ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ (ALFAJORES)

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της η Ισπανία δέχτηκε στα εδάφη της πολλούς λαούς οι οποίοι διαμόρφωσαν την γαστρονομική της κουλτούρα σε συνάρτηση με τη γεωγραφία των περιοχών στις οποίες έζησαν, συστήνοντας στους ντόπιους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος αλλά και διαφορετικά φαγητά και χρήσεις αυτών.

Για παράδειγμα, η Ισπανία δέχτηκε τις επιρροές πολλών εμπόρων από άλλες περιοχές της Μεσογείου όπως ήταν οι Φοίνικες και οι Έλληνες στα αρχαία χρόνια, καθώς και επιρροές από διάφορους κατακτητές όπως ήταν οι Καρχηδόνιοι, οι Ρωμαίοι και οι Άραβες.

Πιο συγκεκριμένα, οι Φοίνικες έφεραν μαζί τους διάφορες σάλτσες, οι αρχαίοι Έλληνες έφεραν μαζί τους το ελαιόλαδο που έγινε ένα βασικό συστατικό για την ισπανική κουζίνα και οι Καρχηδόνιοι και οι Ρωμαίοι έφεραν τρόπους μαγειρέματος της δικής τους κουζίνας.

Από όλους αυτούς τους λαούς, τη μεγαλύτερη συμβολή στην σημερινή ισπανική κουζίνα έκαναν οι Μαυριτανοί, οι οποίοι στα 700 περίπου χρόνια της κυριαρχίας τους εισήγαγαν φρούτα και ελαφρά καρυκεύματα στην ισπανική κουζίνα, καθώς και την προσθήκη φρούτων και ξηρών καρπών στο φαγητό και το συνδυασμό ψαριού και κρέατος. Πρόκειται για τρόπους μαγειρέματος που είναι ακόμα δημοφιλείς στην Ισπανία… Το ρύζι που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ισπανική γαστρονομία (π.χ. στην παρασκευή της παέγια) εισήχθη από τους Άραβες επίσης, καθώς και η χρήση του κρόκου (σαφράν) και της κανέλας.

Αν δεν ήταν οι Άραβες, οι Ισπανοί δεν θα είχαν το πιάτο που τους ταυτίζει παγκοσμίως, τα τάπας. Κατά βάση, τα τάπας ήταν ένα κομμάτι τυριού ή χαμόν (ειδικό κρέας από το μπούτι χοίρου κομμένο σε λεπτές λωρίδες που μοιάζει στη γεύση με το ιταλικό προσούτο) μαζί με ένα ποτήρι κρασί. Σήμερα έχει αλλάξει χωρίς να χάσει την ταυτότητά του. Οι Ισπανοί κάνουν το λεγόμενο ταπεάρ (tapear), το όποιο έγινε τόσο δημοφιλές που κατέληξε να γίνει ρήμα που σημαίνει πάω έξω για τάπας.

Η διάφορα του ταπεάρ με τη δική μας πραγματικότητα των ελληνικών μεζεδοπωλείων είναι ότι οι Ισπανοί μπορούν να αλλάξουν με την παρέα τους τρία – τέσσερα μαγαζιά σε μια νύχτα. Δηλαδή, να μπουν μέσα σε ένα μαγαζί, να φάνε λίγα τάπας, να πιουν μπύρα ή κρασί και να φύγουν για το επόμενο μαγαζί και ούτω καθεξής, κάνοντας μια ιδιαίτερη μορφή κοινωνικοποίησης, αντίθετα με τους Έλληνες που τρώνε σε ένα μεζεδοπωλείο ή τσιπουράδικο όλο το βράδυ.

Ακόμα, μην ξεχνάμε ότι ήταν οι Άραβες που σύστησαν στην Ισπανία το γεύμα των τριών πιάτων: Η αρχή γίνεται με σούπα (εναλλακτικά με σαλάτα ή ελαφρύ πιάτο), ακολουθεί κυρίως γεύμα και τελειώνει με επιδόρπιο.

Μαζί με τους αποικιοκρατικούς πολέμους και την ανακάλυψη της Αμερικανικής ηπείρου από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1452, πολλά αποικιακά φρούτα, καρποί και λαχανικά εισήχθησαν στην Ισπανία όπου και καλλιεργήθηκαν και εντάχθηκαν απευθείας στην ισπανική κουζίνα. Μερικά από αυτά είναι οι ντομάτες, η σοκολάτα, τα φασόλια, και οι πατάτες.

http://www.ispania.gr/arthra/gastronomia/3341-ispaniki-diatrofi-kouzina

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ (30 μέτρια γεμιστά μπισκότα)

2401201631447 (2)

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

2 βανίλιες

μισό κουταλάκι αλάτι

3/4 φλιτζανιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1,1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

μαρμελάδα η καραμελωμένο ζαχαρούχο η νουτέλα

άχνη ζάχαρη

2401201631396 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς Κελσίου (αέρα-αντιστάσεις).

Στρώστε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα πρώτα 4 υλικά.

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Ρίξτε μέσα το ξύσμα.

2401201631401 (2)

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά μέχρι να αναμειχθούν πλήρως.

2401201631408 (2)

2401201631418 (2)

Ρίξτε μέσα στο μίξερ κουταλιά κουταλιά το μείγμα των αλεύρων 

εναλλάξ με  την κρέμα γάλακτος και  τον χυμό μέχρι να ομογενοποιηθεί. 

2401201631424 (2)

Με ένα μεγάλο κουτάλι η ένα κορνέ μιας χρήσης χωρίς μύτη <κόψτε>

στρογγυλά μπισκότα στα ταψιά σας 5 εκατοστά απόσταση το ένα με το άλλο.

2401201631426 (2)

Ψήστε μέχρι να χρυσίσουν(8-10 λεπτά περίπου).

2401201631430 (2)

2401201631431 (2)

Αφήστε να κρυώσουν εντελώς και ενώστε τα η με καραμελωμένο ζαχαρούχο η

με μαρμελάδα η με νουτέλα.

2401201631440 (2)

Προτού τα προσφέρετε πασπαλίστε τα με λίγη άχνη αν θέλετε.

2401201631437 (2)

Φυλάξτε τα σε αεροστεγές σκεύος ( αν προλάβετε).

 

 

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON