ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ

Το προφιτερόλ (profiterole ή αλλιώς, choux à la crème), είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο με γεμιστές μπάλες φτιαγμένες από ζύμη choux, γεμιστές με κτυπημένη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή (ιδίως στις ΗΠΑ) παγωτό κρέμα. Οι μπάλες γαρνίρονται με σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας ή ζάχαρη άχνη.Σε ορισμένες περιοχές, ο όρος profiterole χρησιμοποιείται για μικρές μπαλίτσες που γεμίζονται με χτυπημένο παγωτό και ολοκληρώνεται με σοκολάτα, αν και η χρήση ποικίλλει και μπορεί να περιλαμβάνονται και άλλες γεμίσεις.Η προέλευση τόσο της ζύμης όσο και του ονόματος προφιτερόλ είναι από τη Γαλλία.Τη λέξη profiterole (επίσης το συναντάμε ως prophitrole, profitrolle, profiterolle) τη συναντάμε στα αγγλικά από το 1604, «δανεική» από τη γαλλική γλώσσα. Η αρχική έννοια στα αγγλικά και τα γαλλικά είναι ασαφής, αλλά αργότερα σήμαινε ένα είδος ρολού ψημένο κάτω από τη στάχτη.Μια γαλλική συνταγή του 17ου αιώνα για Potage de profiteolles ή profiterolles περιγράφει μια σούπα από αποξηραμένα ψωμάκια (προφανώς τα profiterole) σιγοβρασμένα σε ζωμό αμυγδάλου και γαρνιρισμένα με το λειρί του πετεινού, τρούφες κ.λπ. Η σημερινή έννοια της λέξης βεβαιώνεται κατά τον 19ο αιώνα.Η «φουσκωμένη κρέμα» (cream puff) εμφανίστηκε σε μενού των εστιατορίων των ΗΠΑ από το 1851, αν όχι και νωρίτερα.Το profiterole στην Ελλάδα (ελληνικά: προφιτερόλ, prophiteról) και στην Ιταλία είναι το γνωστό μας γλύκισμα, το οποίο περιέχει γεμιστά choux γαρνιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας και κρέμα σαντιγί.
 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ TA ΣΟΥ

141020125100
2 φλυτζάνια νερό
1 φλυτζάνι μαργαρίνη η βιτάμ
2 φλυτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
7 αυγά
2 βανίλιες

141020125023

Βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το νερό να βράσουν.

Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι,το μπαίκιν,το αλάτι και τίς βανίλιες με μια κίνηση.

141020125032

Τραβάμε από την φωτιά .

Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ και το αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει.

141020125045

Αρχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αυγά ένα -ένα.

141020125046

Βάζουμε το μείγμα μας σε σακούλα κορνέ.

141020125063

< Κόβουμε > τα Σουδάκια μας …

141020125052 141020125058

141020125095

Τα ψήνουμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος σε προθερμασμένο

φούρνο 170C για 20 λεπτά περίπου.Τα αφήνουμε να κρυώσουν..

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

120920123703

1 λίτρο γάλα

5 βανιλέτες

10 κρόκοι αυγών

250 γρ ζάχαρη

50 γρ αλεύρι μαλακό

50 γρ κόρν φλάουερ

120920123673

Χτυπάμε τούς κρόκους με την ζάχαρη.

Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα άλευρα.

Το μείγμα μας πρέπει να είναι υποκίτρινο και παχύρρευστο.

Ζεσταίνουμε το γάλα και την βανίλια μέχρι να κοντεύει να βράσει σε σιγανή
φωτιά.Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

120920123684

Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών  και ανακατεύουμε δυνατά.

120920123698

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην φωτιά πάντα ανακατεύοντας
συνέχεια μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.

Αφήνουμε να κρυώσει η πατισερί σκεπασμένη πάντα με μεμβράνη

(για να μην κάνει <πέτσα>).

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

141020125119

Γεμίζουμε τα Σουδάκια με την κρέμα μας ..

211220128544

Ετοιμάζουμε την Γκανάς σοκολάτας .

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 400 γρ κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε σιγανή φωτιά.

Προσθέτουμε 300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα η γάλακτος .. Ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει η σοκολάτα.

Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο η μαργαρίνη και τραβάμε από την φωτιά.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά..

Αφήνουμε την Γκανάς να κρυώσει(χλιαρή) …

0205201425607 (2)

Στήνουμε τα Σουδάκια μας σε βουναλάκι ..Τα περιχύνουμε με την Γκανάς..

0205201425609 (2)

0205201425621 (2)

Στολίζουμε με ροζέτες σαντιγί..

0205201425622 (2)

Εναλλακτικά μπορούμε να στήσουμε το προφιτερόλ μας σε ποτήρια η μπώλ(ατομικές μερίδες).

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON