Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, στους θεούς δόθηκε χρησμός που ανέφερε πως ο μόνος τρόπος για να νικήσουν τους τρομερούς γίγαντες ήταν να συμμαχήσουν με κάποιον θνητό (!). Έτσι κι έγινε. Με σύμμαχο, λοιπόν, τον Ηρακλή, κατόρθωσαν να τους κατατροπώσουν.
Γίγας, “Παρά το γω, το χωρώ, γίνεται γας’ και κατά αναδιπλασιασμόν, γίγας’ ή παρά το εκ της γης ιέναι” (Ετυμολογικόν Μέγα). Με άλλα λόγια, είτε επειδή προέρχονται από τη γη, τέκνα της γης, είτε από το γας, γω που σημαίνει χωρώ.
Όπως και νά’χει, οι Γίγαντες, δεν είχαν την καλύτερη φήμη. Ούτε κατά τη μυθολογία μας, ούτε στα σημερινά παραμύθια (με σπάνιες εξαιρέσεις!). Συμβόλιζαν τη δύναμη του κακού, του δυνάστη. Σήμερα γίγαντες μπορεί να μην υπάρχουν, με την παραδοσιακή τους μορφή (η απεικόνισή τους, εξάλλου, έδινε έμφαση στο έντονο “υλικό” στοιχείο τους, ό,τι κι αν μπορούσε να σημαίνει αυτό..), αλλά από κακό που γιγαντώνεται, από δυνάστες με “γιγάντιες” δυνάμεις, άλλο τίποτα. Κάτι ενδιαφέρον στο μύθο είναι πως για να κατατροπωθούν στάθηκε απαραίτητη η συμμαχία του θνητού με τους θεούς (ό,τι κι αν σημαίνει, και πάλι, αυτό…).
Παρ’όλο, λοιπόν, που η λέξη, καθώς πέρασαν οι αιώνες, χρησιμοποιείται κυρίως ως επίθετο για να προσδιορίσει την υπερβολική δύναμη ή το μεγάλο μέγεθος, ακόμη και για να χαρακτηρίσει έναν ήρωα (π.χ. το Διγενή Ακρίτα) κι όχι τα τερατώδη όντα του κακού κι έτσι οι σύγχρονοι Γίγαντες αναφέρονται ως, π.χ., “μεγαλοτραπεζίτες και σια”, απομείναμε με μόνους γίγαντες τα συγκεκριμένα φασόλια (αν και θέλω να ευελπιστώ και για ήρωες μελλοντικά…).
http://firiki.pblogs.gr/tags/gigantes-gr.html
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1,3/4 φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
170 γρ βούτυρο λιωμένο(όχι καυτό)
1/2 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας σε υγρή μορφή η 2 βανίλιες σε σκόνη
1 αυγό και 1 κρόκο
2 φλυτζάνια δάκρυα σοκολάτας γάλακτος η κουβερτούρας
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175 βαθμούς.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι,το μπαίκιν και το αλάτι.
Βάλτε στο μίξερ τις ζάχαρες μαζί με το λιωμένο βούτυρο και την βανίλια.
Χτυπήστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Ρίξτε το αυγό και τον κρόκο.
Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι..
Προσθέστε την σοκολάτα και ανακατέψτε ξανά.
Βάλτε χαρτί ψησίματος που θα το έχετε αλείψει ελαφρά με βούτυρο σε ένα στρογγυλό σκεύος 30 εκ.
Ρίξτε μέσα το μείγμα .
Ισιώστε το με ένα κουτάλι ..
Ψήστε μέχρι να ροδίσει (25-30 λεπτά περίπου) ..
Αφήστε το να κρυώσει και μετά βάλτε το σε πιατέλα..
Είναι το μόνο γλυκό που μπορείτε να φάτε < ένα> και κανείς δεν θα σας πεί κουβέντα …
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)









