Μίστο μπολίτο, μίστο φρίτο (misto bollito, misto fritto) Βασικά ιταλικά πιάτα που απαιτούν ειδική τεχνική για να πετύχουν. Το μίστο μπολίτο έχει καταγωγή το Πιεμόντε (από όπου το όνομα misto bollito alla Piemontese), αποτελείται από επτά είδη βραστών κρεατικών, επτά είδη λαχανικών και επτά σάλτσες στο ίδιο πιάτο, σερβίρεται ως ορεκτικό και οφείλει την έμπνευση στον πρίγκιπα Βιτόριο Εμανουέλε. To μίστο φρίτο (κατά λέξη τηγανητό δείπνο) είναι η αντίστοιχη εκδοχή του με τηγανητά θαλασσινά (γαρίδες και καλαμάρια) και σερβίρεται με μαγιονέζα που περιέχει γιαούρτι και ξύσμα λεμονιού.
http://www.thecookbook.gr/summary.asp?catid=28485&forder1=ART_TITLE&forder1vl=11
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
1/4 φλιτζανιού κόρν φλάουερ
1/2 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 με 1/4 φλιτζανιού σόδα(αναψυκτικό)
αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι( προαιρετικό)
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπώλ και προσθέστε την σόδα μέχρι να έχετε
ένα ελαφρύ κουρκούτι.
Σκεπάστε το και βάλτε το ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΙΤΟ ΜΙΣΤΟ
300 γρ καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
400 γρ μύδια πλυμένα και καθαρισμένα από τα γένια τους
300 γρ γαρίδες καθαρισμένες
1 κολοκυθάκι κομμένο σε μπαστουνάκια
μισή μεγάλη κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες πάχους μισού δακτύλου
Βάζετε άφθονο σπορέλαιο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί καλά.
Βουτάτε μέρος των θαλασσινών μαζί με μέρος των λαχανικών μέσα στο κουρκούτι
και τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά..
Μην βάζετε πολλά μέσα στο τηγάνι γιατί κατεβαίνει η θερμοκρασία του λαδιού
και δεν γίνονται τραγανά τα τηγανιτά μας..
Τηγανίστε σταδιακά όλα τα υλικά …
Βάλτε τα σε δίσκο με χαρτί κουζίνας .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ
80 γρ μαγιονέζα
80 γρ στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
Αναμείξτε τα υλικά με την σειρά που θα δείτε παραπάνω.
Σερβίρετε την σος μαζί με το Φρίτο Μίστο.
Συνοδέψτε με ένα καλό άσπρο παγωμένο κρασί η ούζο με πάγο.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)