ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Παραδοσιακά, οι παλιές μαμάδες το έβαζαν πάνω σε τηγανίτες, λουκουμάδες, γιαούρτι, έφτιαχναν μουστοκούλουρα και μουσταλευριές(με αραιωμένο πετιμέζι) ενώ αποτελούσε τη νούμερο ένα δυναμωτική τροφή για παιδιά, σε χωριάτικο ψωμί. Σε κάποιες περιοχές, έφτιαχναν και “ρετσέλι” ρίχνοντας, λίγο πριν δέσει ο μούστος, κυδώνια, σύκα, κολοκύθα και φλούδες πορτοκαλιού (ένα είδος γλυκού του κουταλιού).

Χρησιμοποιείται, όμως, και στην μοντέρνα εκδοχή του σε μόνο του σαν δυναμωτικό , σε όλες τις σαλάτες ,για κινέζικα γλυκόξινα, vinaigrette στη θέση του βαλσάμικου και ξεχωριστές γρανίτες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Το σκούρο αυτό παχύρρευστο ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα, το πετιμέζι, το κολλώδες σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον μούστο (τον χυμό των πατημένων σταφυλιών πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης), το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη την Ελλάδα όπου οι κάτοικοι παράγουν το δικό τους κρασί και σε επιλεγμένα ράφια ορισμένων καταστημάτων στις πόλεις. 
Το Πετιμέζι προέρχεται από συμπύκνωση μούστου εξαιρετικών και ώριμων σταφυλιών . Έχει υπέροχο άρωμα και γεύση. Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Πολύ πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει καμία προσθήκη (συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη). 
Διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου. 
Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού .

ΙΣΤΟΡΙΑ

 Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα είδος αξιολογικής κλίμακας για τον μούστο που διαφοροποιούσε το γλυκαντικό από το πόσο είχε βράσει και πήξει. Υπήρχε ο γλεύκος που εκτιμάται ότι ήταν κάτι που έμοιαζε με τον φρέσκο μούστο από υπερβολικά ώριμα σταφύλια. Το έψημα ήταν συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών με την πυκνότητα του μελιού, που συχνά αντικαθιστούσε το τελευταίο. Ο εψετός ήταν λίγο λιγότερο πυκνός. 

Στη σύγχρονη κουζίνα, το αρχαίο αυτό γλυκαντικό βλέπει μια κάποια αναγέννηση, οι χρήσεις του επεκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της ζαχαροπλαστικής και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των σύγχρονων Ελλήνων γαστρίμαργων για κάτι παραδοσιακό, αλλά και καινούργιο.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε παραδοσιακά σπιτικά γλυκά, σε τηγανίτες, σε λουκουμάδες και άλλα. 
Είναι άριστο σιρόπι για κάθε είδους παγωτό. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας ως θερμαντικό μέσο την περίοδο του πολέμου, αλλά και ως γλυκαντική ουσία στη ζαχαροπλαστική, την περίοδο που η ζάχαρη ήταν ένα είδος πολυτελείας. 
Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη σύγχρονη νοικοκυρά σε αναλογία 1:1 αντί της ζάχαρης σε όλα τα γλυκά, ακόμη και στο ψωμί με βούτυρο, ενώ είναι και το βασικό συστατικό για τα γλυκά κουταλιού που ονομάζονται ρετσέλια. 
Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού, εκτός από την θεσπέσια και λησμονημένη γεύση του, προσδίδει άρωμα, χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά όπου κι αν χρησιμοποιηθεί. 
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί του μούστου στην παρασκευή μουσταλευριάς.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το πετιμέζι είναι κατάλληλο:

• για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και μουστοκαλάμαρα ο μούστος που απαιτείται φτιάχνεται με 2-3 μέρη νερό – ανάλογα με τη γλυκύτητα που επιδιώκουμε – και 1 μέρος πετιμέζι 
• για πετιμέζι λικέρ 3 μέρη πετιμέζι και 1 μέρος τσικουδιά 
• για σφηνάκι πετιμέζι 3 μέρη τσικουδιά και 1 μέρος πετιμέζι 
• ως σιρόπι στο παγωτό 1 κουταλιά της σούπας στο μπολ 
• ως γλυκαντικό στο γιαούρτι 2 κουταλιές της σούπας στο μπολ 
• ως δροσιστικό 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη παγωμένου νερού 
• ως γρανίτα 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη τριμμένου πάγου

http://www.kyfaira.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=175

 Ευχαριστώ για άλλη μια φορά την φίλη μου την Αλέκα Μαρίνη-Γκάγκα για την παραχώρηση της συνταγής.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1303201528411 (2)

 

800 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

15 γρ baking powder 

12 γρ. σόδα μαγειρική

12 γρ κανέλα

5 γρ σκόνη γαρύφαλλο

10 γρ κακάο σκόνη(άγλυκο)

150 ml καλό λάδι η σπορέλαιο

200 ml πετιμέζι 

140 γρ καστανή ζάχαρη

100 ml μέλι

180 ml χλιαρό νερό

ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι

Σουσάμι για το πασπάλισμα

1303201528390 (2)

Χτυπήστε το λάδι,το πετιμέζι, το μέλι,το νερό,τη ζάχαρη και το ξύσμα

για 5 λεπτά στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

1303201528380 (2)

Ανακατεύουμε στο αλεύρι το baking powder, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κακάο.

1303201528385 (2)

Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ.

Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το  αλεύρι μέσα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.

1303201528392 (2)

Τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

1303201528398 (2)

Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο κορνέ μιας χρήσης.

1303201528396 (2)

Σχηματίζουμε τα κουλούρια μας σε ταψιά όπου έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.

1303201528403 (2)

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

1303201528404 (2)

Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 175-180 βαθμούς .

1303201528406 (2)

‘Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά

τα μετακινούμε από τα ταψιά .

1303201528407 (2)

Τα βάζουμε σε σκεύος για μπισκότα.

Είναι γεμάτα αρώματα και γίνονται μαλακά.

 

   ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Αρχική συνταγή : Αλεξάνδρα(Αλέκα) Μαρίνη-Γκάγκα)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON