ΛΕΥΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

΄Ενα γλυκό σαν… παραμύθι !

Σύμφωνα με ένα γαλλικό έθιμο, την παραμονή των Χριστουγέννων, συνηθιζόταν ο « αφέντης » του σπιτιού να φέρνει στο σπίτι ένα τεράστιο κορμό δέντρου, που ονομαζόταν « κορμός των Χριστουγέννων ». Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το βάζανε στο τζάκι, αφού είχαν προηγηθεί κεράσματα, προσευχές και ράντισμα του κορμού με λάδι, αλάτι και ζεστό κρασί. Λέγεται πως οι στάχτες του κορμού είχαν την ικανότητα να προστατεύουν το σπίτι από τους κεραυνούς και τα « κακά πνεύματα ». Η επιλογή του είδους του ξύλου, οι τρόποι ανάμματος και η διάρκεια της καύσης αποτελούσαν μία πραγματική τελετή, η οποία διέφερε από περιοχή σε περιοχή.

Ο κορμός των Χριστουγέννων συγκέντρωνε λοιπόν, όλους τους ενοίκους του σπιτιού, γονείς, παιδιά, υπηρέτες, γύρω από την οικογενειακή εστία. Πολλές φορές, κορμοί Χριστουγέννων χαρίζονταν στους φτωχούς την παραμονή έτσι ώστε, ακόμα και στις πιο ταπεινές καλύβες, να αγρυπνούν γύρω από εστίες όπου καίγονταν κούτσουρα οξιάς ή βελανιδιάς. Η πόρτα έμενε ανοιχτή για τους φτωχούς που ζητούσαν μια γωνιά να κουρνιάσουν. Τους πρόσφεραν επίσης μπύρα, μηλίτη, κρασί και μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι.

Η καλή γιαγιά διηγούταν ιστορίες και σταματούσε μόνο για να χτυπήσει με το φτυαράκι τα κούτσουρα στο τζάκι και να δυναμώσει τη φωτιά, λέγοντας « Bonne année, bonnes récoltes, autant de gerbes et de gerbillons ». Κι αυτή η φωτιά, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, θα έπρεπε να διαρκέσει τρεις ημέρες. Σε κάποιες περιοχές (Normandie, Lorraine, Bourgogne) ονόμαζαν το ξύλο αυτό και « le tréfeu », στα λατινικά tres foci = trois feux = τρεις φωτιές.

Με την εξαφάνιση των μεγάλων καμινάδων και τζακιών, στη σύγχρονη Γαλλία, ο κορμός των Χριστουγέννων παραμένει μόνο ως γλυκό, του οποίου το σχήμα θυμίζει κορμό δένδρου και το οποίο συνοδεύει το γεύμα των Χριστουγέννων.

 http://www.bonjourdumonde.com/blog/grece/9/tradition/la-buche-de-noel#sthash.0bPpTvPk.dpuf

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

2412201426455 (2)

6 αυγά( χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)

100 γρ λευκή ζάχαρη

50 γρ καστανή ζάχαρη

25 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

25 γρ κόρν φλάουερ

2 βανίλιες 

2312201426400 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 c.

Αλείψτε βούτυρο ένα ταψί (38χ34).

Στρώστε χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να είναι καλυμμένα και τα τοιχώματα. 

Αλείψτε και το χαρτί ελαφρά με βούτυρο.

Χτυπήστε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα και προσθέστε την καστανή ζάχαρη(50γρ).

Αφήστε τα στην άκρη ..Μην τα πήξετε πάρα πολύ..

2312201426406 (2)

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την λευκή  ζάχαρη(100 γρ) να αφρατέψουν

και να πάρουν κρεμώδη υφή..

Προσθέστε τις βανίλιες, το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.

Βγάλτε το μπώλ από το μίξερ και με μια κουτάλα προσθέστε σιγά σιγά τα ασπράδια .

Ανακατεύετε απαλά από κάτω προς τα πάνω ..

Δεν θέλουμε να χαθεί ο αέρας που μας δίνει η μαρέγκα ..

2312201426410 (2)

Βάλτε το μείγμα στο ταψί .

Στρώστε το μείγμα με μια σπάτουλα .

Ψήστε  για 20 λεπτά περίπου.

2412201426412 (2)

Αναποδογυρίστε το αφού ψηθεί σε μια πετσέτα που έχετε πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη.

Βάλτε στην άκρη του το χάρτινο εσωτερικό σκληρό  από ένα χαρτί κουζίνας

και αρχίστε να τυλίγετε  πάνω εκεί το παντεσπάνι σας ταυτόχρονα και με την πετσέτα απέξω…

Αφήστε το να κρυώσει καλά.

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ 

2412201426462 (2)

3 φάκελα Γκαρνί γιώτης

3 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος 35%

2 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη άχνη

 1 βανίλια

2 φλυτζάνια τριμμένο ινδοκάρυδο

2412201426417 (2)

Χτυπήστε το Γκαρνί όχι με γάλα που λέει η συσκευασία αλλά με την κρέμα γάλακτος.

Ρίξτε καθώς την χτυπάτε την άχνη και την βανίλια.

2412201426419 (2)

Βάλτε στο μισό μέρος  το ινδοκάρυδο. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

Κρατήστε το άλλο μισό για την διακόσμηση εξωτερικά.

2412201426422 (2)

Ανοίξτε το ρολό και στρώστε πάνω την κρέμα του ινδοκάρυδου..

2412201426424 (2)

Αρχίστε να τυλίγετε από την αντίθετη πλευρά που είχατε ξεκινήσει όταν το

βγάλατε από τον φούρνο.

Μεταφέρτε τον στον δίσκο που θα τον διακοσμήσετε.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ  ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

2412201426430 (2)

Στρώστε την υπόλοιπη κρέμα εξωτερικά στον κορμό με μια σπάτουλα

και ξανά στο ψυγείο.

2412201426434 (2)

Περάστε με ένα πηρούνι τον κορμό σας για να κάνετε αυλακιές..

2412201426440 (2)

Λιώστε λίγη σοκολάτα(100 γρ) σε μπαίν μαρί σε σιγανή φωτιά ..

Αφήστε την να κρυώσει και βάλτε την σε ένα κορνέ μιας χρήσης.

Κόψτε ελάχιστα την μύτη του με το ψαλίδι..

2412201426451 (2)

Αρχίστε να κάνετε  γραμμές στον κορμό σας ..

2412201426471 (2)

Στολίστε με κατεψυγμένα ράσμπερις για να δώσετε χρώμα στον κορμό σας  που θα

βρείτε στο σούπερ μάρκετ.

2412201426458 (2)

2412201426499 (2)

Χρόνια σας πολλά!!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON