ΜΑΡΕΓΚΕΣ

Οι μαρέγκες ή αλλιώς μπεζέδες, γίνονται πολύ απλά με ασπράδια και ζάχαρη.
Η τούρτα Πάβλοβα (αγαπημένο γλυκάκι), βασίζεται στην παλιά συνταγή της μαρέγκας.
Ιδιαίτερη αδυναμία της Μαρίας Αντουανέτας που εκτός απο το παντεσπάνι λάτρευε και τις μαρέγκες.
Λένε μάλιστα, πως τις έφτιαχνε με τα χεράκια της.
 Ωστόσο, η καταγωγή της μαρέγκας φαίνεται θολή.
Μπορεί να είναι ένα από τα πειράματα ενός κομψού Ελβετού patissieur ονόματι
Gasparini,που ζούσε στην πόλη Meiringen – εξ ου και το όνομα.
Ή μπορεί να προέρχεται από το Πολωνέζικο γλυκό marzynka που παρασκευάστηκε
από τον σεφ του βασιλιά της Πολωνίας Στανισλαβ Λεζύνσκι, που αργότερα έγινε
ο Δούκας της Λωραίνης.
Μέχρι τον 19 αιώνα, οι μαρέγκες έπαιρναν σχήμα με το κουτάλι μέχρι που
ο διαβόητος chef Careme εισήγαγε την ζαχαροπλαστική σακούλα (piping bag)
με την οποία οι μαρέγκες πήραν το γνωστό περίτεχνο σχήμα της ροζέτας
που συναντάμε μέχρι σήμερα.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2601201631528 (2)

250 γρ ασπράδια

250 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

250 γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

3 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ

1 κουταλιά της σούπας καλό άσπρο ξύδι

1 κουταλιά της σούπας εσάνς ( ότι άρωμα θέλετε: βανίλια, λεμόνι κτλ)

λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής(προαιρετικό)

2601201631452 (2)

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 100 βαθμούς αέρα-αντιστάσεις

Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ .

Προσθέστε σιγά σιγά την άσπρη ζάχαρη..

2601201631459 (2)

Προσθέστε και την άχνη (κοσκινισμένη).

2304201315740

Συνεχίστε το χτύπημα και ρίξτε κουταλιά κουταλιά το κόρν φλάουερ.

Στο τέλος ρίξτε το ξίδι και την εσάνς.

2601201631477 (2)

Προσθεστε χρώμα και ανακατέψτε ελάχιστα.

(το ελάχιστο ανακάτεμα του χρώματος θα μας δώσει μαρέγκες με χρωματικές ανταύγειες).

2601201631478 (2)

Στρώστε  2 ταψιά με χαρτί ψησίματος.

2601201631482 (2)

Κάντε ροζέτες με ένα κορνέ.

2601201631495 (2)

Ψήστε για περίπου 2 ώρες  και μετά αφήστε τες να κρυώσουν καλά

αν είναι δυνατόν μέσα στον φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα.

2304201315845

Μπορείτε να τις χρωματίσετε με ότι χρώμα θέλετε η απλά να τις αφήσετε σκέτες.

2304201315781

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON