Η τρούφα (ιταλ. tartufo, αγγλ. truffle) είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Οι τρούφες είναι οι καρποφορίες υπόγειων μυκήτων του γένους Tuber (Ασκομύκητες) καιTerfezia. Έχει σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 συνήθως εκατοστών γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγεται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών. Η υπόγεια καρποφορία των τρουφών θεωρείται ότι οφείλεται στην προσαρμογή τους στις δασικές πυρκαγιές, ξηρές ή εποχές παγετού στις οποίες τα υπέργεια μανιτάρια θα ήταν εκτεθειμένα.
Όπως όλοι οι μύκητες είναι ετερότροφοι οργανισμοί και έτσι δεν μπορούν να συνθέσουν ουσίες απαραίτητες για την επιβίωση τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη προσκολλώνται σε μερικούς τύπους φυτών (δέντρα και θάμνους), δημιουργώντας μια σχέση ονομαζόμενη «μυκορριζική συμβίωση», από την οποία ωφελούνται και τα δύο μέρη. Η συμβίωση πραγματοποιείται τόσο σε ξυλώδη και σε ποώδη φυτά, κυρίως με συγκεκριμένα δασικά είδη όπως ο κάρπινος, τα κέδρα, οι φουντουκιές, τα πεύκα, οι λεύκες, οι δρυς, οι ιτιές και τα φλαμούρια.
Τα είδη άγριας τρούφας που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι τα εξής:
- Οίδημα του μπορχ (tuber borchii)
- Καλοκαιρινή τρούφα (Tuber aestivum)
- Λευκή τρούφα η πολύτιμη (Tuber magnatum)
- Μαύρη Χειμερινή (Tuber brumale)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%B1
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ-ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ
300 γρ βούτυρο μαλακό
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
80 γρ νερό
2 αυγά
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ με το εξάρτημα που ζυμώνει(εκτός από τα αυγά).
Ρίχνουμε τα αυγά και το νερό και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή
και ελαστική(μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι).
Την χωρίζουμε στα δυο.
Το ένα μπαλάκι για την τάρτα και το άλλο στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Η ύπαρξη έτοιμης ζύμης στην κατάψυξη θα σας λύσει τα χέρια.
Όταν είναι να την χρησιμοποιήσετε απλά βγάλτε τη και αφήστε την εκτός ψυγείου
για περίπου μισή ώρα.
Βουτυρώνουμε ταψί η σκεύος για τάρτα(28 cm).Ανοίγουμε φύλλο.
Το μεταφέρουμε στο σκεύος μας.
Βάλετε την ζύμη σας πιο ψηλά στα τοιχώματα γύρω γύρω γιατί
είναι ελαστική και θα μαζέψει.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
2 μικρές κονσέρβες μανιτάρια
10 μικρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 σφηνάκι γλυκό κρασί Σάμου ( Nectar η Doux) για το σβήσιμο
3 αυγά
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35%
250 γρ τριμμένο τυρί ( παρμεζάνα,γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα)
3-4 ροδέλες από μια πράσινη πιπεριά
Σοτάρετε τα μανιτάρια να μαραθούν.
Προσθέστε αλάτι(όχι πολύ), πιπέρι και το τριμμένο τζίντζερ.
Προσθέστε τις ροδέλες των κρεμμυδιών.
Ψιλοκόψτε το φινόκιο και προσθέστε το στο μείγμα των μανιταριών.
Σβήστε με το κρασί.
Αφήστε το μείγμα να πιεί όλα τα υγρά του.
Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά και την κρέμα γάλακτος.
Προσθέστε το τριμμένο τυρί.
Βάλτε το μείγμα των μανιταριών μέσα στην τάρτα.
Ρίξτε το μείγμα του τυριού από πάνω.
Στρώστε το μείγμα με ένα πιρούνι.
Διακοσμήστε με τις ροδέλες της πιπεριάς.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Ένα πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί είτε σαν πρώτο πιάτο είτε σαν ένα ελαφρύ γεύμα .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου) (Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)