ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ

Η μαγεία του πήλινου, σκεύους, οι χρήσεις του και η διαφορετικότητα του. Σε μια εποχή, που όλοι νοιάζονται για μια πιο υγιεινή διατροφή ενώ συγχρόνως αναζητούν τα γνώριμα και τα εύκολα στο μαγείρεμα φαγητά, επανέρχεται στο προσκήνιο η γάστρα ως αντίλογος στα υψηλής τεχνολογίας σκεύη. Έρχεται για να μας θυμίσει πως η έκφραση «η ιστορία επαναλαμβάνεται» μπορεί να ισχύσει και για τη μαγειρική. Όταν λέμε γάστρα καταρχήν εννοούμε τον πηλό. Το μαντέμι ήρθε πολύ αργότερα. Σε πήλινες γάστρες μαγειρεύαμε πάντα. Είναι μέρος της παράδοσης μας. Εικάζεται πως η πήλινη γαστέρα είναι ένα από τα αρχαιότερα μαγειρικά σκεύη του κόσμου. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε τέτοιου είδους σκεύη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στην κοιλιά της δημιουργείται κι ολοκληρώνεται, σαν ένα έμβρυο, με υπομονή και φροντίδα, το φαγητό μας. Το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα είναι πως προσφέρει τη δυνατότητα να σιγομαγειρέψεις ένα σωρό διαφορετικά φαγητά, με ελάχιστα υγρά και χωρίς να προσθέσεις, αν δεν το θέλεις, κανενός είδους λίπος. Καθώς τα υλικά του φαγητού αναμειγνύονται στην πήλινη αγκαλιά της γάστρας και μελώνουν με τη θερμότητα και τον ατμό που σχηματίζεται στο κλειστό σκεύος, το φαγητό δεν στεγνώνει ενώ τα αρώματα που αναδύονται, έτσι όπως τα κρατά φυλακισμένα το καπάκι, διαποτίζουν το ένα το άλλο. Η πρώτη έκπληξη που μπορεί να έχει κανείς μαγειρεύοντας στη γάστρα έρχεται τη στιγμή που την ανοίγεις για να βγάλεις, ροδοκόκκινο και λαχταριστό, το κοτόπουλο που μαγείρεψες με τον πιο απλό τρόπο, χωρίς να του προσθέσεις σχεδόν τίποτα. Η γάστρα όμως αποδεικνύεται πως είναι το ιδανικό σκεύος για να μαγειρέψεις κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Από λαχανικά και κρέατα, μέχρι σούπες, ψωμιά και γλυκά.  Γάστρες υπάρχουν πολλών ειδών: Με καπάκι ή χωρίς, επισμαλτωμένες ή όχι, σε σχήμα σφαιρικό, που θυμίζει μια φουσκωμένη κοιλιά, στρόγγυλες ή τετράγωνες. Όλες λίγο πολύ κάνουν την ίδια δουλειά.

http://www.athinorama.gr/umami/choices/default.aspx?id=2005580&sec=Umamifood

 

 

 

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2702201528001 (2)

4 μικρά φρέσκα χταποδάκια η 2 μεγάλα

2 κρεμμύδια κομμένα στα 2

5-6 φύλλα δάφνης

1 κουταλιά της σούπας κόκκους πράσινου πιπεριού

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού ξερό  κόλιανδρο

2702201527952 (2)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

2702201527960 (2)

Καθαρίζουμε τα χταπόδια και τα ξεπλένουμε καλά..

Βγάζουμε το στόμα των χταποδιών που βρίσκεται κάτω από την κουκούλα.

2702201527949 (2)

Σκίζουμε την κουκούλα στα 2.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το εσωτερικό της ..

2702201527958 (2)

Βγάζουμε την γκρίζα πέτσα που βρίσκεται απέξω.

2702201527961 (2)

Βάζουμε τα χταπόδια μέσα στην γάστρα.

2702201527972 (2)

Βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα αρωματικά και μπαχαρικά.

Δεν βάζουμε καθόλου αλάτι.

2702201527971 (2)

Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι νερό και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Κλείνουμε την γάστρα και αφήνουμε στον φούρνο να ψηθεί  για 1 με 2 ώρες.

2702201527999 (2)

Αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του χταποδιού μας και πόσο χονδρό είναι.

Επίσης εξαρτάται από το αν τα χταπόδια είναι κατεψυγμένα η φρέσκα.

2702201527996 (2)

Ιδανικός  τρόπος να μαγειρευθούν( μέσα στα υγρά τους) φρέσκα χταπόδια…

Η θάλασσα στο πιάτο σας.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON