ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΤΖΟΥΓΙΑΣ

Ο γαύρος λέγεται και αντζούγια· είναι γνωστό και με την τούρκική του ονομασία χαψί, είναι η αφύη των αρχαίων.
 
Μήκος: το πολύ 20 εκ.
 
Χρώμα: πρασινογάλαζο στη ράχη και στα πλευρά, η κοιλιά λευκή προς το ασημί, γυαλιστερή.
 
Το σώμα στενόμακρο, το ρύγχος μακρύ, το πάνω σαγόνι του πιο μακρύ, εξέχει, το στόμα σκισμένο βαθειά ως πίσω απ’ τα μάτια και λοξεύει προς τα κάτω, δοντάκια μικρά και μυτερά, κανονικά. Ένα πτερύγιο στη ράχη, το θωρακικό χαμηλά, το κοιλιακό αντικρυστό με της ράχηςεδρικό τρίγωνο και διχαλωτή ουρά.
 
Ζει στις ζεστές περιοχές, κοπαδιαστά στον αφρό, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το χειμώνα μένει στο βυθό σε 100 και 200 μέτρα βάθος. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα καιγόνο άλλων ψαριών. Πλησιάζει τις ακτές σιγά-σιγά όταν ζεσταίνουν οι καιροί, τ’ αυγά του πλέουν στην επιφάνεια με το πλαγκτόν.
 

Υπάρχουν άφθονοι στα νερά μας, τους ψαρεύουν από τέλη Αυγούστου και πέρα όταν δουλεύουν οι τράτες, επίσης και με γρι-γριά. Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, το κεφάλι θέλει πέταμα επειδή κάπως πικρίζει.

0104201424334 (2)

 http://www.homefood.gr/fishes/fish.asp?l=215&id=5

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(για 4 άτομα)

0104201424330 (2)

500 γρ ότι ζυμαρικό θέλετε

λίγο Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

5 σκελίδες σκόρδο περασμένες στην πρέσα

1 κονσέρβα  αντζούγιες φιλέτο (56-60 γρ)

1 κουταλάκι του γλυκού  φλέικς  πιπερίτσες τσίλι

αλάτι(με προσοχή)και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

60 γρ βούτυρο παγωμένο

2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο 

τριμμένη παρμεζάνα

0104201424300 (2) 0104201424304 (2)

Σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι  το σκόρδο μέχρι να χρυσίσει.

0104201424306 (2)

Προσθέτουμε τις αντζούγιες και τις πιπερίτσες..

0104201424315 (2)

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και  να καραμελώσουν ( περίπου 5 λεπτά).

0104201424320 (2)

Ελαττώνουμε την φωτιά κάτω από το μέτριο και προσθέτουμε  το βούτυρο

ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια απαλή σάλτσα..

3103201424277 (2)

Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά μας al dente σε μεγάλη κατσαρόλα

με μπόλικο αλατισμένο νερό και 2 κουταλιές καλαμποκέλαιο .

0104201424329 (2)

Τα στραγγίζουμε καλά και τα προσθέτουμε μέσα στο σκεύος με την σάλτσα

ανακατεύοντας να πάει παντού ..

Πασπαλίζουμε με μαιντανό.

0104201424341 (2)

Σερβίρουμε σε μερίδες και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα..

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON