Γαλλικός όρος που σημαίνει το μαγείρεμα ενός φαγητού σε υψηλή θερμοκρασία στη σαλαμάνδρα ή στο γκριλ του φούρνου, ώστε η επιφάνειά του να ροδίσει και να δημιουργηθεί μια εύγευστη κρούστα. Το φαγητό μπορεί να επικαλύπτεται από μια στρώση κάποιου υλικού ή σάλτσας που να βοηθά στη δημιουργία της κρούστας, όπως για παράδειγμα τριμμένο τυρί ή σάλτσα μπεσαμέλ.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
250 γρ μακαρόνια για παστίτσιο
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο η μαργαρίνη
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
αλάτι, λευκό πιπέρι
1 λίτρο χλιαρό γάλα( και λίγο περισσότερο αν η κρέμα είναι σφιγκτή)
2 κύβους λαχανικών
2 αυγά
300 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
160 γρ ψιλοκομμένη καπνιστή γαλοπούλα
Βάλτε τα μακαρόνια σας να βράσουν σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι.
Μόλις μαλακώσουν(μην τα παραβράσετε) ρίξτε τα σε τρυπητό να στραγγίσουν
και ξεπλύντε τα με άφθονο νερό.
Σε αντικολλητικό σκεύος ρίξτε το βούτυρο να λιώσει ..
Προσθεστε το αλεύρι.
Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ψηθεί λίγο το αλεύρι και να αλλάξει χρώμα.
Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίξτε σιγά σιγά το γάλα χτυπώντας με σύρμα.
Ξαναβάλετε στην φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά..
Προσθέστε λίγο αλάτι, το πιπέρι και τούς κύβους.
Δεν θέλουμε την κρέμα μας πηχτή αλλά αραιή όποτε αν σας πήξει προσθέστε και άλλο γάλα.
Τραβήξτε από την φωτιά και ρίξτε μέσα τα αυγά.. Ανακατέψτε δυνατά.
Ρίξτε μέσα την γαλοπούλα..
…Το τυρί(κρατήστε 50 γρ για να το ρίξετε από πάνω) και τα μακαρόνια.
Ανακατέψτε και βάλτε σε ταψάκι τετράγωνο (24 cm επί 24 cm).
Πασπαλίστε με το τυρί που κρατήσατε.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά η μέχρι να
ροδίσει καλά στους 150 βαθμούς( αέρα-αντιστάσεις)..
Σερβίρονται ζεστά η σαν πρώτο πιάτο η σαν κυρίως μαζί με μια πράσινη σαλάτα.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)