ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ,ΜΕΛΙ & ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ

Υπάρχουν ποικίλες αναφορές για την χρήση του μελιού στη μαγειρική & τη ζαχαροπλαστική , από παλιά το μέλι ήταν απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή των τροφών ως η πλέον γνωστή γλυκαντική ύλη.Αλλά η βιομηχανική έλευση της ζάχαρης  την έκανε κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά & φυσικά πλέον διαμορφώνει τις διατροφικές μας συνήθειες τόσο στα τυποποιημένα τρόφιμα , όπου οι ονομασίες των χημικών διασπάσεων π.χ. γλυκόζη , σουκρόζη , ιμβερτοποιημένα σάκχαρα κλπ. μικρογραμμένες καθώς είναι περνούν απαρατήρητες ώστε ο καταναλωτής να μην καταλαβαίνει την περιεκτικότητα ζάχαρης , άλλα και στην καθημερινή διατροφή η λευκή όψη της ζάχαρης φαίνεται τόσο <<αθώα>>  ώστε να διεισδύει στην κουζίνα και στα φαγητά μας…

Από τους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους. Επί πολλούς αιώνες το μέλι ήταν η μόνη γνωστή γλυκαντική ουσία. Οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με νέκταρ και αμβροσία. Ο Ησίοδος και ο Πίνδαρος αναφέρουν ότι ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα θεού της μουσικής και της αρμονίας, και της Κυρήνης, κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα, ήταν ο εισηγητής της καλλιέργειας των μελισσών, του σταφυλιού και της ελιάς, ο προστάτης των βοσκών και των κυνηγών, θεράποντα της ιατρικής και της μαντικής. Ο Αρισταίος γεννήθηκε στην Λιβύη και ο Ερμής τον πήρε και τον πήγε στη Γαία και στις Ώρες για να τον αναθρέψουν. Πρώτος σταθμός του Αρισταίου είναι η Κέα όπου δίδαξε τους κατοίκους του νησιού και τη μελισσοκομία. Έτσι, ο Αρισταίος υπήρξε για τους ανθρώπους και μάλιστα για τους κατοίκους της Κέας, ο πρώτος εφευρέτης μιας σειράς από χρήσιμες τέχνες κυριότερη από τις οποίες ήταν η μελισσοκομία. Ο Αρισταίος και η μέλισσα θα γίνουν τα βασικά σύμβολα της Κέας και θα απεικονισθούν στα νομίσματα της Τουλίδας, της Καρθαίας και της Κορησίας.

2504201425478 (2)

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2404201425432 (2)

2 χοιρινά κότσια (1800 gr-2000 gr)

(Αγοράσαμε κότσια χωρίς το λίπος-Αν πάρετε κότσια με λίπος απέξω αφαιρέστε το ελαιόλαδο από την μαρινάδα)

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

Αλάτι-πιπέρι

6-8 κουταλιές της σούπας μέλι(εξαρτάται από την γεύση σας)

μισό φλυτζάνι  ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας κόκκινη γλυκιά  πάπρικα

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε σκόνη

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα του εμπορίου(ότι είδος θέλετε: γλυκιά,πικάντικη,ντιζόν κτλ)

5  φύλλα δάφνης

1 λίτρο μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου

2404201425418 (2)

Βάλτε μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ η κατευθείαν μέσα στην γάστρα  σας  το κρεμμύδι,

το σκόρδο,τα καρότα,την πάπρικα ,το αλάτι,το πιπέρι,τα φύλλα δάφνης,

τις μουστάρδες,το ελαιόλαδο,το μέλι και  την μπύρα και ανακατέψτε καλά.

2404201425434 (2)

Βάλτε τα κότσια μέσα στην μαρινάδα και αφήστε το στο ψυγείο σχεδόν ένα 24ωρο..

2504201425450 (2)

Αν τα κότσια δεν καλύπτονται εντελώς  γυρίστε τα από την άλλη μεριά μέσα στην μαρινάδα  στις 12 ώρες..

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς.

2504201425482 (2)

Ψήστε το κρέας μαζί με την μαρινάδα του για περίπου 1,1/2 ώρα..

Βγάλτε το καπάκι χαμηλώστε στους 180 βαθμούς και αφήστε το κρέας να πάρει χρώμα και να συμπυκνωθεί η σάλτσα του .

2504201425488 (2)

Συνοδέψτε με ότι γαρνιτούρα θέλετε : πατάτες ,ρύζι, λαχανικά.

Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε το κρέας από την γάστρα και στην σάλτσα του να βάλετε πατάτες να ψηθούν..

Προσθέστε μόνο λίγο αλάτι..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON