ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΥΜΠΙΖ

Η λέξη πίτα στο μυαλό των πιο πολλών ελλήνων και ξένων είναι συνυφασμένη με τη λέξη σουβλάκι. Και αυθόρμητα όταν την ακούμε στο μυαλό μας έρχεται η τσίκνα, η γεύση από γύρο, το τζατζίκι και η λαδωμένη υφή της πίτας που τα τυλίγει όλα μαζί. Όμως στην Ελληνική διατροφή η πίτα σαν φαγητό, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι όλα εκείνα τα φαγητά που έχουν σαν βασικό κοινό συστατικό το φύλλο (παραδοσιακά χειροποίητο) και την αλμυρή ή και γλυκιά γέμιση από διάφορα υλικά.

  Η πίτα σαν φαγητό την συναντάμε από τα αρχαία χρόνια. Πιθανότατα να αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μαγειρεμένα φαγητά, μιας και το βασικό κοινό της συστατικό, το φύλλο, βασίζεται στο αλεύρι που προέρχεται από τα δημητριακά των οποίων η καλλιέργεια αποτέλεσε κομβικό σημείο της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού. Πίτες (με ή χωρίς γέμιση) συναντάμε καταγεγραμμένες στη διατροφή των αρχαίων Αιγυπτίων. Βασικά συστατικά πάντα το αλεύρι αλλά και το μέλι, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα.

Πίτες όμως βρίσκουμε και στην καθημερινή διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Περίφημες ήταν οι Αθηναϊκές πίτες όπου περιείχαν μέλι, γάλα, τυρί αλλά και αρκετά καρυκεύματα. Άλλες πάλι ήταν φτιαγμένες μόνο με μέλι και ήταν εξαιρετικό γλύκισμα προσφερόμενο στα συμπόσια (μελόπιτες) άλλες πάλι ήταν φτιαγμένες μόνο με γάλα (γαλατόπιτες).

Σε μια ακόμα φάση της ιστορίας, κατά τους βυζαντινούς χρόνους, η τεχνολογία στο χώρο της κουζίνας ωθεί την παρασκευή της πίτας και της εξέλιξής της σαν τροφή ένα βήμα παραπέρα. Η πίτες παρασκευάζονται σε κλειστούς φούρνους, που από «κρίβανοι» της αρχαιότητας πέρασαν στους βυζαντινούς σαν κλίβανοι και στους νεότερους σαν γάστρα. Με αυτή την εξέλιξη σημειώνεται οικονομία στα υλικά (υπήρχαν μικρότερες απώλειες σε πρώτη ύλη), ευκολότερο ψήσιμο με την χρήση κάρβουνου, που ήταν φτηνότερο σαν υλικό και η μαγειρική έγινε πιο εύκολη.

Κατά τον 19-20 αιώνα σύμφωνα με τον Δ. Λουκόπουλο, η τεχνογνωσία αυτή, της γάστρας, ενός μαγειρικού σκεύους που είναι εύκολο στην μεταφορά και την χρήση, επιτρέπει σε μετακινούμενους πληθυσμούς να σιτίζονται πιο εύκολα. Σε μία φωτιά, το κλειστό σκεύος μπορεί με λίγα υλικά (αλεύρι νερό, λάδι, χορταρικά και τυρί) να δώσει πληθώρα εναλλακτικών εδεσμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που οι αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες, με πολύ χρόνο εργασίας στην ύπαιθρο, είχαν σαν ευκολία την παρασκευής κάποιας πίτας σαν βασικό γεύμα.

Οι πίτες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μπορεί να κρατούν σαν βασικό χαρακτηριστικό τους το ζυμάρι, που παρουσιάζει διαφορετικές τεχνοτροπίες (λεπτό φύλλο ή χοντρό ή κρούστας) έχουν όμως διαφοροποιηθεί σημαντικά ως προς το περιεχόμενο. Κρεατόπιτες, πίτες λαχανικών, τυρόπιτες, τραχανόπιτες, απλές χορτόπιτες, όλες μαζί είναι φαγητά που έχουν «εφευρεθεί» ανάλογα με τις πρώτες ύλες, τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής.

Βρίσκουμε λοιπόν πίτες «συμβατές» με το ορθόδοξο δοξαστικό που είναι χωρίς ζωικής προέλευσης συστατικά, απλές, με λάδι, αλεύρι και λαχανικά ή απλά χορταρικά του αγρού. Κλασσική εκπρόσωπος η σπανακόπιτα στην νηστίσιμή της εκδοχή που ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί βασική επιλογή όσων ακολουθούν το πρόγραμμα νηστειών. Με σκληρό «χωριάτικο» φύλο και με λίγο περισσότερο λαδάκι, είναι η ιδανική χορταστική επιλογή για όσους θέλουν ένα καλό σνάκ ή ένα νηστίσιμο χορταστικό πιάτο. Από κοντά και η παραδοσιακή χορτόπιτα με τα πολλά και διαφορετικά μυρωδικά λαχανικά και αυτή γενναιόδωρη στο λάδι της, αποτελεί την δεύτερη νηστίσιμη επιλογή.

