ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ,ΠΡΑΣΑ,ΑΝΗΘΟ ΚΑΙ ΟΥΖΟ

Ούζο είναι…

Η αρμύρα της θάλασσας, τα αρώματα του Αιγαίου και σπόροι της ελληνικής γης, όλα ανακατεμένα μέσα στον παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, με ζεστή αλκοόλη και νερό. Βέβαια, στη  νομοθεσία ο ακριβής ορισμός είναι πιο συγκεκριμένος και περιοριστικός:  Ούζο είναι το ποτό που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και λαμβάνεται με σύμμειξη αλκοολών γεωργικής προέλευσης, που έχουν αρωματιστεί με απόσταξη ή με διαβροχή με σπόρους ανίσου και πολλές φορές μάραθου, μαστίχας και άλλων αρωματικών σπόρων και καρπών. Η αλκοόλη που έχει αρωματιστεί με απόσταξη θα πρέπει αυστηρά να αντιπροσωπεύει το 20% του αλκοολικού τίτλου του ούζου και να πραγματοποιείται σε χάλκινους άμβυκες  συνεχούς λειτουργίας και χωρητικότητας μέχρι 1000 λίτρων. Το τελικό προϊόν είναι άχρωμο με περιεκτικότητα σε ζάχαρη που δεν υπερβαίνει τα 50gr/l και ελάχιστο αλκοολικό τίτλο 37,50% vol.

Έτσι όπως προκύπτει από τον ορισμό μπορούμε να έχουμε δυο τύπους ούζου: Αυτόν που προέρχεται 100% εξ αποστάξεως και μπορεί να το αναγράφει στην ετικέτα και αυτόν που έχει το μίνιμουμ 20% και το άλλο προέρχεται από αρωματισμένη ανηθόλη. Επίσης, είναι σύνηθες να έχουμε ετικέτες με διαφορετικά ποσοστά αλκοόλης που μπορεί να φτάσουν από το όριο των 37,50% μέχρι τα 50% vol.

Για ν΄απολαύσετε καλύτερα το ούζο…

Για να χαρείτε σωστά  το ούζο να το σερβίρετε σε ένα ψηλό ποτήρι σχήματος σωλήνα. Εκεί μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, λίγο νερό ή πάγο. Το ούζο ταιριάζει με τον ήλιο, τη θάλασσα και απλούς αλλά αιχμηρούς μεζέδες.  Συνδυάστε το λοιπόν, από την ταπεινή σαρδελίτσα και τον γάβρο μέχρι με τσιπούρα και φαγκρί. Αγαπάει όλα τα θαλασσινά, τους τηγανιτούς μεζέδες, τα καυτερά, τα πικάντικα, τα παστά, τις πικάντικες τυροσαλάτες, τη μελιτζανοσαλάτα.

Το Koykoycook.gr αγαπάει το ούζο και τα αρώματα του(γλυκάνισο) .. Το εχουμε βάλει σε σάλτσες , σε αλμυρά κουλουράκια ,σε θαλασσινά ,σε γλυκά..

http://www.athinorama.gr/umami/spirits/articles/?id=5084

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(4 μερίδες)

0204201424469 (2)

5 πατάτες κομμένες σε κύβους

Σπορέλαιο

1 φινόκιο κομμένο σε μπαστουνάκια

3 πράσα σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες

9-10 φρέσκα baby καρότα κομμένα σε ροδέλες

6-7 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

αλάτι -πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού  κόλιανδρο ξερό

1 κρασοπότηρο ούζο(μισό για το σβήσιμο-μισό για τον φούρνο)

2 μεγάλες κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο

1 κύβο  λαχανικών

0204201424431 (2) 0204201424432 (2)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.

Κόβουμε τις πατάτες σε  κύβους και τις σοτάρουμε να πάρουν χρώμα .

Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη ..

0204201424437 (2)

Σοτάρουμε το φινόκιο και προσθέτουμε τα πράσα να μαλακώσουν ..

0204201424442 (2)

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα καρότα ..Ανακατεύουμε ..

0204201424452 (2)

Προσθέτουμε ξανά τις πατάτες μέσα στο σκεύος και το σκόρδο..

Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα αρώματα του.

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας ..

0204201424454 (2)

Σβήνουμε με το μισό ούζο ..

0204201424456 (2)

Προσθέτουμε τον άνηθο,τον κύβο και νερό όσο να σκεπαστούν τα υλικά μας..

Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μεταφέρουμε το περιεχόμενο του σκεύους μας σε ένα στρογγυλό ταψάκι..

Ρίχνουμε μέσα στο ταψάκι το υπόλοιπο  ούζο ..

0204201424466 (2)

Ψήνουμε μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του ..

0204201424474 (2)

Είναι ένα ολοκληρωμένο πιάτο από μόνο του  αλλά συνοδεύει περίφημα 

ψητά ψάρια και θαλασσινά …

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON