Δεν την είχα προγραμματίσει !! Απλά έτυχε! Πέρασα έξω από ένα μανάβικο και είδα τα κερασάκια κόκκινα-κόκκινα να με προσκαλούν να τα αγοράσω!!
Θυμήθηκα ότι είχα και φρέσκο παγωτό βανίλια στο σπίτι και μου καρφώθηκε η ιδέα!!
Λίγα φρούτα έχουν απομείνει που μπορείς να τα χαρείς μόνο στην εποχή τους και τα κεράσια ανήκουν σ’ αυτά. Για ένα σκάρτο δίμηνο θα τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες (Βοδενών, Πιερίας, πετροκέρασα, Εδέσσης…) και θα τα τρώμε μετά μανίας, γιατί αρέσουν σε όλους. Αρκετά γλυκό για φρούτο, χωρίς ενοχλητική οξύτητα, αρωματικό, με μόνο 4 θερμίδες (ένα μεσαίο). Ωμά είναι αξεπέραστα, όταν έχουν τη σωστή ωρίμανση. Γίνονται όμως και υπέροχη μαρμελάδα (αν σας περισσεύουν, βέβαια), φτιάχνουν και γλυκά σχετικά εύκολα, όπως το κλασικό γαλλικό πανεύκολο κλαφουτι, στολίζουν κρέμες και παγωτά, κρέμες και ό,τι άλλο φανταστείτε, ακόμα και πλάι σε φρέσκα τυριά με ήπια ή γλυκιά γεύση. Μια κλασική συνταγή cheesecake θ’ αποκτήσει φρεσκάδα με ζωντανά κεράσια, καλυμμένα με λίγη μαρμελάδα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
450-500 γρ κεράσια χωρίς κουκούτσι
110 γρ μαλακό βούτυρο
150 γρ ζάχαρη λευκή
2 μεγάλα αυγά
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπαίκιν πάουντερ
2 βανίλιες
100 ml γάλα
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια, με το ειδικό εργαλείο.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσει.
Ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά και τις βανίλιες.
Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα σκεύος στρογγυλό με διάμετρο 22-25 εκατοστά.
Βάζουμε μέσα το μείγμα μας και από πάνω τα κεράσια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 40 λεπτά περίπου στους 175-180 C.
Η ζύμη καθώς ψήνεται ανεβαίνει και κλείνει μέσα της τα κεράσια.
Γιαυτό όταν το βγάλετε αναποδογυρίστε το για να έρθουν τα κεράσια από πάνω..
Σερβίρετε σκέτη με ζάχαρη άχνη η με παγωτό βανίλια…
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)