Μία ακόμα χαρακτηριστική συνταγή που δείχνει με πόσο σοφό τρόπο, τα ελάχιστα διαθέσιμα υλικά σε ένα φτωχό τρόπο, συνδυάζονται με τρόπο τέτοιο ώστε να ετοιμαστεί ένα έξοχα θρεπτικό φαγητό είναι και η λαδόπιτα της Κιμώλου. Το πάντρεμα της ζύμης με την ντομάτα και το κρεμμύδι, δύο απλών μη εξεζητημένων απλών υλικών, που ήταν σχετικά εύκολα προσιτά, δίνει ένα πιάτο που θυμίζει έντονα την ιταλική πίτσα. Και αυτό γιατί εδώ απουσιάζει το φύλλο που σκεπάζει την γέμιση. Το πιο απλό και απτό παράδειγμα πως ο φτωχός καλλιεργητής της γης με απλό τρόπο πετύχαινε την επιβίωση της οικογένειάς του.

Παρόμοια παραδείγματα αξιοποίησης των όποιων εύκολα διαθέσιμων στην νοικοκυρά υλικών, βρίσκουμε σε διάφορες συνταγές όπου μαζί με τα λαχανικά (καλλιέργημένα ή μη) στα υλικά προστίθενται το τυρί ή άλλα παράγωγα της τυροκομίας. Λαμπρό παράδειγμα το Χανιώτικο μπουρέκι όπου ανάμεσα στο ζυμάρι κρύβονται οι πατάτες και τα εποχιακά κολοκυθάκια δεμένα με το μαλακό τυρί, την μυζήθρα. Υπάρχει και η ανοιχτή εκδοχή του χωρίς φύλο με πολύ ντομάτα και τυρί να συνοδεύουν τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.

Σε όλη την Ελλάδα μπορούμε να δούμε δεκάδες παραλλαγές του ίδιου μοτίβου (ζυμάρι, λαχανικά, τυρί) προϊόντα δηλαδή της αγροτικής οικογένειας. Που γίνονταν εορταστικά πιάτα για τα Χριστούγεννα ή τις άλλες μεγάλες γιορτές, όταν επιτρέπονταν η κατανάλωση του κρέατος. Το αρνί και το κατσίκι, ζώα που οι κτηνοτρόφοι συντηρούσαν, αποτελούσαν το βασικό συστατικό. Σε μεταγενέστερους χρόνους προστέθηκε και το κοτόπουλο. Χαρακτηριστικά παράδειγμα η πασχαλινή χανιώτικη κρεατότουρτα όπου ανάμεσα στο φύλο κρύβονται διαφορετικοί τύποι τυριών αλλά και κρέας από κατσίκι ή αρνί. Φυσικά τα λιπαρά και η χοληστερίνη χορεύουν μετά την κατανάλωση αλλά η νοστιμιά είναι δεδομένη.

http://www.diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/1976-%CE%97-%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B1,-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

20141231_142319-2

 

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών

5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1350 γρ γάλα 

2 αυγά

210 γρ γραβιέρα τριμμένη

300 γρ φέτα θρυμματισμένη

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλάτι αν χρειαστεί

450 γρ κρούστα Κανάκη κίτρινη συσκευασία

λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

μπορείτε να προσθέσετε και δυόσμο αν θέλετε

1 πυρέξ ταψάκι 36 εκ μήκος επί 22 εκ πλάτος

3012201426541 (2)

Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο βούτυρο σε βαθύ σκεύος μέχρι να γυαλίσουν.

Ζεσταίνουμε το γάλα (όχι να κάψει).

3012201426544 (2)

Ρίχνουμε  το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να σωταριστεί ελαφρά.

3012201426546 (2) 3012201426553 (2)

Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνει μια κρέμα.

3012201426556 (2)

Τραβάμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά.

3012201426558 (2)

Ρίχνουμε τα τυριά μας , το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.

Δοκιμάζουμε το μείγμα κι  αν χρειαστεί  προσθέτουμε λίγο αλάτι.

3012201426562 (2)

Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας  και στρώνουμε από κάτω 6 φύλλα κρούστας 

τα οποία τα βουτυρώνουμε με πινέλο ένα-ένα.

Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της κρέμας.

Κλείνουμε τα φύλλα προς τα μέσα.

3012201426563 (2)

Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα της συσκευασίας .

(Κάθε φύλλο διπλωμένο στην μέση- Αν χρησιμοποιήσετε το ίδιο μέγεθος

ταψί με εμάς-και βουτυρωμένο με το πινέλο).

Στο τέλος χαράζουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι και ραντίζουμε με λίγο νερό.

3012201426581 (2)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 175 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά η

μέχρι να ροδίσει καλά η τυρόπιτα μας.

3012201426584 (2)

Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά προτού την κόψουμε..

0201201526676 (2)

2811201634446-2

   ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Αρχική συνταγή : Σεφ Κωνσταντίνος Χουσάς)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON