ΤΟ ΨΩΜΙ…ΨΩΜΑΚΙ…

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ <ΑΡΤΟΝ ΗΜΩΝ ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ>….

«Γέρος είσαι, δε φελάς. τα ψωμιά μας μόν’ χαλάς»

Μερικοί φέρονται προσβλητικά προς τους γέρους, θεωρώντας τους περιττό βάρος και ζημιά, αφού δεν μπορούν πια να δουλέψουν και ξεχνούν ή υποτιμούν την ως τότε προσφορά τους.

*       *       *

«Για να μη φάει ο γάτος το ψωμί, τρώει ο ποντικός τα ρούχα»

Καμιά φορά με την τσιγκουνιά μας παθαίνουμε μεγαλύτερες ζημιές από το κέρδος που εξοικονομούμε.

*       *       *

«Εμείς ψωμί δεν είχαμε, λουκούμια εγυρέψαμε»

Όταν δεν έχουμε τα βασικά, δεν πρέπει να ζητούμε τα δευτερεύοντα.

*       *       *

«Η βιάση ψήνει το ψωμί μα δεν το καλοψήνει»

Οι βιαστικές ενέργειες δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

*       *       *

«Κάλλιο το σημερινό ψωμί παρά την αυριανή πίτα»

Τα σίγουρα έσοδα – έστω κι αν είναι λίγα – είναι προτιμότερα από τα πολλά αλλά μελλοντικά έσοδα, γιατί αυτά είναι αβέβαια. 

*       *       *

«Μην τάξεις τ’ άξιου κερί και του μικρού κουλούρι»

Όταν υποσχόμαστε κάτι, πρέπει να το πραγματοποιούμε.

*       *       *

«Όλα τα στραβά κουλούρια (ή ψωμιά) η νύφη τα κάνει»

Όλα τα σφάλματα ή οι παραλείψεις της πεθεράς επιρρίπτονται στη νύφη.

*       *       *

«Ο λόγος σου με χόρτασε, και το ψωμί σου φα’ το»

Πολλές φορές βοηθάμε τόσο επιδεικτικά ή επιτιμητικά ή ταπεινωτικά κάποιον, ώστε τον κάνουμε να αρνηθεί την προσφορά μας, γιατί θίξαμε την αξιοπρέπειά του.

*       *       *

«Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται»

Όποιος επιθυμεί κάτι, συνεχώς αυτό σκέφτεται, ακόμα και στον ύπνο του.

*       *       *

«Όποιος έχει νου και γνώση, πριν πεινάσει θα ζυμώσει»

Όποιος είναι προνοητικός και συνετός, αυτός προετοιμάζεται κατάλληλα για κάθε ενέργεια ή περίσταση.

*       *       *

«Σίγουρο ψωμί σε τρύπιο σακούλι»

Τα χρήσιμα πράγματα χρειάζονται και ανάλογη προσοχή ή διαφύλαξη.

*       *       *

«Στου σκύλου το προσκέφαλο ψωμί δεν ξημερώνει»

Οι λαίμαργοι και οι αχόρταγοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις ορέξεις τους.

*       *       *

«Τάζει φούρνους με καρβέλια και λαγούς με πετραχήλια»

Υπόσχεται να δώσει πράγματα που είναι αδύνατο να αποκτήσει.

*       *       *

«Υγεία και ξερό ψωμί»

Όταν υπάρχει η υγεία, τα υλικά αγαθά έχουν δευτερεύουσα σημασία.

*       *       *

«Από πολλούς φούρνους έφαγε ψωμί» (Βουλγαρική)

Από πολλές ευκαιρίες έβγαλε κέρδος. Όμοια ελληνική: «Από πολλές μάνες βύζαξε».

*       *       *

«Καθένας το ζυμάρι του το ‘χει για σταφιδόψωμο» (Τουρκική)

–          Καθένας τα δικά του αποχτήματα τα θεωρεί καλύτερα, λόγω εγωπάθειας.

–          Καθένας τα παιδιά του τα βλέπει ικανότερα και ομορφότερα, λόγω πατρότητας ή μητρότητας.

Βγάζω  το ψωμί μου»: Εξασφαλίζω τα αναγκαία για να ζήσω.

«Έχει ψωμί αυτή η δουλειά»: Αποφέρει πολλά κέρδη αυτή η δουλειά.

«Φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι»: Ζήσαμε μαζί και συνδεθήκαμε.

Έχω να φάω πολλά καρβέλια ακόμη»: Εχω πολλά χρόνια ζωής

μπροστά μου,χρειάζεται ακόμη χρόνος και προσπάθεια, για  να αποκτήσω την

αναγκαία πείρα σε κάτι

«Δεν έχω ψωμί να φάω»: Πεθαίνω της πείνας

«Για ένα κομμάτι ψωμί»: Έναντι ευτελούς αμοιβής, με ελάχιστα χρήματα.

(Λέω) «Το ψωμί ψωμάκι»: Λιμοκτονώ, δεν έχω να φάω.

 

http://dim-rizou.pel.sch.gr/ergasies/psomi/page10.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(για 3 καρβέλια)

0301201630853 (2)

1700 γρ αλεύρι 55% η για όλες τις χρήσεις

300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

50 γρ μαργαρίνη η βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

30 γρ ζάχαρη

30 γρ αλάτι

1100-1200 γρ νερό

70 γρ μαγιά ξηρή σκόνη

Σουσάμι και μαυροκούκι

0301201630828 (2)

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί η στο μίξερ η σε μια μεγάλη λεκάνη.

0301201630831 (2)

Αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας .

0301201630838 (2)

Το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά να φουσκώσει.

0301201630841 (2)

Λαδώνουμε ελαφρά 3 φόρμες.

0301201630844 (2)

Κόβουμε με ένα μαχαίρι την ζύμη σε 3 μέρη.

Δίνουμε σχήμα φραντζόλας σε κάθε κομμάτι.

Αλείβουμε το πάνω μέρος με νεράκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.

0301201630847 (2)

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάντε <κοψίματα> στην πάνω επιφάνεια της ζύμης σας.

0301201630848 (2)

Αφήνουμε τις φόρμες μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ξανά (άλλα 20 λεπτά).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς αέρα-αντιστάσεις

( ο δικός μου φούρνος είναι δυνατός)για 35-40 λεπτά.

0301201630853 (2)

Βγάζουμε τα ψωμιά από τις φόρμες και τα ακουμπάμε σε πετσέτα να κρυώσουν..

0301201630860 (2)

Απολαύστε φρέσκο,αφράτο,ζεστό ψωμί  που φτιάξατε εύκολα στην κουζίνα του σπιτιού σας. 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON