..

2901201631652 (2)

Και στο τέλος τις πιπεριές..

2901201631660 (2)

Ψήστε για περίπου 45 λεπτά  μέχρι να ροδίσει ..

Απαραίτητη για ένα βράδυ με φίλους, συνοδεία κρύας μπίρας . 

2901201631656 (2)

Ιδανική για όσους λατρεύουν πίτσα με <αληθινή ζύμη> ..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON