ΘΡΑΨΑΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΟΥΖΟΥ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ

Το καλαμάρι είναι ένα πασίγνωστο και πεντανόστιμο κεφαλόποδο που το συναντάμε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Το συναντάμε στα ελληνικά νερά ακόμα σε αφθονία. Το μέγεθος των καλαμαριών ποικίλλει από 1 εκ.μέχρι τις απίστευτες διαστάσεις των γιγαντιαίων καλαμαριών που ζουν στα μεγάλα βάθη των ωκεανών. Το καλαμάρι των δικών μας νερών, λοιπόν, η τευθίς η κοινή (loligo vulgaris), ζει κατά κοπάδια (σμήνη) και το μήκος του φτάνει μέχρι τα 50 εκ. Έχει σώμα μακρύ, ατρακτοειδές και εσωτερικά περιέχει ένα κεράτινο κόκαλοαπό οξείδιο του πυριτίου, σε σχήμα φτερού. Έχει 10 πλοκάμια από τα οποία τα 2 είναι λεπτότερα και μακρύτερα και χρησιμοποιούνται ως συλληπτήρια όργανα. Το χρώμα είναι ωχρό έως λευκοκίτρινο, με πυκνές ερυθρόφαιες κηλίδες. Κατά μήκος των πλευρών του έχει δύο τριγωνικά πτερύγια που καλύπτουν περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού του μήκους.

Ένα άλλο συγγενικό είδος, και αυτό εν αφθονία στις ελληνικές θάλασσες, είναι το θράψαλο (todarodes sagittatus). Ξεχωρίζει από το καλαμάρι επειδή τα τριγωνικά του πτερύγια δεν ξεπερνούν το μισό μήκος του σώματος, δεν έχει εσωτερικό κόκκαλο, έχει σκούρο καφεκόκκινο χρώμα και τέλος δεν έχει τόσο νόστιμο κρέας. Κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους και λέγονται και τα δύο καλαμάρια.

Η αλιεία του φρέσκου καλαμαριού στις ελληνικές θάλασσες γίνεται από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Μαϊου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι απίθανο να βρεθεί φρέσκο καλαμάρι τον Αύγουστο, απλά είναι λιγοστό και πανάκριβο.

http://www.gastronomos.gr/gastrologies/7104/Kalamari-kai-thrapsalo

 

 

ΥΛΙΚΑ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 

0504201528906 (2)

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα στο μούλτι

4 μεγάλα θραψαλα

μισό φλυτζάνι τσαγιού ρύζι τύπου μπάρμπα Μπεν

1 ποτήρι κρασιού ούζο ( εμείς βάλαμε σαμιώτικο)

μισό  κουτί ντοματάκια κονκασέ

αλάτι και πιπέρι

μισό κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο

0504201528911 (2)

Καθαρίζουμε και  πλένουμε  τα θράψαλα .

0504201528910 (2)

Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια αλλά όχι μέχρι πάνω.

Το χονδρό μέρος από τα πλοκάμια δεν θα το βάλουμε στην γέμιση.

0504201528914 (2)

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια να σωταριστούν .

Ρίχνουμε  τα κρεμμύδια,αλάτι,πιπέρι και το κόλιανδρο.

0504201528915 (2)

Σβήνουμε με το ούζο .

0504201528919 (2)

Προσθέτουμε τα ντοματάκια και λίγο νερό..

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε το ρύζι.

Ανακατεύουμε την γέμιση και την αφήνουμε να πιει τα υγρά της .

Σβήνουμε το μάτι και την αφήνουμε να  να κρυώσει.

Γεμίζουμε με ένα  κουταλάκι τα θράψαλα.

Τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.

Μην τα παραγεμίσετε με γέμιση γιατί θα φουσκώσει το ρύζι κατά το ψήσιμο.

 

ΥΛΙΚΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

0504201528927 (2)

2,1/2  κρεμμύδια ξερά περασμένα στο μούλτι

3-4 σκελίδες σκόρδο περασμένες στο μούλτι

1 ποτήρι κρασιού  Ούζο( εμείς βάλαμε Σαμιώτικο)

μισό κουτί ντοματάκια κονκασέ 

1 κουταλιά σούπας γεμάτη τοματοπελτέ

αλάτι και πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

3/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο..

Σβήνουμε με το Ούζο .

Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον τοματοπελτέ ,την ζάχαρη, αλάτι

(όχι πολύ γιατί βάλαμε και στην γέμιση )και πιπέρι και ανακατεύουμε .

Προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει και να δέσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  200 βαθμούς.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

0504201528929 (2)

Βάζουμε τα γεμιστά θράψαλα και τα  χοντρά πλοκάμια μέσα στην γάστρα..

0504201528934 (2)

Περιχύνουμε με την σάλτσα..

Ψήνουμε για περίπου 1,1/2-2 ώρες..

0504201528941 (2)

Υπέροχο φαγάκι για την νηστεία και όχι μόνο….

0504201528943 (2)

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON