ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ,ΚΑΝΕΛΑ & ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

H Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού.

Με χαρακτήρα συνδικαλιστικής οργάνωσης, στάθηκε από την αρχή ουσιαστικός αρωγός προς τους αγρότες, για την προστασία των δικαιωμάτων τους απέναντι στους εμπόρους.

Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αγγλία, η Αυστραλία ,η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Aνατολής.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Με μοναδικό, για την Ελλάδα, τρόπο, η Ένωση Ονοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου υποστηρίζει το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών και προβάλει, μέσω του κρασιού, τη Σάμο σε όλη την υφήλιο. Όλες οι προσπάθειές της ξεκινούν από το σταφύλι των αμπελοκαλλιεργητών της και καταλήγουν πάλι σε αυτούς.

Στόχος της ΕΟΣΣ είναι η ταύτιση του ονόματός της με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής και σταθερής ποιότητας. Βασική της επιδίωξη είναι η ισχυροποίηση της θέσης της, μέσω της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων της, της αύξησης του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά οίνου και της συνεχούς επέκτασης σε περισσότερες αγορές. Έτσι, θα επιτευχθεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας και η αύξηση των πωλήσεων, με απώτερο σκοπό την επίτευξη καλύτερης και συνεχώς αυξανόμενης τιμής για το σταφύλι των αμπελοκαλλιεργητών-μελών της.

http://www.samoswine.gr/1.php

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(για ταψάκι 24 εκ.)

0201201630815 (2)

70 γρ σταφίδες μουλιασμένες σε κρασί

15 γρ κρασί Samos Nectar η ότι άλλο γλυκό κρασί έχετε και λίγο ακόμα, για να μουλιάσετε τις σταφίδες

275 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό η μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ ζάχαρη άχνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 βανίλιες σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

2 αυγά

90 γρ γάλα φρέσκο

400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

0101201630780 (2)

Βάλτε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν στο κρασί.

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς αέρα -αντιστάσεις (150 βαθμούς αν είναι δυνατός).

Αλείψτε  ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκατοστών με βούτυρο και στρώστε το με χαρτί ψησίματος ..

Βουτυρώστε καλά και το χαρτί .

0101201630788 (2)

Βάλτε τα 5 πρώτα  υλικά στο μίξερ και δουλέψτε τα αρχικά σε αργή ταχύτητα για 1 λεπτό.

Συνεχίστε σε γρήγορη ταχύτητα να αφρατέψουν και να ενσωματωθούν.

0101201630789 (2) 0101201630779 (2)

Aναμείξτε τα αυγά , το γάλα και το κρασί σε ένα μπολ .

Χτυπήστε τα ελαφρά με το σύρμα  για να σπάσουν τα αυγά.

Προσθέστε το μείγμα των αυγών  μέσα στο μίξερ

σταδιακά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

0101201630794 (2)

Βγάλτε τις σταφίδες από το κρασί.

Βάλτε σε ένα μπώλ το αλεύρι και τις σταφίδες.

Ανακατέψτε τες να αλευρωθούν.

0101201630797 (2)

Προσθέστε σταδιακά με ένα κουτάλι το μείγμα των αλεύρων μέσα στο μίξερ χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.

Ρίξτε μέσα το μείγμα και ισιώστε το με σπάτουλα.

Ψήστε για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει .

0912201319611

Μπήξτε μέσα ένα καλαμάκι να δείτε αν το κέικ έχει στεγνώσει ..

Αφήστε την να κρυώσει καλά .

Μπορείτε να την στολίσετε όπως  θέλετε .

Εμείς την στολίσαμε με ζαχαροπαστα.

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

0201201630817 (2)

1 φλυτζάνι βουτυρόκρεμα

άσπρη ζαχαρόπαστα

λίγο μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής για το σκουφί

μαύρη ζαχαρόπαστα για τα μάτια

πορτοκαλί ζαχαρόπαστα για την μύτη

ζάχαρη άχνη

0201201630799 (2)

Αφού κρυώσει αλείψτε όλη την επιφάνεια του κέικ  με βουτυρόκρεμα..

0201201630802 (2)

Ανοίξτε άσπρη  ζαχαρόπαστα σε φύλλο πάνω σε πάγκο με άχνη ζάχαρη και καλύψτε την βασιλόπιτα .

0201201630806 (2)

Χρωματίστε Θαλασσί  ένα κομμάτι ζαχαρόπαστα και φτιάξτε  το σκουφί του χιονάνθρωπου.

Kολλήστε το με βουτυρόκρεμα πάνω στην βασιλόπιτα.

0201201630807 (2)

Φτιάξτε την φούντα από το σκουφί.

0201201630809 (2)

Τα μάτια..

0201201630810 (2)

Την μύτη..

0201201630808 (2)

Το στόμα…

0201201630811 (2)

Χρωματίστε ελαφρά τα μάγουλα..

0201201630818 (2)

Έτοιμη ….

0201201630819 (2)

Μπορείτε βέβαια να μην κάνετε τίποτα από όλα αυτά και να την διακοσμήσετε όπως εσείς θέλετε..

0201201630821 (2)

 

0201201630823 (2)

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON