ΦΑΒΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο σε κελάρι ελληνικού σπιτιού που να έχει την ποικιλία των χρήσεων της φάβας. Η φάβα, ένα είδος πουρέ από το πολτοποιημένο όσπριο που χρησιμοποιείται εδώ, στην Ελλάδα, καμία σχέση δεν έχει με τη φάβα όπως την γνωρίζουν οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί, δηλαδή τα κουκιά.

Στην Ελλάδα, η φάβα γίνεται κυρίως με το κίτρινου χρώματος λαθούρι. Πρόκειται για αυτό τον ωραίο χυλό στο χρώμα του κατιφέ που έχει κατακτήσει τις καρδιές όλων όσων ασχολούνται με τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα είδος άγραφου πίνακα, μιας tabula rasa για κάθε νέα και ασυνήθιστη προσθήκη. Στην παραδοσιακή μαγειρική, η φάβα γινόταν και με άλλα όσπρια όπως τα ξερά κουκιά, η λεγόμενη κουκόφαβα, τα άσπρα φασόλια και τους γίγαντες. Η κουκόφαβα είναι αρκετά δημοφιλής στην Κρήτη καθώς και σε ορισμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συχνά, τη φτιάχνουν μαζί με μια μικρή πατάτα που προσθέτει μια απαλή υφή στο τελικό μείγμα και σερβίρεται συνήθως με αλμυρά όπως η παστή σαρδέλα και οι ελιές. Ο δε χυλός από άσπρα φασόλια φτιάχνεται απλά, μαζί με σκόρδο.

Όσο για το λαθούρι, πρόκειται για ένα από τα πιο ταπεινά υλικά της ελληνικής κουζίνας, το φαγητό που συντηρούσε τους φτωχούς κατοίκους των ελληνικών νησιών, ιδίως των Κυκλάδων, όπου θεωρείται περίπου ως το εθνικό φαγητό. Είναι γνωστό ότι η φάβα Σαντορίνης θεωρείται μια από τις καλύτερες του είδους. Ίσως λόγω του ελκυστικού του χρώματος, της ουδέτερης αλλά και “τραχιάς” γεύσης του καθώς και της βελούδινης υφής του (όταν γίνεται σωστά), το φτωχικό αυτό φαγητό έχει εξελιχθεί για τους Έλληνες σεφ σε κάτι ανάλογο με την πολέντα για τα ακριβά ιταλικά εστιατόρια: ένα γαστριμαργικό έδεσμα με απεριόριστες εφαρμογές παρά τις λαϊκές καταβολές του.

Σε πρόσφατες γαστρονομικές εξόδους μου στην Αθήνα, διαπίστωσα ότι-μεταξύ άλλων-η φάβα συνοδεύεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και λάδι αρωματισμένο με δυόσμο, με ρόκα και λιαστές τομάτες, με χταπόδι στη σχάρα και λάδι αρωματισμένο με τρούφα καθώς και μελιτζάνες γιαχνί. Έχω επίσης δει να σερβίρουν τη φάβα σε μορφή τηγανίτας μαζί με σοταρισμένο ψάρι, ακόμη δε και φιλέτα καπνιστού μπακαλιάρου. Συνδυάζεται με τρόπο άκρως γευστικό με όλα αυτά τα συνοδευτικά αλλά αναδεικνύεται πραγματικά με απλά συστατικά όπως η ρόκα, λίγο αλμυρό κατσικίσιο τυρί και καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

2003201423665 (2)

http://www.tsililis.gr/mezekliki/CatDetails.aspx?id=40

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2802201422982 (2)

1 φλυτζάνι βρασμένη φάβα και λίγο ακόμα(https://koykoycook.gr/?p=13365)

1 κρεμμύδι  ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο περασμένη στην πρέσα

μισό φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι

1 κουταλάκι του γλυκού ξερό κόλιανδρο

1 κουταλιά της σούπας άνηθο

μισή κόκκινη γλυκιά  πιπεριά ψιλοκομμένη

αλάτι-πιπέρι

Αλεύρι για το τηγάνισμα

Σπορέλαιο  

2003201423635 (2)

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν.

2003201423642 (2)

Τοποθετούμε  το μείγμα μας 2-3 ώρες  στο ψυγείο για να σφίξει.

2003201423645 (2)

Πλάθουμε τους φαβοκεφτέδες σε μπαλάκια .

2003201423649 (2)

Τους ρίχνουμε σε αλεύρι να καλυφθούν καλά και τους πιέζουμε ελαφρώς να πλατύνουν.

2003201423654 (2)

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

Τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί  να αφήσουν τυχόν λάδι ..

2003201423670 (2)

Τους σερβίρουμε  ζεστούς.

Εξαιρετικός μεζές για παγωμένη μπύρα η ούζο.

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON