ΕΥΚΟΛΟ FUDGE ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑ NESTLE & ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Η κατάχρηση της ζάχαρης μας κάνει εξαρτημένους με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η κατάχρηση ναρκωτικών, όπως είναι η νικοτίνη, η κοκαΐνη και η ηρωίνη.

Οι καπνιστές ξέρουν πολύ καλά τις τους κάνει ένα τσιγάρο. Τους χαλαρώνει από μια ανεπαίσθητη νευρικότητα που αισθάνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή η νικοτίνη διεγείρει ορισμένους νευρώνες του εγκεφάλου οι οποίοι αρχίζουν και στέλνουν ντοπαμίνη ο ένας στον άλλον προκαλώντας ηρεμία. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η ζάχαρη.

Πως συμβαίνει ο εθισμός στη ζάχαρη; Όταν κάνουμε κατάχρηση ζαχαρούχων τροφών (και ιδιαίτερα όταν η ζάχαρη συνδυάζεται με λίπος και αλάτι) απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης. Με τον καιρό, ο εγκέφαλος θέλει να κρατήσει τα πράγματα σε ισορροπία και οι υποδοχείς της ντοπαμίνης στους νευρώνες αρχίζουν να μειώνονται. Αυτό το φαινόμενο λέγεται ανοχή και έχει ως συνέπεια να επιτυγχάνεται χαμηλότερο επίπεδο ευχαρίστησης με την πάροδο του χρόνου.

Για να επιτύχουμε την ίδια ευχαρίστηση που αισθανόμασταν προηγουμένως θέλουμε τώρα να φάμε περισσότερο. Εκδηλώνουμε μια τάση για φαγητό ώστε να υποχωρήσει ο εκνευρισμός που νιώθουμε. Αλλά σιγά-σιγά αρχίζουμε να χάνουμε το κοντρόλ. Είναι σαν να έχει γίνει μια “αεροπειρατία” στον εγκέφαλό μας.

Ο πόθος για τροφή εμφανίζεται από το πουθενά. Παρακολουθούμε το αγαπημένο μας τηλεοπτικό σόου ή βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας και ξαφνικά αισθανόμαστε ότι θέλουμε να φάμε, και μάλιστα κάτι συγκεκριμένο. Μοιάζει με πείνα αλλά δεν είναι. Απλά ο εγκέφαλος ζητά τη ντοπαμίνη του.

Όπως λοιπόν κάποιος δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από το τζόγο έτσι και κάποιος άλλος δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τη σοκολάτα, τα γεμιστά μπισκότα, το ψωμί, τα τσιπς και τα παγωτά. Αυτές είναι οι πέντε πιο εθιστικές τροφές.

 

http://www.healthyliving.gr/2015/02/21/zaxarh-ethismos-anoxh-ntopaminh/

 

 

ΥΛΙΚΑ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1401201631211 (2)

397 γρ ζαχαρούχο γάλα

530 γρ πραλίνα σοκολάτα Nestle

50 γρ βούτυρο η μαργαρίνη

80 γρ καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα

1 πρέζα αλάτι

1401201631166 (2)

Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο

στους 150 βαθμούς  μέχρι να πάρουν χρώμα.

Όταν κρυώσουν κόψτε τα στο μούλτι.

1401201631172 (2)

Βάλτε το ζαχαρούχο και την σοκολάτα σε ένα μπωλ και μετά στα μικροκύματα 

για 3 λεπτά ( μεσαία θερμοκρασία).

1401201631179 (2)

Ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

1401201631183 (2)

1401201631189 (2)

Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε να λιώσει.

1401201631192 (2)

Ρίξτε τα αμύγδαλα και το αλάτι.

1401201631196 (2)

Στρώστε ένα τετράγωνο ταψάκι (24cm επί 24 cm) με χαρτί ψησίματος 

και βουτυρώστε το ελαφρά.

Αν θέλετε το fudge να βγει πιο χονδρό βάλτε το σε μικρότερο ταψί.

1401201631202 (2)

Ρίξτε μέσα  το μείγμα και βάλτε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες να στερεοποιηθεί.

1401201631204 (2)

Βγάλτε από το ταψάκι, αφαιρέστε το χαρτί και κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι

σε μεγάλους κύβους.

1401201631211 (2)

Λιώστε λίγη λευκή σοκολάτα και διακοσμήστε τα Fudge η αφήστε τα σκέτα.

1401201631218 (2)

Ένα γλυκάκι εύκολο και οικονομικό και προπαντός περιζήτητο από όλους.

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON