ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΧΙΝΙΟΥ

Η Αιγυπτιακή κουζίνα  είναι γνωστή για τη γεύση και τη χρήση φρέσκων συστατικών (φρούτα και λαχανικά). Η βάση στη διατροφή κάθε Άραβα είναι ένα ψωμί αποκαλούμενο Aish (σημαίνει “ζωή”), το οποίο είναι μια σκουρόχρωμη έκδοση της δικιάς μας πίτας στο σουβλάκι. Τα κυρίως γεύματα αποτελούνται από σούπες, μοσχαρίσιο κρέας, αρνί αλλά και περιστέρι που είναι πολύ δημοφιλές. Πολύ συχνά τα πιάτα συνοδεύουν τα φασόλια φάβα, όπως και σαλάτα, ρύζι ή ζυμαρικά. Τα επιδόρπια της Αιγύπτου δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια όπως αυτά άλλων αραβικών χωρών ενώ ένα καλό γεύμα τελειώνει πάντα με φρούτα. Η βάση στη διατροφή κάθε Άραβα είναι ένα ψωμί αποκαλούμενο Aish (σημαίνει “ζωή”), το οποίο είναι μια σκουρόχρωμη έκδοση της δικιάς μας πίτας στο σουβλάκι. Τα κυρίως γεύματα αποτελούνται από σούπες, μοσχαρίσιο κρέας, αρνί αλλά και περιστέρι που είναι πολύ δημοφιλές. Πολύ συχνά τα πιάτα συνοδεύουν τα φασόλια φάβα, όπως και σαλάτα, ρύζι ή ζυμαρικά

Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά πιάτα της αιγυπτιακής κουζίνας, ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουμε την παχύρρευστη και θρεπτικότατη σούπα μολοχέια, τις φελάφελ, τα φούλια (μαύρα φασόλια), τη χουμοσέγια (σαλάτα από ρεβύθια) και την ταχινέγια (σαλάτα από ταχίνι).
Τα φρούτα της Αιγύπτου έχουν μοναδική γεύση και άρωμα. Πεπόνια, σταφύλια, χουρμάδες, γκουάφα, μάνγκος, έχουν γλυκιά γεύση που εντυπωσιάζει όσους τα δοκιμάζουν.

Τα επιδόρπια της Αιγύπτου δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια όπως αυτά άλλων αραβικών χωρών. Τα γλυκά τους παρασκευάζονται κυρίως με μέλι και σάμνα, ένα εξαιρετικά αρωματικό και θρεπτικό βούτυρο γάλακτος. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι η κουνάφα, αντίστοιχο με το κανταΐφι και η μπασπούσα, γλυκό παρόμοιο με το σιμιγδαλένιο χαλβά.

Αρκετά παραδοσιακά πιάτα όπως το Ful Medames, το Kushari και το Molokhia αλλά και από πιάτα που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το kebab και το Falafel.

 

http://www.pamepaketo.gr/package/GuideItem.do?guid=10

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (για περίπου 35-40 Φαλάφελ)

1402201527490 (2)

1 φλιτζάνι ρεβίθια 

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 σκελίδες σκόρδο περασμένες απο την πρέσα

1,1/2  κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

μισό κουταλάκι πιπέρι 

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

6 κουταλιές της σούπας μέτριο πλιγούρι μουλιασμένο σε νερό

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2/3 φλυτζανιού από το  νερό που μουλιάσατε τα ρεβίθια

250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1402201527459 (2)

Βάλτε τα ρεβίθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ .

Tην άλλη μέρα κρατήστε μια κούπα από το νερό που μούλιασαν στην  άκρη.

Ρίξτε τους σόδα για να βγούν τα εξωτερικά τους φλούδια.

Περάστε τα ρεβίθια από το μούλτι(ψιλοκόψτε τα).

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ τα κομμένα ρεβίθια.

1402201527466 (2)

Περάστε όλα τα κρεμμύδια στο μούλτι.

Ρίξτε τα στο μπολ.

1402201527476 (2)

Προσθέστε το πλιγούρι( καλά στραγγισμένο),τον μαϊντανό , το σκόρδο , το ελαιόλαδο,

το κύμινο, το αλάτι,το πιπέρι και το μπαίκιν πάουντερ.

1402201527480 (2)

Αρχίστε το ανακάτεμα ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι και το νερό..

1402201527485 (2)

Βάλτε σε ένα μεγάλο τηγάνι λάδι(σπορέλαιο) να κάψει ..

Ρίξτε κουταλιά κουταλιά τα φαλάφελ μέσα στο καυτό λάδι ..

1402201527493 (2)

Μην ξεχνάτε να βυθίζετε το κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό για να μην κολλάει πάνω του το μείγμα.

1402201527484 (2)

Βάλτε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν ..

Συνοδέψτε τα με ντομάτα,αραβικές πίτες και σάλτσα ταχίνι.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΧΙΝΙ

1402201527497 (2)

120g ταχίνι

1  σκελίδα σκόρδο, περασμένη στην πρέσα

χυμό από μισό  λεμόνι

1/5 φλιτζανιού  χλιαρό νερό

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι και  πιπέρι

Aνακατέψτε σε ένα μπολ το ταχίνι με το χυμό λεμονιού.

Συνεχίστε το ανακάτεμα προσθέτοντας σιγά-σιγά  το χλιαρό νερό.

Προσθέστε  τα υπόλοιπα υλικά,ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέστε  αλάτι ή λεμόνι, αν χρειάζεται.

Διατηρείται σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο.

 1402201527504 (2)

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON