ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

«…Οι πιο δημοφιλείς ήταν οι σαμαλατζήδες, με τους ταμπλάδες τους πάνω σε πτυσσόμενα τρίποδα. Χαμός γινόταν στα διαλείμματα. «Σάμαλι! Σαμ σεκερλί, αράπικο είναι! Ορίστε!».

Και να χτυπάει ο σαμαλατζής τη σπάτουλα στο ταψί. Το σάμαλι, χαραγμένο σε λεπτές αράδες, μαντζουνάτο και καλοψημένο, με αξέχαστο άρωμα μαστίχας, προκλητικό και γυαλιστερό, πουλιόταν μισή δραχμή το κομμάτι, για όποιον είχε.
Οι άλλοι να το κοιτάνε και να ξερογλείφονται…
Το ‘κοβε ο σαμαλατζής πάνω στο αχνάρι, το ξεκολλούσε με δυσκολία και σου το πρόσφερε κολλημένο πάνω στη σπάτουλα.
Κι αν τύχαινε και κανένα αμύγδαλο στη ράχη του, ήταν σκέτη ευτυχία…»
Απόσπασμα από το βιβλίο του Λεωνίδα Ζησιάδη «Θεσσαλονίκη, όσα θυμάμαι», που αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό γλυκό της πόλης, την εποχή του Μεσοπολέμου, πολύ δημοφιλές μέχρι σήμερα!
ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ ΓΛΥΚΑΤΖΗΔΕΣ 1937

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1903201528579 (2)

3  φλιτζάνια  σιμιγδάλι χοντρό

 1 φλιτζάνι  καστανή ζάχαρη

1 βανιλέτα

κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς μαστίχας η τριμμένης μαστίχας

φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

3/4 φλιτζανιού  σπορέλαιο

1/4 φλιτζανιού λικέρ μαστίχα

1 φλιτζάνι  σόδα υγρή (αναψυκτικό)

1903201528551 (2)

Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά μαζί σε ένα μπώλ.

1903201528557 (2)

Βάλτε όλα τα υγρά μαζί και ανακατέψτε(με την σόδα τελευταία

γιατί θα αφρίσει ).

1903201528562 (2)

Ρίξτε αμέσως το υγρό  στο μείγμα των στερεών ..

Ανακατέψτε να γίνει ένας παχύς χυλός.

1903201528566 (2)

Λαδώστε ένα μεγάλο πυρέξ.

Βάλτε εκεί τον χυλό  και αφήστε να φουσκώσει για  1 ώρα,

(το πυρέξ το σκεπάσαμε με αλουμινόχαρτο).

1903201528571 (2)

Χαράξτε σε κομμάτια και βάλτε αμύγδαλο στην μέση αν θέλετε.

1903201528576 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175-180 βαθμούς.

1903201528590 (2)

Ψήστε το σάμαλι για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1903201528570 (2)

3 φλυτζάνια ζάχαρη

3 φλυτζάνια νερό

2 σφηνάκια  λικέρ μαστίχας

1903201528568 (2)

Βράστε όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά..

Αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Σιροπιάστε το σάμαλι μόλις βγεί από τον φούρνο σιγά σιγά

μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Αφήστε το να σταθεί και να κρυώσει καλά προτού το κόψετε..

Σκεπάστε το με διάφανη μεμβράνη για να μην σας ξεραθεί.

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON