Η προέλευση της ονομασίας του ούζου δεν είναι γνωστή με απόλυτη σιγουριά. Εικάζεται ότι η ονομασία προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μία εταιρία εξήγαγε το ποτό στη Μασσαλία και στα κιβώτια της εξαγώγιμης παρτίδας αναγραφόταν η φράση “uso Massalia”, δηλαδή “προς χρήση στη Μασσαλία”. Για κάποιους λόγους η φράση αυτή έγινε συνώνυμη του καλής ποιότητας ούζου, και στη συνέχεια η λέξη “Μασσαλία” έφυγε και έμεινε η λέξη uso=ούζο που στο εξής χαρακτήριζε το ποτό.
Μια λαϊκή παράδοση του Τυρνάβου λέει ότι επί τουρκοκρατίας έφτασε εκεί ένας Οθωμανός γιατρός ο Σταυράκ Μπέης. Στην πόλη τότε έπιναν ένα ποτό που έμοιαζε με το ούζο και το έλεγαν μεταβρασμένο Ρακί. Ο Σταυράκ μπέης βρέθηκε κάποια μέρα στο σπίτι του πρόκριτου Αντώνη Μακρή με τον οποίο διατηρούσε φιλία. Τον συμβούλεψε να προσθέσει στο απόσταγμα κι άλλη επιπλέον ουσία το οποίο κι έκανε. Ο Μακρής μόλις δοκίμασε το νέο απόσταγμα του άρεσε και φώναξε μωρέ τί´ναι τούτο ? ούζο Μασσαλίας!! εννοώντας με την λέξη ούζο ότι ήταν εκλεκτή ποιότητα και έτσι επικράτησε η ονομασία ούζο .
Η άποψη αυτή τείνει πλέον να εγκαταλειφθεί, καθώς δεν έχει επιστημονικό αλλά λαογραφικό χαρακτήρα. Εγκυρότερες πηγές δείχνουν ότι η λεξη προέρχεται από το τουρκικο . üzüm, το οποίο σημαίνει “τσαμπί σταφύλι” και “αφέψημα από σταφίδες” (βλ. Sir G. Clauson, An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish, Oxford 1972, σελ. 288).
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%8D%CE%B6%CE%BF
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 πράσα σε ροδέλες
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σε μικρές φετούλες
1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο
500 γρ μύδια χωρίς κέλυφος
μισό φλιτζάνι ούζο
αλάτι και πιπέρι
Βάλτε τα πράσα στην κατσαρόλα να σωταριστούν για να μαλακώσουν.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο .
Ρίξτε και το φινόκιο.
Αφήστε τα να σωταριστούν καλά.
Ρίξτε τα μύδια ..
Σβήστε με το ούζο ..(Εμείς βάλαμε Σαμιώτικο Ούζο Ζαρμπάνη).
Προσθέστε μισό φλιτζάνι νερό και αφήστε τα να πάρουν μια βράση ..
Ρίξτε στο τέλος τον άνηθο , αλάτι και πιπέρι.
Αφήστε ακόμα 5 λεπτά να βράσουν τα μύδια σας.
Αν θέλετε προσθέστε μια κουταλιά κόρν φλάουερ για να κάνετε πιο
κρεμώδη την υφή της σάλτσας των μυδιών.
Σερβίρονται σκέτα η με ρύζι και συνοδεία ενός καλού λευκού κρασιού.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)