ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Όσο πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία εντείνεται. Συχνά, τις τρεις πρώτες μέρες οι πιστοί δεν κατανάλωναν ούτε νερό και λάδι, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή μπορεί να μη έτρωγαν και τίποτα. Από τη Μεγάλη Τετάρτη αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα τα νεοελληνικά έθιμα, όπως το έθιμο του Ευχελαίου.

“Στην Αθήνα κυρίως, αλλά και αλλού, υπήρχε το έθιμο της ανανέωσης της ζύμης του ψωμιού”, μας πληροφορεί ο κ. Καραμανές. Και συμπληρώνει: “Πίστευαν ότι το ψωμί χάνει τη δύναμή του και χρειάζεται ανανέωση. Έτσι, εκτός από το Ευχέλαιο στην Εκκλησία, ο παπάς ευλογούσε τη νέα ζύμη για να αποκτήσει καινούργια δύναμη. Υπάρχει μια σκέψη μαγική στην ουσία”.

Και μας εξηγεί τον λόγο. “Σύμφωνα με το έθιμο, στην Αθήνα κυρίως, η διακόνισσα πήγαινε από σπίτι σε σπίτι, μάζευε το αλεύρι, το ζύμωνε χωρίς προζύμι και στη συνέχεια ο παπάς ακούμπαγε πάνω τον σταυρό με το τίμιο ξύλο και το ζυμάρι ανέβαινε. Ήταν μια έναρξη, μια απαρχή. Και σε άλλες περιοχές καταγράφεται ανάλογη συνήθεια. Στην Κρήτη αυτό γινόταν τη Μεγάλη Παρασκευή. Όταν ο παπάς διάβαζε το πρώτο ευαγγέλιο, λέγανε ότι ‘καινουργιώνεται το προζύμι’. Με αυτό ζύμωναν επίσης τα κουλούρια του Πάσχα, άλλο ένα έθιμο το οποίο αρχίζει τη Μεγάλη Πέμπτη, που έχουμε πιο πλούσια εθιμολογία”, μας εξηγεί.

Κι ερχόμαστε στην Κοκκινοπέμπτη που βάφουν τα αυγά. Το αυγό, σύμβολο όχι μόνο χριστιανικό αλλά και παγκόσμιο, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής. Γύρω από αυτό πλέκονται πολλές πρακτικές και δοξασίες. Για παράδειγμα, το πρώτο αυγό, που πρόσεχαν να είναι από μαύρη κότα, το έβαζαν στο εικονοστάσι, όπου παρέμενε όλο το έτος ή ακόμα και για επτά χρόνια. Ο κρόκος του, που γινόταν σκληρός σαν κεχριμπάρι, αποκτούσε ιδιότητες φυλακτού για τις έγκυες γυναίκες ώστε να μην αποβάλλουν, γι’ αυτό λεγόταν “κρατητήρας”.

Πολλές φορές τα κόκκινα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης πίστευαν ότι έχουν ιδιαίτερη δύναμη γι’ αυτό έβαζαν τα τσόφλια τους στους κήπους, στα δέντρα και στα χωράφια για να βοηθήσουν την ανάπτυξή τους. Ή έθαβαν το πρώτο αυγό στην πρώτη αυλακιά όταν άρχιζαν να σπέρνουν. Το κόκκινο χρώμα προερχόταν από φυτικές μπογιές, όπως φύλλα από κρεμμύδια ή θάμνους σαν το ριζάρι. Κατόπιν τα κεντούσαν ή τα ζωγράφιζαν με φύλλα, ζυμάρι ή λιωμένο κερί.

“Το κόκκινο χρώμα παραπέμπει και στο αίμα του Χριστού, αλλά και στη χαρά της Ανάστασης. Επίσης, πίστευαν ότι είναι αποτρεπτικό του κακού. Γι’ αυτό σε πολλές περιοχές κρεμούν κόκκινα υφάσματα στα μπαλκόνια”, μας δηλώνει ο ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ζυμώνουν επίσης τα ψωμιά της Λαμπρής και τα κουλουράκια, τις κουτσούνες, που τις πλάθουν με λάδι, αμύγδαλο, γλυκάνισο και άλλα υλικά, ενώ οι νονοί στέλνουν τις λαμπάδες στους βαπτιστικούς. Και φυσικά το βράδυ στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια, γίνεται το μοιρολόι της Παναγιάς και συχνά ανάβουν φωτιές, κυρίως στη νότια Ελλάδα και τη Ρόδο.

http://www.tovoion.com/products/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%20%CE%B5%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ( 25-30 κουλουράκια)

1204201424946 (2)

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

125 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

125 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό (Lurpack) σε θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά

50 γρ κρέμα γάλακτος

ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας η 1 βανίλια σε σκόνη

1 κρόκο χτυπημένο με 1,1/2 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος για το άλειμμα

1204201424914 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175-180 βαθμούς.

1204201424920 (2)

Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν.

1204201424925 (2)

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

1204201424924 (2) 1204201424921 (2)

Προσθέστε τα ξύσματα .

Ρίξτε τα αυγά  ένα – ένα.. Προσθέστε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και την εσάνς.

Βάλτε τον γάντζο  στο μίξερ  και ρίξτε κουταλιά κουταλιά το μείγμα του αλευριού.

1204201424930 (2)

Ζυμώστε μέχρι που η ζύμη σας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα..

1204201424931 (2)

Κόψτε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάστε τα κουλουράκια σας σε ότι σχήμα θέλετε (στρογγυλά,κοτσίδες κτλ).

1204201424935 (2)

Βάλτε τα σε ταψί που έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος και αλείψτε τα με ένα πινέλο με τον μείγμα του κρόκου.

1204201424936 (2)

Ψήστε για 18-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν …

1204201424944 (2)

Αν θέλετε περισσότερη ποσότητα φτιάξτε διπλή δόση..

1204201424950 (2)

Αλλά επειδή κάθε χρόνο μένουνε πολλά κουλουράκια προτιμώ μικρές δόσεις

και φτιάχνω 1-2 είδη κουλουριών.

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON