ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ

Το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1992 είναι το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή τουΜαινάλου Αρκαδίας, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα. Το σύμπλεγμα του όρους Μαίναλο κυριαρχείται από το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη τοπικής χλωρίδας. Το μέλι ελάτης “βανίλια” ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα, προέρχεται δηλαδή από το χυμό που προσλαμβάνουν οι μέλισσες με την μεσολάβηση κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα φυτά -στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το παράσιτο physokermes hemicryphus που βρίσκεται στα έλατα. Το μέλι αυτό ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του και για το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μικρότερη απ’ ό,τι σε άλλους τύπους μελιού.

Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ’ έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

  • Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
  • Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α.
  • Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.

 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%BB%CE%B9

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (40 κομμάτια περίπου)

0701201526758 (2)

700 γρ τρίμμα από μπισκότα Μιράντα η Πτι μπέρ η νηστίσιμα κουλουράκια η κέικ

150 γρ τριμμένα καρύδια στο μούλτι

4 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο σκόνη κοσκινισμένο

3 κουταλιές της σούπας κόντιτα η κομματάκια από γλυκά του κουταλιού που έχετε στο σπίτι

1,1/2 φλιτζάνια ζάχαρη+1 φλιτζάνι νερό + 1 φλούδα πορτοκαλιού +1 σφηνάκι

καλό κονιάκ βρασμένα μαζί  σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20 λεπτά)

180 γρ λιωμένη φυτική μαργαρίνη

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

1  φλυτζάνι φυτική κρέμα γάλακτος

400 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας φυτική μαργαρίνη

0701201526706 (2)

Βράστε τα υλικά για το σιρόπι.

Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

0701201526722 (2)

Βάλτε σε ένα μπολ τα καρύδια ,το τρίμμα των μπισκότων( η του κέικ κτλ)

το κακάο και τα κόντιτα.

Ρίξτε την λιωμένη μαργαρίνη.

Προσθέστε το σιρόπι και ανακατέψτε..

0701201526744 (2)

Πλάστε σε  μπαστούνια, τυλίξτε τα με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη

για μια ώρα περίπου.

0903201528268 (2)

Φτιάξτε την γκανάς.

Βάλτε σε ένα σκεύος την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί.

Ρίξτε μέσα την κουβερτούρα .Ανακατέψτε να λιώσει.

Προσθέστε το μέλι  και την φυτική μαργαρίνη.

11026191_342034082673672_2137043554377378628_n (2)

Μετά από την ώρα στην κατάψυξη βγάλτε το μπαστούνι και κόψτε σε φέτες 

πάχους ενός δακτύλου..

0701201526763 (2)

Βουτήξτε τα στο γλάσο και αφήστε τα πάνω σε χαρτί ψησίματος ..

11069920_342034486006965_4943008442708436244_n (2)

Αν θέλετε όταν κρυώσει και σταθεροποιηθεί το γλάσο τυλίξτε τις καριόκες σε αλουμινόχαρτο.

Φυλάξτε τις σε κρύο μέρος η στο ψυγείο.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
H φωτογραφία του εξωφύλλου καθώς και η φωτογραφία  με το κομμένο μπαστούνι σε φέτες
ανήκουν στην καλή μας φίλη Ευαγγελία Παπαδημητρίου …
Την ευχαριστούμε θερμά που μας τις παραχώρησε.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON