Το σπετζοφάι (ή αλλιώς σπεντζοφάι ή σπετσοφάι) είναι παραδοσιακό, πικάντικο φαγητό της Ιταλικής και Ελληνικής κουζίνας από τηγανισμένα λουκάνικα με σάλτσα από πιπεριές και ντομάτα. Χαρακτηριστικές είναι οι μακριές, γλυκιές πιπεριές και οι έντονες γεύσεις που έχουν τα χωριάτικα λουκάνικα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως. Στην Ελλάδα είναι γνωστά το σπετζοφάι Πηλίου και το σπετζοφάι με φασόλια γίγαντες.
Η λέξη σπετζοφάι προέρχεται από τη συνένωση της ιταλικής λέξης spezz(atino) για το κοκκινιστό με τη λέξη φαΐ.
Είναι γρήγορο και απλό φαγητό. Για το σπετζοφάι προτιμούνται χωριάτικα λουκάνικα με σκόρδο, τα οποία κόβονται σε στρόγγυλα κομμάτια και τηγανίζονται σε βούτυρο ή ελαιόλαδο. Οι πιπεριές τηγανίζονται μαζί με τα λουκάνικα ή βράζονται και εν συνεχεία προστίθενται στο τηγάνι. Το φαγητό αρωματίζεται με διάφορα καρυκεύματα και μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη) και ύστερα σιγοβράζει σε σάλτσα από ντομάτες. Στην Ελλάδα συνήθως σερβίρεται με φέτα.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B9
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(4 μερίδες)
5 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
2 μεγάλες κίτρινες πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
3 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
1 ποτήρι κρασιού ημίγλυκο κόκκινο κρασί
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλάκι ξηρό τριμμένο τζίντζερ
μισό κουταλάκι μπούκοβο(η παραπάνω αν θέλετε το φαγητό πιο πικάντικο).
Κόψτε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τηγανίστε τα και από τις 2 πλευρές.
Βγάλτε τα από το σκεύος και βάλτε τα στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι ρίξτε πρώτα τις πιπεριές,μετά τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Αφήστε τα να μαραθούν και προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίξτε μέσα και τα λουκάνικα.
Σβήστε με το κρασί.
Προσθέστε τα ντοματάκια και τον πελτέ.
Ρίξτε το τζίντζερ και το μπούκοβο.
Προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται.
Βράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές (αλλά όχι να λιώσουν) και να δέσει η σάλτσα..
Απολαύστε το είτε σαν κρασομεζέ είτε σαν κυρίως πιάτο με καλή παρέα τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
(Αν το φτιάξετε για κυρίως πιάτο συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας , ρύζι η τηγανιτές πατάτες).
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)