ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΔΕΝΔΡΑΚΙΑ

Η Ελάτη (Abies) είναι γένος 48–55 ειδών αειθαλών κωνοφόρων της οικογένειας Pinaceae. Βρίσκονται σε μεγάλο μέρος της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, σε βουνά ποικίλων ειδών. Οι ελάτες σχετίζονται στενά με τουςκέδρους (Cedrus)· οι λεγόμενες ψευδοελάτες ανήκουν στο γένος Ψευδοτσούγκα.

Είναι όλες δέντρα, που φθάνουν σε ύψος 10–80 m και διαμέτρους κορμού 0,5–4 m σε ώριμη ηλικία. Οι ελάτες μπορούν να διακριθούν από άλλα μέλη της οικογένειας π.χ των πεύκων από τα βελονοειδή τους φύλλα που είναι προσαρμοσμένα σε μικρά κλαδιά με μια βάση η οποία προσομοιάζει μια μικρή βεντούζα και από τους όρθιους κυλινδρικούς κώνους μήκους 5–25 cm, που αποσυντίθενται όταν ωριμάσουν ώστε να απελευθερώσουν τους φτερωτούς καρπούς. Η ταυτοποίηση των ειδών βασίζεται στο μέγεθος και την κατανομή των φύλλων, το μέγεθος και το σχήμα των κώνων, και στο αν οι κλίμακες των φύλλων του μίσχου στους κώνους ειναι μακριά και εξέχουν, ή κοντά και κρυμμένα μέσα στον κώνο.

Το έθιμο του στολισμένου δέντρου μάς ήρθε από τον ευρωπαϊκό πρώιμο μεσαίωνα (πριν το 900 μ.Χ) – και δεν είχε σαν αφορμή του τα Χριστούγεννα. Τη σκοτεινή εκείνη εποχή, όπου ο παγανισμός ήταν στο φόρτε του, οι διάφορες βορειοευρωπαϊκές φυλές περίμεναν κάθε Δεκέμβριο να έρθει η ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου (μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου, ανάλογα με τη χρονιά), το οποίο χαρακτηρίζεται από την πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου. Επειδή μόλις περάσει το ηλιοστάσιο η ημέρα αρχίζει πάλι να μεγαλώνει (και ο ήλιος ανακτά σταδιακά την κυριαρχία του), οι λαοί των ευρωπαϊκών εκείνων περιοχών καθιέρωσαν την 23η Δεκεμβρίου ως τη γιορτή της αναγέννησης του ήλιου (Yule). Για τους Δρυίδες (ιερατική τάξη των Κελτών) ήταν η ημέρα της αναγέννησης του μεγάλου κερασφόρου θεού τους (παρομοίως για τους Ρωμαίους ήταν η ημέρα της γέννησης του αήττητου ήλιου, ενώ για τους Αιγυπτίους η ημέρα που πεθαίνει και ξαναγεννιέται ο Όσιρις). Έτσι λοιπόν – όπως λένε οι μύθοι – οι Ευρωπαίοι το γιόρταζαν δεόντως, με ανάλογες παγανιστικές τελετές και ανθρωποθυσίες. Λέγεται ότι ένα από τα πιο… ακίνδυνα έθιμα της συγκεκριμένης γιορτής ήταν ο στολισμός των σπιτιών με αειθαλή δέντρα και θάμνους.

1712201426249 (2)

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μια εύκολη και γρήγορη Τούρτα με υλικά που βρίσκονται στο σουπερμάρκετ..

1712201426246 (2)

1 συσκευασία βάση κακάο για τούρτες(3 παντεσπάνια)
1 φακελάκι ζελέ φράουλα
1 σφηνάκι λικέρ φράουλα
4 φάκελα Γκαρνί γιώτης
3 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος 35%
μισό μπουκάλι σιρόπι φράουλας γιώτης
Λίγο ροζ  η φούξια χρώμα ζαχαροπλαστικής
1712201426230 (2)

Διαλύστε το ζελέ φράουλας μαζί με το λικέρ σε ένα ζεστό φλυτζάνι νερό(όχι καυτό) .

Χτυπήστε το γκαρνί μαζί με την κρέμα γάλακτος(αντί για γάλα που λένε οι οδηγίες),

το μισό μπουκάλι σιρόπι φράουλας και το χρώμα.

Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει .

1712201426225 (2)

Βρέξτε την πρώτη βάση με το μείγμα του ζελέ.

Στρώνετε το πρώτο στρώμα κρέμας.

1712201426228 (2)

Ποτίζετε και την δεύτερη βάση.Συνεχίζετε με το δεύτερο στρώμα κρέμας.

1712201426229 (2)

Ποτίστε και το τελευταίο παντεσπάνι.

1712201426237 (2)

Καλύψτε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα…

Η τούρτα σας  είναι σχεδόν έτοιμη…

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ-ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

1011201318020

200 γρ μαύρη κουβερτούρα

100 γρ κουβερτούρα γάλακτος

Λιώνουμε τις σοκολάτες μας σε μπαίν μαρί .

Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα μας.

Βάζουμε την λιωμένη σοκολάτα σε κορνέ μιας χρήσης ..

Κόβουμε ίσα ίσα την μύτη του κορνέ ..

Στρώνουμε σε μια επιφάνεια χαρτί ψησίματος .

1712201426232 (2)

Σχηματίζουμε Χριστουγεννιάτικα δένδρα με το κορνέ της σοκολάτας.

1712201426216 (2)

Είναι καλύτερα να κάνετε 3-4 μεγέθη..

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να σφίξουν( όχι στο ψυγείο).

Τα ξεκολλάμε προσεκτικά από το χαρτί για να μην μας σπάσουν.

1712201426241 (2)

Βάζουμε γύρω γύρω από την τούρτα τα σοκολατένια δενδράκια μας.

 1712201426240 (2)

Καλές Γιορτές σε όλους!!

1812201426290 (2)

 

 

 

…ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON